divendres, 24 de setembre del 2010

Maria, patrona de les meves ciutats

Avui és la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la meva estimada ciutat de Barcelona i demà, dia 25, és la Mare de Déu de Misericòrdia, patrona de Reus, la meva ciutat d’adopció ;-)

Que les dues festes es celebrin en dos dies consecutius sempre m’ha fet gràcia, com si fos un senyal, com si indiqués que les dues ciutats havien d’anar agermanades dins el meu cor (val, digueu-me “cursi”) però és un detall que m’agrada.

Així doncs, un homenatge a Maria, la noia de Natzaret, la mare del Cel, en dues de les seves advocacions que em són més properes.


Mare de Déu de la Mercè.

Dels captius Mare i Patrona,
puix del cel ens heu baixat:
Princesa de Barcelona,
protegiu vostra ciutat.



Mare de Déu de Misericòrdia.

Puix vos sou la nostra mare
i ho tenim en gran honor,
Verge de Misericòrdia
mireu-nos amb ulls d'amor

20 comentaris:

  1. Les devocions marianes formen part de la nostra tradició, és bonic recordar-les. :-)

    ResponElimina
  2. Doncs jo em quedo amb Santa Eulàlia, mira tu!

    ResponElimina
  3. MIREIA.- Això mateix vaig pensar jo! hehe... mira que hi ha dies l'any... doncs els dos van juntets :-))


    McABEU.- Oi que sí? Si oblidem les nostres arrels, els nostres orígens tot queda com més buit... crec jo :-))


    XEXU.- Siiiii ;-)) És cert que una vegada vas comentar que LAIA és un dels noms que t'agrada per nena. A mi també m'agrada moltíssim. :-)
    Quan era petita, la meva mare em va explicar que a Barcelona, per la Mercè moltes vegades plou... que és Santa Eulàlia que plora perquè abans ella era la primera patrona... i a mi em feia una llàstima, pobreta i jo pensava que era un nom preciós :-)
    I a Barcelona, jo tenia dues veïnes (germanes) al pis de sobre que es deien Eulàlia i Mercè!! :-))
    I quan ja acabava la carrera, vaig tenir un examen el dia de Santa Eulàlia i un company d'un despatx on feia pràctiques em va dir "has d'aprovar segur, una barcelonina no pot suspendre mai el dia de Santa Eulàlia"... i vaig aprovar ;-))

    ResponElimina
  4. És a dir, que aquesta nit ets en ple equador de dos dies "refestius", per a tu. Per molts anys, Assumpta, per la part que et toca...

    ... i que passis un excel.lent cap de setmana.

    ResponElimina
  5. Celebració doble, Assumpta, espero que les gaudeixis les dues, que tinguis dos dies feliços de tot cor.

    ResponElimina
  6. M'ha fet gràcia el XeXu! si no et sap greu ,ni a ell, jo també em quedo amb santa Eulàlia ( ja saps la dita ...és ella qui fa ploure per la Mercè...)ui és clar que ho saps...doncs això Visca Santa Eulàlia!

    ResponElimina
  7. Passeu molt bé, que si Barcelona i Reus tenen alguna cosa en comú -a part de compartir el Buenafuente- és que sempre hi ha bon moviment!

    *Sànset*

    ResponElimina
  8. Sí que és una casualitat ben curiosa! És cert que diuen que la setmana de la Mercè és una de les més plujosos de tot l'any. Aquest any, però, per Barcelona, ha estat ben fluixeta en aquest aspecte. Això permet que poguem gaudir de els activitats amb bon temps!

    ResponElimina
  9. Felicitats a la teva germana! i bona festa major!

    ResponElimina
  10. A mi em passa el mateix que a tu :), però he de reconeixer que visc molt més la festa aquí que no pas la podia viure a Barcelona amb tanta gent i cues per tot els llocs :) Bones Festes! :)

    ResponElimina
  11. FERRAN.- Moltes gràcies!! ;-))
    M'agraden aquests dos dies però la veritat és que no sóc massa de festes jo (en quant a sortir i aquestes coses... em faig gran!!) :-))


    Ma. VICTÒRIA.- Gràcies!! ;-))
    Han estat dos dies macos i tranquils... i el millor és que demà torna a ser festa ;-))


    CARME.- Moltes gràcies!! ;-)) La sensació que tinc, al pensar que demà encara és festa, és com de "mini-vacances" (és estrany, però és així)


    ELVIRA FR.- Sí, sí, hehehe la meva mare m'ho explicava de petita ;-))
    Però dona, justament a tu que no t'agrada que plogui!!


    SÀNSET.- Per a nosaltres són dos dies de "descans" total... imagina!! al més pur estil "tercera edat" hehehe ;-))
    I tu com estàs? Vas millorant? ;-)


    ALBERT B. i R..- Sí, diuen que per la Mercè plou perquè són les llàgrimes de Santa Eulàlia, que abans era la patrona principal de la ciutat ;-)
    Doncs me n'alegro molt que s'hagin pogut fer totes les activitats, la veritat és que sap greu si la pluja ho desllueix :-))
    (Santa Eulàlia ha fet ploure a Bilbao avui hehe)


    RITS.- Moltes gràcies per la part que em toca ;-)
    Que gaudeixis tu també de les festes! :-))


    AIGUA.- La veritat és que jo m'adono més de que és festa, quan és per Sant Pere, aquests dies per a mi són súper tranquils :-))
    Espero que ho estigueu passant molt bé!! :-))

    ResponElimina
  12. No ho sabia; em sembla un fet molt curiós. I si ets dels dos llocs, doncs dos dies seguits de festa, no?
    Adéu!

    ResponElimina
  13. Molt bonic, a la meva ciutat Maó la nostra patrona es la Mare de Déu de Gràcia.
    salut

    ResponElimina
  14. ALBERT.- Doncs, en realitat, encara és més divertit perquè el dia 23 és santa Tecla, que és la patrona de Tarragona... així que anem tots seguidets: Tarragona, Barcelona i Reus ;-))
    (Barcelona entre Tarragona i Reus perquè no es barallin... són de por!! hehe)


    TONI PONS.- És bonic recordar els patrons dels llocs, al cap i a la fi, ells són l'origen de les festes :-))

    ResponElimina
  15. Potser seria millot dir:

    Bon equinoci de tardor!!!... :)

    ResponElimina
  16. Quasi bé recuperat (espero...).

    Gràcies!

    *Sànset*

    ResponElimina
  17. Sóc el primer que quan em declaro de manera oberta i sincera ateu entenc que, potser, encara pugui sonar a un posicionament extremista quan, en realitat, és una opció que tinc, crec, molt meditada i també sustentada sobre una base de respecte total envers altres opcions, i és, precisament basant-me en aquest respecte, que jo no trobo gens “cursi” que hi vegis un senyal en el fet que les patrones de les que consideres les teves dues ciutats siguin dues advocacions de la Mare de Déu i que, a més a més, es celebrin una l'endemà de l'altra, i encara et diré més: m'empipa que s'hagin perdut les celebracions dels patrons en nom de no sé què.

    Recordo les festasses que feien els treballadors dels tallers de manyans (quan jo era petit, així s'anomenaven a tots els que feien de mecànics) el dia de sant Eloi; les dels carreters el dia de Sant Antoni Abad; les dels paletes per Sant Antoni de Pàdua; les de les modistes el dia de Santa Llúcia. El dia de santa Marta no hi havia ni un sol bar ni fonda oberts.

    Crec que eren tradicions que no s'haurien d'haver perdut, ja que eren, cadascuna, la gran festa dels oficis...

    I et dic tot això perquè, enguany, en nom de tampoc sé qui, a l'ONCE, que és on jo treballo des de fa gairebé quaranta anys, s'ha suprimit la festa de Santa Llúcia, la patrona dels cecs. Ens han donat, a canvi, un dia de festa, que podem agafar quan vulguem.

    S'han acabat, doncs, aquells dinars organitzats entre companys, o els que oficialment organitzaven les diferents seus de tot l'Estat. Hi haurà, això sí, un dia més de sorteig, i crec que això és el que compta, però això mateix, en canvi, no comportarà altra cosa que un toc més d'asèpsia en les relacions entre tots els treballadors.

    Jo, Assumpta, de moment, el dia aquest de festa el penso demanar el dia 13 de desembre..., i no crec que sigui cap “cursilada”... Oi que no?

    ResponElimina
  18. JORDI.- Home, es poden dir les dues coses ;-) Desitjar bona tardor (que és la meva estació preferida) i que aquestes festes siguin ben reeixides :-)


    SÀNSET.- Ara fes bondat... que només d'imaginar-me el cruiximent vertebral m'esgarrifo :-))


    ASSUR.- Malgrat manifestar-te sempre com a ateu, tens un respecte tan gran i tan maco per les opinions d'aquells que no pensen com tu, que és sempre, sempre un plaer llegir-te a casa teva i trobar els teus comentaris aquí :-))
    Jo que t'he de dir? Que em fa una llastimeta quan llegeixo que a les escoles bressol no es poden fer Pessebres per Nadal i coses així, que no ho acabo d'entendre...
    No, no és cap cursilada, i tant que no! A més que a mi santa Llúcia em cau molt bé per molts motius:
    - És la patrona de les modistes també... i jo no sé cosir, però m'agrada fer mitja i punt de creu i "ho associo" ;-)
    - La meva marona, sempre que perd alguna cosa, resa un Parenostre a Santa Llúcia perquè l'ajudi a trobar-la i a mi, totes aquestes coses, em fan molta tendresa :-))
    Gràcies per aquesta visita tan magnífica que has fet al meu blog! Que t'has fet una repassada de posts fantàstica!! :-)))

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!