dimarts, 9 de desembre del 2008

30 de març... un dia molt important.


L’estiu de 2007 vaig dedicar uns dies a anar posant un petit monogràfic sobre Vincent Van Gogh a un msn.group al qual entrava molt sovint.

M’he assabentat que tots els msn.groups seran tancats el mes de febrer i allí resten encara tots els meus posts sobre el tema... Crec que ho he de rescatar i copiar-ho on sigui o es perdrà.

Bé, tampoc és que sigui una tesi doctoral, per suposat, :-) però li vaig dedicar moltes hores i em sabria greu que desaparegués. Ho copiaré tot en un document de Word i ho guardaré...

Abans ho mirava i he pensat que algunes de les coses les podria anar posant al blog. El problema es que està tot en castellà... i són un munt de pàgines però, poc a poc, potser m’hi animo.

Per començar diré una cosa que em fa molta gràcia i és que en Vincent van Gogh i el meu marit van néixer el mateix dia i el mateix mes.

Oi que és curiós?

Vincent van Gogh va néixer exactament 110 anys abans que en Josep Lluís, o sigui el 30 de març de 1853 i ho va fer a Zundert (Holanda), fill d’un pastor protestant (Theodorus) i de la seva dona (Anna Carbentus)

Vincent als dinou anys d'edat

36 comentaris:

  1. Traducción al castellano

    "30 de marzo... un día muy importante"

    En verano de 2007 dediqué varios días a ir poniendo un pequeño monográfico sobre Vincent van Gogh en un msn.group en el que entraba muy a menudo.

    He sabido que todos los msn.groups serán cerrados el mes de febrero y allí están aún todos mis posts sobre el tema… He pensado que tengo que rescatarlo y copiarlo donde sea o se perderá.

    Bien, tampoco es que sea una tesis doctoral, por supuesto jeje, pero le dediqué muchas horas y me sabría mal que desapareciese. Lo copiaré todo en un documento de Word y lo guardaré.

    Antes lo estaba mirando y he pensado que algo de lo que tengo allí lo podría ir poniendo en el blog. El problema es que está todo en castellano y son un montón de páginas pero, poco a poco, igual me animo.

    Para empezar, daré un dato que me parece muy simpático y es que Vincent van Gogh y mi marido nacieron el mismo día y el mismo mes.

    ¿Verdad que es curioso?

    Vincent van Gogh nació exactamente 110 años antes que Josep Lluís, o sea el 30 de marzo de 1853 y lo hizo en Zundert (Holanda), hijo de un pastor protestante (Theodorus) y de su mujer (Anna Carbentus)

    ResponElimina
  2. Faràs bé de guardar-ho, de copiar-ho i guardar-ho, és part del què tu creus i creure en alguna cosa o en algún intel·lectual, artista, etc... etc... és molt important en els temps què corren... o sigui que ja ens aniràs ensenyant alguns d'aquests textos eh... una forta abraçada...

    ResponElimina
  3. Hola Assumpta!
    aquesta informació no es pot perdre! Seria una llàstima.
    El jove Vázquez està al onze titular. sort noi!
    salutacions
    sílvia

    ResponElimina
  4. Has d'aconseguir rescatar-ho! Hi deu haver molta feina feta i seria una llàstima que es perdés,no?
    Salut!

    ResponElimina
  5. CESC Sí, ho guardaré :-)
    La veritat és que va ser una "feina" molt agradable de fer, diversos llibres llegits, consultes a Internet... va ser un entreteniment que vaig començar a finals de juliol i vaig fer durant tot l'agost :-) una manera diferent de fer vacances!! ;-)
    Aniré posant cosetes :-))
    Abraçades!!!


    SÍLVIA Moltes gràcies, maca!! Miraré de poder-ho guardar tot :-))
    En quant al segon tema... mare meva... millor dissimulem avui jeje
    Petons!!!


    CONSUELO Sí :-)) Crec que en un Word serà la millor manera de guardar-ho :-)
    Petons!!!

    ResponElimina
  6. ei, doncs sí, ho podries anar posant al bloc, segur que serà interessant de llegir.

    Així que el teu home va néixer el mateix dia que en Vincent? quina casualitat... Doncs mira, ara que ho dius, el meu cosí tb va néixer aquest dia. Bona gent!

    Una abraçada :-)))

    ResponElimina
  7. Jo també crec que val la pena utilitzar el teu espai a la catosfera per "guardar" (i oferir als lectors, clar) la teva "producció". I per tu mateixa, que així ho tindràs tot a mà!

    ResponElimina
  8. Ja veig que tu ets fetitxista com jo i que t'agrada guardar-ho tot, i si és escrit, encara més. Així que només puc dir que ho recuperis, i tant. I no és que estigui massa interessant en la figura de van Gogh, però segur que a tu t'agradarà tenir-ho, i si ho poses per aquí, ho llegirem, i tant!

    ResponElimina
  9. Clar que ho has de guardar! I posar-ho aquí. Tu sempre tradueixes, doncs no hi ha problema. Tradueix també això. Els esperarem. Sempre va bé aprendre coses.

    ResponElimina
  10. BRUIXOLETA Sí, podria posar només aquelles parts més curioses, o que més em van impactar :-)
    El teu cosí també? I té alguna vena artística? jejeje
    Jo crec que aquesta data em marca, perquè de joveneta m'encantava en Warren Beatty i també és del 30 de març jajaja
    Petons!!!


    FERRAN Gràcies per animar-me a posar-ho!! Però crec que és millor que faci una selecció i ho fagi a petites dosis jeje
    Però guardar-ho sí que ho faré, sí :-))
    Abraçades!!!


    XEXU Sí m'agrada guardar coses, sí... així tinc els calaixos, carpetes, capses :-))
    Ara em posaré el repte d'aconseguir que t'interessis per la figura de Van Gogh ;-) ho veig difícil perquè tu mateix reconeixes que no és un tema que t'atregui massa, però ho intentaré :-)
    Abraçades!!!


    CARME Ostres!! jajaja que curteta sóc a vegades... clar, si sempre ho tradueixo, doncs ara només cal que faci la funció inversa jajaja
    Gràcies!! :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  11. Ja sé que t'intereses molt per mi i t'ho agraeixo molt!!...Ja de tornada d'unes petites vacances...
    Fas molt be en recuperar un treball en el que hi has abocat tant, i per suposat, serà molt interessant que ens el vagis passant!!
    Una abraçada molt forta!!

    ResponElimina
  12. Recupera'ls! i ves-los penjant al blog! segur que són moooolt interesesants!

    Aquestes casualitats sempre desprenen un somriure, eh! Espero el 30 de març enrecordar-me'n! je, je, je....

    ResponElimina
  13. A mi també m'agrada molt guardar tot lo que escric, així que pots perdre una mica de temps segur que després no t'arrepentiràs.
    Crec que ho vam comentar que jo també sóc del 30 de març, lo que passa que jo no vaig heretar les "dotes" pictòriques, dibuixo fatal :)

    ResponElimina
  14. va assumpta, espanta la mandra i comença a fer traduccions que jo, a banda de l'anècdota de l'orella i que va néixer el mateix dia que ton home, poc més en sé. abraçada!

    ResponElimina
  15. Si, tienes que rescatar todo eso y copiarlo, tal vez crear un blog solo de Van Gogh si tanta informacion tienes ;-))

    Sobre el cumple, que casualidad, no?? Esta claro que con Van Gogh te llevarias igual de bien que con josep Lluis.

    ResponElimina
  16. A veure si tindràs un Van Gogh reencarnat a casa! ;-)

    Faràs bé de guardar-ho. Si no vols posar-ho tot en aquest bloc, pots obrir-ne un de nou de dedicat a Van Gogh i anar-hi posant els teus treballs. Dubto molt que blogspot tanqui (encara més, no sé si creure'm que tancaran els msn.groups; també deien fa temps que tancarien Hotmail, o que ho farien "de pagu", però per si de cas, guarda-ho en un lloc segur).

    ResponElimina
  17. Jo vaig conèixer a Vincent de forma
    personal, en un viatge a París el 10 de setembre de 1959, era la primera
    vegada que anava a la capital francesa. Tot era llum, sobretot quan
    venia del país i l'època de la foscor
    i de la por.
    Recordo que en el museu del "Jeux de Pommes" , que llavors estava a les Tulleries, vaig restar inmòvil devant el seu "autorretrat" durant
    més de una hora.
    Sempre ho recordaré !

    ResponElimina
  18. Pels qui no l'heu vist recomano la peli sobre la vida de Vincent que es diu "El loco del pelo rojo" amb kirk Douglas fent de Vincent i Anthony Queen de Gauguin. Una meravella de película..saludus

    ResponElimina
  19. Sí, ho has de guardar. Sempre va bé tenir un record de les coses que escrius. D'aquí un temps et farà gràcia tornar-ho a llegir.

    No cal que ho tradueixis tot de cop. Ves fent poc a poc els millors fragments.

    Salutacions!

    ResponElimina
  20. Me parece fantástico que lo publique en tu blog, claro que lo leeré con gran placer! En cuanto a la coincidencia de tu marido con el nacimiento de Vincent van Gogh es todo un hallazgo! Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  21. Curiós això de la data!! Sort que no va ser al meteix any, perquè sinó encara li hauríem de fer al teu marit la prova del carboni 14!! És broma...

    ResponElimina
  22. Però el teu home és molt més maco, oi?? ajajajaj.

    Si que fas bé en recuperar-ho per el blog.

    ResponElimina
  23. Vaja! El teu marit va néixer el mateix dia i mes que Van Gogh? És del rollo Shakespeare i Cervantes, però amb el naixement i amb la diferència d'anys... potser el teu home és un geni de la pintura i no ho saps ;) Jo li demanaria que em pintés uns gira-sols, aviam què tal!


    PD: He estat ocupada... i he trobat a faltar els teus posts quan no els podia llegir.

    ResponElimina
  24. Hola Assumpta,

    Sempre passa el mateix amb aixó de temes informàtics. Ara ho treuen, i, mentre, tú, a fastidiar-se.

    Curiós que fossin del mateix dia i del mateix mes. La vida és plena de casualitats.

    Es diu Josep Lluis ? aixó em fa recordar també, un antic president del Barça. Coincidències.

    Una abraçada

    ResponElimina
  25. Hei Assumpta! m'alegro que ja estiguis recuperada !!! he trobat a faltar els teus escrits !!!
    o sigui que ja no tens excusa per anar "penjant" tota la informació, que de ben segur redactada per tu ens serà d'allò més gratificant per anar seguint.
    Ah! i no dius quants anys n'hi ha de diferència amb el josep lluis, eh ?, je,je.
    Gràcies per tornar a ser per aquí !

    ResponElimina
  26. Quina casualitat, això de les dates de naixement!! A casa meva passa igual: ma germana va néixer un any, un mes i un dia més tard que jo; jo vaig néixer el mateix dia que es van casar mons pares, cinc anys després (em va de conya per a recordar l'aniversari de noces!).

    Això dels escrits den van Gogh espero que els posis aquí! Em sembla interessant i ara tinc curiositat. Això que et passa ens recorda que tampoc a internet les coses duren per sempre, oi?

    Petonets!

    ResponElimina
  27. MONTSE Sí, clar que m'interesso per tu :-)
    La veritat és que els teus comentaris matiners solian ser els primers del dia i em transmetian com una mena de pau ;-)) Eran com el primer "Bon dia" que em trobava en engegar l'ordinador :-) Llavors, anava a veure que havies posat tu i era la segona part d'aquestes "ones positives"... fotos amb una visió tan especial que m'encanten :-))
    Una forta abraçada!!!


    RITS Hi ha moltes coses que la majoria de la gent sap, però vaig aprendre un munt de fets dels quals no tenia ni idea i que em van fascinar ;-)
    Ostres!! A veure, a veure si algú es recordarà jejeje
    Petons!!!


    BAJOQUETA Néixer el 30 de març no garanteix dots pictòriques jajaja només garanteix ser artista en alguna cosa... tu ho ets en la cuina i... no t'has adonat que la decoració dels teus plats és sumament artística? (i no ho dic en broma, eh?) fas unes presentacions magnífiques...
    A més, ets artista escrivint relats :-))
    Petons!!!


    ÒSCAR Ai, sí, pobre Vincent, famós per haver-se tallat l'orella :-)
    Sí, aniré fent algun de tant en tant... em fa ilu!! :-))
    Abraçades!!!


    VERO Ui!! No hi havia pensat en fer un blog monogràfic sobre en Vincent... però, de fet, tampoc tinc tant... ai!! no sé pas que ocuparia.
    Acabo de tenir una idea. Entro aquest comentari i vaig a veure quan ocuparia en Word jeje
    Ah!! i siiiiii, segur que en Vincent i jo seriem molt amics... m'agradaria parlar amb ell, ningú l'entenia pobret, potser només una mica son germà Theo, que l'ajudava molt...
    Bé.. millor no sóc impacient jaja acabo de respondre i després ja miraré què ocupa jaja
    Petons!!!


    P-CFACSBC2V Jejeje Van Gogh reencarnat ;-)
    No crec, eh? no se li dona gairebé la pintura, més abans escriu bé :-))
    Sí, si que tanquen els msn. groups, ells mateixos ho diuen a la capsalera del grup. Surt aquest text: El servicio MSN Grupos se cerrará en febrero de 2009. Tienes la opción de migrar tu grupo a Multiply, un socio de MSN para grupos en línea. Más información i clicant a "más información" surt un rotllo incomprensible que no aclara pas perquè tanquen... de fet jo al Grup apenes hi entro ja... fem una travessa uns quants (no encertem mai res jiji)
    Una forta abraçada!!!


    CARLES CASANOVAS Com m'ha agradat aquesta frase que utilitzes de "vaig conéixer personalment..." :-)) i dius Vincent, com a ell li agradava signar, com volia ser conegut :-))
    Jo poca cosa sabia d'ell... un dia, farà uns tres anys més o menys, el meu marit anava llegint una biografia seva al tren.
    Tinc el costum d'anar fent ullades al seu llibre encara que jo tingui el meu i si em sembla interessant, li pregunto coses sobre el que llegeix(l'interrumpeixo jeje sóc una pesada jeje) i la pàgina on vaig anar a parar em va cridar l'atenció... i vaig pensar que Vincent probablement era un personatge molt més interessant del que jo sabia fins al moment (quasi res)
    L'estiu de 2006 varem anar de vacances a Amsterdam i llavors vaig poder visitar el Museu Van Gogh!! Oh, oh i mil vegades Oh! :-))
    L'estiu passat i aquest no hem pogut fer vacances, llavors jo em busco algun hobby... i el 2007 vaig dir que "Estudiaria Van Gogh" :-) i m'ho vaig prendre molt seriosament :-)
    Vaig llegir la biografia que ja teniem a casa, ma germana me'n va deixar una altre, vaig treure tres llibres sobre ell de la Biblioteques de Barcelona, i (aprofitant que l'agost és el meu sant jeje) vaig demanar com a regal dos llibres més sobre ell, un dels quals és les "Cartas a Theo" que és un tresor... les seves cartes a son germà!!
    A més, vaig agafar un llibret petit que haviem comprat a Amsterdam al Museu, que vaig fer servir com a "guia" de tot el que anava recollint.
    Vaig demanar dues pelis a la Biblio "Vincent y Theo" que no em va agradar gens ni mica y "El loco del pelo rojo" que em va encantar (tot menys la traducció del títol)
    I després, un munt de coses que buscava per Internet... i de tot aquell batibull va sortir una mica de resum que és el que tinc fet :-)
    Si vols, cada vegada que posi algun article sobre ell et clico al teu blog :-))
    Abraçades!!!


    NOCTAS Absolutament d'acord amb tu. Magnífica peli, de veritat!! :-))
    La vaig veure quan ja havia llegit un munt de coses d'ell i ja tenia la "meva" opinió sobre en Vincent. Vaig veure primer una que es diu "Vincent i Theo" que em va semblar horrible, jo no reconeixia pas en aquell personatge al "Vincent" que trobava en els llibres... en canvi la que tu dius vaig veure calcat el personatge tal com jo l'interpretava... El que em sembla fatal es la traducció que en van fer... "El loco del pelo rojo"... si us plau!!! El títol original "Lust for life" vindria a ser "passió per la vida" però una passió exagerada, com "bogeria per la vida" més o menys.
    El fet de que Vincent acabés malalt i amb desequilibris no mereix que es tituli una peli sobre la seva vida com "El loco..."
    En fi, la película, magnífica, de veritat :-))
    Info sobre la peli
    Gràcies i una abraçada!!!


    ALBERT Sí, la veritat és que em sabria greu que es perdés. I ja ahir deia de guardar-ho i encara no ho he fet jeje després hi vaig sens falta :-))
    Abraçades!!!


    TÍA ELSA La verdad es que antes de que yo empezase a leer sobre él, mi marido ya me había hecho notar la coincidencia de fechas jeje... ¡¡Está bien contento con ello!! :-))
    Besazos!!!


    JORDI jajajaja de fet, el meu marit aparenta menys edat de 155 anys que tindria en Vincent ara jeje ara bé, mai se sap... :-))
    Abraçades!!!


    ABOGADA EN BCN Siiiiiii :-))
    Guapetó, Guapetó :-))
    ai, ai... em fas riure, eh?
    Petonassos!!!


    MENXA Jajaja que jo sàpiga no dibuixa massa bé... però la veritat és que gira-sols no n'hi he demanat mai... qui sap si es destaparia i faria una obra magistral!! :-))
    Jo també et trobava a faltar, eh? M'alegro de veure't per aquí... aniré a veure si has publicat avui jeje
    Petons!!!


    HORABAIXA sí noia... jo pensava que estaven les coses allí ben guardadetes i ara, per interessos del Sr. Gates es tanca (alguna cosa més milionaria haurà pensat jeje)
    sí, sí :-)) Josep Lluís, com en Núñez jeje... tot va lligat en aquesta vida :-))
    Petons!!!


    -ASSUMPTA- Dona, que només ha estat un refredat talla XXL però refredat al cap i a la fi :-))
    Siiiiiii que ho he posat ;-)) Es porten 110 anys justos:
    - Vincent té 155 anys
    - Josep Lluís en té 45 molt ben portats jejeje
    Gràcies per les teves paraules, guapa!!
    Petons!!!


    NÚR Caram!! Sí que es curiós a casa vostra com us organitzeu perque les coses quadrin, eh? :-))
    El meu germà i jo ens portem 13 mesos i 13 díes jeje (no som supersticiosos) :-))
    I mon germà va néixer el mateix dia i el mateix mes que el meu avi però amb un munt d'anys de diferència, clar jeje :-))
    Noooooo no duren per sempre les coses sniff...
    On serem d'aqui... posem dos anys? :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  28. A mí también me gusta mucho este pintor,pero no le tengo manía a su compañero de piso como tú,pero ¿qué te ha hecho?eh!es broma ¿eh? ¿Has visto la película El loco del pelo rojo?.
    Para mí el 30 de Marzo es el aniversario de la muerte de mi marido(1951-1994)pero no es el día más importante de mi vida,es más importante el día 25 de Julio de 1975 que fue cuando le conocí,aparte de los días en los que nacieron mis hijos dia 16 de Junio,una,de Diciembre el otro cuatro años más tarde.
    ¡Cómo es de relativo esto del tiempo!¿eh?Un abrazo.

    ResponElimina
  29. Y,por supuesto,busca y guarda toda esa documentación,la espero con tanta ansia como los demás,si te acostumbras a guardar lo importante en un disco duro externo no se corre el peligro de perderlo por cualquier motivo.Abrazos

    ResponElimina
  30. El mateix dic jo, a rescatar tot aixó, que sempre es interessant.
    Salut

    ResponElimina
  31. TERE ¡Vaya! Lamento que para tí esta sea una fecha triste.
    Afortunadamente recuerdas con ilusión fechas que te traen recuerdos bonitos :-))
    Si!! Recuerdas que no soporto al pobre Gauguin jejeja... nada, nada, era un presumido :-)
    Sí, si he visto la peli :-) i, como le he comentado a Noctas, me encantó. Para mi refleja el personaje tal y como yo me lo imagino. Aunque no estoy en absoluto de acuerdo con la traducción que hicieron del título...
    Besazos!!!


    JOAN Moltes gràcies!! ;-)
    Sí, cada dia dic que ho he de guardar i encara no ho he fet... menys mal que queden dies per febrer jeje
    Una forta abraçada!!!

    ResponElimina
  32. ... Posat's a afegir coses curioses ... et diré que el josep i jo ens portem 1 any 1 mes i 1 dia, a veure qui ho supera !!!
    deu ser per això que hem fet 28 de casats ... és una condemna !!!
    (12-8-58 i 13-9-59), je,je,je ;)

    ResponElimina
  33. -ASSUMPTA- Molt curiós!!! jejeje
    La veritat és que no conec a ningú que sigui tan precís a sumar 1+1+1 al dia, més i any, eh? :-))
    Què dius de condemnaaaaa?? jajaja
    Petons!!!

    ResponElimina
  34. Són aquella mena de casualitats sorprenents i inexplicables... Un dia ho comentàvem a una classe de matemàtiques: com pot ser que en una classe de 35 persones es repeteixin dos o tres noms de persona, si hi ha tants i tants noms, tants per dona com per home? Prò és que, a més, a la meva classe a l'institut, 3 (!!!!) havíem nascut el 14 de gener! Mooooolt estrany i curiós!

    Pitonets!

    ResponElimina
  35. NÚR Tres nascuts al mateix dia? Ostres!!! Es moltíssima casualitat, eh? jaja
    Jo tinc un amic que és un any menys un dia més jove que jo i una amiga dos anys i un dia més jove que jo. Ells dos es porten un any just :-) a part d'aixó...
    Petons!!!


    JERONI MALEUFF Coincidències, coincidències... no crec que sigui pas per cap fenòmen estrany :-)
    Abraçades sense riure!!!

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!