dissabte, 31 de gener del 2015

Intent d'estafa

Imaginarem que es diu Maria, que té vuitanta anys i que viu sola... Avui l'han telefonat i li han explicat no sé què de la companyia d'aigües, que havien de fer una revisió i que passarien per casa seva. S'han assegurat de quin pis vivia i li han preguntat a quina hora hi seria segur i ella, innocentment, ha anat responent.

Al cap d'una estona la tornen a trucar i li diuen "Señora María, que ya vamos a salir para su casa. Seguro que va a estar allí, ¿no?" i ella, els hi confirma que sí.

Però la senyora Maria no és tonta i, després de penjar, s'estranya de que "els de l'aigua" tinguin tanta insistència en avisar que hi aniran (només al seu pis?) i en assegurar-se que hi serà, així que, tota decidida, busca el telèfon de la Companyia d'aigües els telefona i els pregunta si ells estan enviant alguns tècnics per les cases per fer comprovacions d'alguna cosa. La resposta és que NO, que ells no envien a ningú per les cases a comprovar ni revisar res.


- I ara què faig? -Es pregunta la senyora Maria.

Li havien dit que passarien a les sis de la tarda. Justament a les sis i cinc sona el timbre. Ella no obre. Torna a sonar. Ella no fa res i, immediatament, sona el telèfon. Però ella tampoc l'agafa. Res més.

El que no saben aquesta gent és que la senyora Maria té una neboda que viu molt a prop seu, a un parell de minuts a peu, i que cada tarda, quan surt de treballar, abans d'anar a casa seva, passa a veure la seva tieta. Quan la senyora Maria li ha explicat el que havia passat, la neboda ha dit:

- Doncs tieta, si els que t'han trucat tornaven a ser ells, el telèfon haurà quedat gravat. Mirem-ho.

I el que tenen les noves tecnologies... El telèfon, efectivament, allí estava registrat: 93.799.49.45 i, en un moment, la neboda ja el googlejava i anava a parar AQUÍ. La neboda és una molt bona amiga meva i avui m'ho ha explicat. Jo li he dit que em passés el número que en faria un post i a ella li ha semblat una bona idea. Hem quedat en no posar noms ni dades reals però explicar els fets tal com són.

Això es tracta d'una ESTAFA: Venen a casa teva, et fan una mena d'analítica de l'aigua i et diuen que hi ha elements verinosos, o cancerigens (si a mi em diguessin això, immediatament diria que vaig a denunciar a la Companyia d'aigües per fer arribar a casa meva -amb tot el que paguem!- una aigua no potable) però a molta gent gran l'espanten amb aquest "resultat de la prova" i els venen una mena de filtre que, en una botiga especialitzada pot valdre uns 200 Eur. per uns 1.500 o 2.000. A més, els hi cobren immediatament el servei que els acaben de prestar (entre 50 i 100 Eur)


Així doncs, si coneixeu gent gran que visqui sola, aviseu-los que no acceptin ningú que els vagi a fer proves de res. Que mai donin dades personals de cap tipus per telèfon. Que si els truquen i tenen dubtes sobre la veracitat de la trucada, preguntin directament a la companyia subministradora i, si no saben com fer-ho, que demanin ajut a fills, nebots o qui sigui.

Segons he anat trobant per Internet, ja fa anys que hi ha gent que s'aprofita de la gent gran per aquest mètode i hi ha hagut detinguts a diferents llocs d'Espanya, però darrerament sembla que van millorant els seus mètodes.

19 comentaris:

  1. Pobra senyora, quin ensurt!
    Han fet bé en denunciar el fet, n'hi ha que tenen molt poca vergonya i s'aprofiten de la gent gran. S'ha d'anar en compte!

    Nanit, nina ✿

    ResponElimina
  2. És clarament una estafa i no n'és l'única modalitat. Fa pocs mesos, una amiga de la meva mare va obrir a uns suposats treballadors de la companyia del gas per una suposada revisió de la instal·lació. Aquesta revisió va consistir en "connectar" un aparell a la caldera, dir-li que tot semblava correcte però que l'endemà vindrien uns operaris a controlar els radiadors de la calefacció un per un i alhora que quedaven entesos pel dia següent, li van fer pagar 60 €. Evidentment, l'endemà no s'hi va presentar ningú i l'amiga de la meva mare va haver de passar el mes amb 60 € menys d'una pensió que no arriba als 600. Són uns desgraciats, que no tenen vergonya d'aprofitar-se de la gent gran. Fas molt bé de denunciar el cas.

    ResponElimina
  3. A una veïna de l'escala, jubilada i que viu sola, li va passar un cas semblant, i el suposat operari, va dir que era de telefònica, que li havia de canviar tota la instal·lació des del terrat perquè hi havia perill de que els fils fessin xispes i hi pogués haver un incendi. I que per començar les obres necessitava cobrar per endavant.
    La pobra dona, entre espantada i confosa, i que guardava el que cobra de pensió a casa, la hi va donar tota sencera.
    El dia que suposadament havien de venir a canviar la instal·lació, els veïns estàvem avisats i vem telefonar els mossos, que van dir que no li obrís la porta. Efectivament va trucar. Jo mateix vaig telefonar els mossos i tot i que els havíem explicat el cas i estaven prèviament alertats, van tardar uns 20 minuts a venir, i l'estafador se'n va entornar cap a casa seva. La senyora va fer la denúncia però els diners no els ha vist més.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al·lucinant!! No hi ha dret que estant avisats tardessin vint minuts a venir, pobre dona!!.

      Elimina
  4. Nosaltres podem denunciar tot el que volem, però les autoritats que són qui tenen l'obligació d'evitar aquestes coses, no fan res. Les persones grans, en general, no tenen la possibilitat d'assabentar-se en internet de les possibles estafes de què poden ser víctimes. Per què no n'informen per televisió, per exemple?

    ResponElimina
  5. Ostres, tu, no hi ha vergonya... Fas bé de denunciar-ho... Les companyies també en són culpables perquè en haver externalitzar tots els serveis i deixar que aquest parlin en nom seu han creat unes confusions notables, que sovint arriben a aquestes estafes.

    ResponElimina
  6. fas bé d'alertar Assumpta cert que fa anys que tracten d'estafar els més grans , per sort la senyora maria fa tenir el cuc de trucar per verificar el fet no sempre és així , de tant en tants els mosso fan xerrades a les llars d'avis i casals per posar-los en alerta i prevenir les estafes.....els que ho fan a apart d'estafadors i lladres tenen mala ânima

    ResponElimina
  7. Hi ha molta gent que per sobreviure no tenen escrúpols a l'hora d'inventar-se la manera de treure diners a qui ja de per si en té pocs

    ResponElimina
  8. A la meva mare la vanestafar anant a "comprovar" que tenia "el gas" en condicions. Per la suposada revisió li van cobrar 70 euros. I va picar, perquè aquest tipus d'estafadors "copien" molt bé els sobres, papers, segells, vestuari... i són agradabilíssims, i els avis es pregunten "com pot ser que una persona taaaaan agradable i carinyosa sigui un estafador?"... soncs ... ho són! "Oju!"

    ResponElimina
  9. Jo no sóc del ram però diria que tècnicament això no és una estafa ni tan sols un intent d'estafa, un sistema de vendre poc ètic sí que ho és.
    Si van dir que eren de "la companyia d'aigua" sense especificar quina, no van mentir, la companyia que fa això és una companyia d'aigua... No li anaven a fer cap revisió però sí que li anaven a prendre una mostra d'aigua de la seva aixeta. Segons com li expliquessin tampoc no li van mentir.
    La tal companyia d'aigua davant qualsevol denúncia sempre podrà al·legar aquestes dues premisses i, a més, afegir, que la compra de l'aparell aquest de 'desintoxicar' és totalment voluntària.
    Que hi diu a això en Josep Lluís?

    Estem en un món de mones!
    No hi ha dret que el personal s'aprofiti de la gent gran per a fer l'agost i que, a més, els protegeixi la llei. Conec un parell de casos idèntics a aquest que expliques i a càrrec de la mateixa companyia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ****************************************************************

      Diu en Josep Lluís que sí que es pot considerar una estafa perquè estàs induint a una persona a fer alguna cosa que no faria si sabés que no li estan dient la veritat. Ella creu que és "la seva companyia d'aigua", (l'única amb la que ha contractat el servei) i si sabés que es tracta d'una altre companyia no hauria accedit.

      En el món del Dret tot és discutible, però és bastant clar que hi ha intenció d'engany.

      En el cas d'aquesta senyora seria una "temptativa" d'estafa, clar, perquè no van arribar a fer res,

      **********************************************************

      Jo estic d'acord amb en Josep Lluís :-))

      Elimina
  10. Quina manera d' ensarronar a la gent. A mi em va passar una cosa semblant, però va ser amb el gas.

    ResponElimina
  11. Ben fet, Assumpta! aquests casos s'han de denunciar. És molt greu!
    Me n'alegro que a la senyora no l'estafessin.

    ResponElimina
  12. Has fet bé d'explicar-ho. No hi ha dret que abusin d'aquesta manera de la indefensió de les persones grans. A una amiga meva li van entrar al pis amb una d'aquestes excuses i li van prendre el portàtil del fill.
    Un bon disgust va tenir!

    ResponElimina
  13. El que està clar és que quan venen a fer la revisió anual del gas t'avisen abans i no et cobren res per la visita. Ja t'ho deuen cobrar en la factura pertinent, però no et demanen res allà mateix. Qualsevol diner que et demanen en la visita mateix és una estafa. Ja en vaig parlar fa temps, no només es conformen amb la gent gran, però això és una mica diferent que el que deia jo. A mi m'han atacat companyies que volen endur-se la retribució del servei, companyies que no són la teva, et fan creure que sí, que et milloren el contracte, i si signes, de sobte estàs pagant a una altra companyia. Potser no et cobren més del compte, però sí que t'han enganyat no explicant-te bé què fan. Per mi això és estafar també. Ara, casos com el que dius tu, o altres que expliquen per aquí, no és que siguin estafes, és que són robatoris. Fas bé de denunciar-ho, i tot el que puguem posar de manifest via blogs o per la via que sigui estarà bé. De vegades som confiats, que no vol dir ximples, i ens la poden colar per on volen, ho tenen molt estudiat.

    ResponElimina
  14. El mon real es ple de perillis, i encara voleu fer una quedada no virtual? segur que encara sortirà un blocaire que ens voldrà estafar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, Pons, un blogaire que dóna tot el seu talent a la xarxa? La generositat no lliga amb l'estafa, eh que no?

      Elimina
  15. Els barruts no tenen escrúpols, Assumpta. Vells, nois joves, dones amb cotxet... Fins i tot als sense sostre els hi prenen la bossa. No deixen res per verd. Fas bé d'explicar-ho. Llàstima no poder-ne fer més difussió encara.

    ResponElimina
  16. Moltíssimes gràcies a tots per passar i deixar els vostres comentaris i experiències. És ben cert que ens trobem amb molts casos en que s'abusa dels més febles sense cap vergonya. Aquestes coses tan indignants ens han de portar a denunciar-ho sempre.

    Hi ha diferents nivells, diferents mètodes, grans estafes i petites estafes, però la qüestió és prendre els calers a la gent innocent.

    A la meva mare, per exemple, li varen vendre tres llibres per telèfon. Va ser cert, van arribar els tres llibres, però el preu total pagat va resultar bastant car. Et truquen i et saben vendre el producte. Probablement la meva mare, anant pel carrer, entrant a una llibreria, mai hagués comprat de cop i per aquell preu, els tres llibres aquells, però per telèfon la van saber convèncer. Ara ja no li tornarà a passar, clar... però els de l'editorial ja han fet una venda més... Lamentable

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!