El somni de Dickens
Robert William Buss
No sóc cap experta en el tema. De fet, puc dir clarament que no hi entenc, que sóc una novençana, una aficionada que en vol aprendre i que fa constants descobriments i que, cada nova informació que trobo, em fa tanta il·lusió com si fos un petit tresor.
Fa uns dies, quan vaig entrar al blog de la Maria, em va cridar l’atenció la imatge que ha posat a la barra lateral per anunciar que s’ha sumat a la proposta de commemorar el bicentenari de Dickens a la catosfera. Era el quadre que encapçala aquest post. No m’era del tot desconegut, però no en sabia el títol i ella me’l va dir: El somni de Dickens. Ell i els seus personatges... En va inventar tants!! I en tinc encara tants per conèixer que la perspectiva em resulta absolutament engrescadora!
Doncs bé, googlejant, he fet un d’aquests descobriments que deia. Resulta que l’autor del quadre, Robert William Buss, va ser encarregat pels editors Chapman & Hall per fer les il·lustracions de “The Pickwick papers” (primera de les obres de Dickens i que, com tantes altres, s’anava publicant per entregues) després que el primer dibuixant, Robert Seymour, es suïcidés. Tan sols va fer dos dibuixos, perquè no va agradar als editors i el van acomiadar, contractant llavors un tercer il·lustrador, Hablot Knight Browne, que utilitzava el pseudònim de Phiz.
Robert William Buss, malgrat la decepció que va tenir, va ser admirador de Dickens durant tota la seva vida i, a la mort de l’escriptor, va pintar aquest quadre de l’autor envoltat dels seus personatges. Més informació sobre les il·lustracions als llibres de Dickens, clicant AQUÍ (en anglès).
Tot això em va interessar força perquè, justament, Los papeles póstumos del Club Pickwick, és el llibre que m’estic llegint jo per poder fer la ressenya el dia 7 de febrer.
També, quan buscava informació sobre el quadre, vaig trobar un article del diari El Punt Avui amb el títol de “Febre per Dickens” i el subtítol “El Regne Unit s'inunda d'exposicions, retrospectives, lectures i tota mena d'activitats per celebrar el bicentenari del gran narrador del Londres victorià”. En copio un paràgraf i, si algú el vol llegir sencer, ho pot fer clicant AQUÍ. De moment, jo deixo aquest fragment:
“...arreu del món hi haurà celebracions en honor seu: representacions teatrals a Lahore, Karatxi i fins i tot Pequín, per exemple, o trobades a Berlín per parlar de què escriuria avui Dickens... Contra el que es pugui pensar, el 2012 no és només l'any olímpic al Regne Unit; el 2012 és, sobretot, l'Any Dickens.”
Doncs bé, com trobo el tema tan apassionant, convido a tothom a participar en un petit homenatge catosfèric al gran escriptor anglès, fent un post relacionat amb ell i la seva obra (en la forma en que cadascú triï) el proper 7 de febrer, dia del segon centenari del seu naixement. A veure si algú encara s’hi apunta. Hi ha temps!! I moltes gràcies a tots els que ja us hi heu afegit!!
Ara el que falta, Assumpta, és posar aquest homenatge teu en el mapa. M'agrada molt la dedicació que hi estàs posant, es convertirà en un homenatge seriós en el que no podré participar, però que seguiré. He pensat que cal fer-ne ressò perquè no quedi només com a cosa de quatre blogaires catalans (seran més, però ja m'entens), i per això segur que hi ha alguna entitat que centralitza les activitats de l'any Dickens. Pot ser que hagis dit que ja t'hi has posat en contacte? Si no és així, t'animo a fer-ho, i si et pogués ajudar d'alguna manera, estaria encantat. Ànims, i que segueixin creixent les adhesions a l'homenatge. Molt bona la recerca per fer aquest post, segur que anima a més gent.
ResponEliminaMolt encertat el que diu en Xexu. ¿Ja n'has informat els de dickens2012.org?
ResponEliminaEls catalans no som molts, però hi som!
Els papers pòstums els va traduir Carner. No és una obra petita, precisament...
La meva petita i modesta aportació ja està mig preparada...
ResponEliminaCom ja saps, ja tinc el meu post del dia 7 acabat. N'he gaudit molt de la novel·la de Dickens que vaig llegir per fer aquest homenatge i, per tant, t'haig d'agrair la teva "insistència" en aquest tema. :-))
ResponEliminaSubscric completament el què diu en Xexu, si hem de fer alguna cosa per augmentar el ressò d'aquest homenatge blogaire només cal que ens ho diguis.
Per cert, no coneixia aquest quadre però és molt xulo! :-D
Completament d'acord amb la promoció que s'hauria de fer d'aquesta iniciativa teva Assumpta (per què hi participarà més gent però tu ets la "culpable" de fer bullir l'olla!).
ResponEliminaQue se senti la nostra veu i la nostra llengua!
Bufff...no em puc allargar que he de llegir!!!! jajajajaj
ResponEliminaXEXU.- Moltes gràcies per aquest comentari de suport! ;-))
ResponEliminaDoncs mira, justament ahir per la nit em vaig animar a fer dos mails. Així, posant-hi una miqueta de "morro", vaig escriure a "L'espai Internet" de TV3, que la MIREIA i jo vàrem tenir una sorpresa molt agradable quan van parlar del Calendari d'Advent, així que vaig provar a veure si accepten suggeriments i els vaig explicar la proposta ;-))
Després, a la mateixa web de Dickens 2012, hi ha un enllaç per comunicar-se amb ells i -i això sí que ho veig ben difícil, però...- també els vaig explicar la idea, a veure si la posen al calendari (per somiar...) ;-))
PUIGMALET.- Sí, sí, com li deia a en XEXU, ahir mateix vaig informar als de l'organització de Dickens 2012, a veure si entenen el meu anglès d'anar per casa :-))
Ehem... em va encantar la traducció d'El casalot d'en Xavier Pàmies (que tu mateix em vas recomanar en aquest blog i que sempre t'agrairé!) i, he llegit també en català Tots els contes de Nadal (també en traducció de Pàmies) Temps Difícils i Història de dues ciutats, però he de reconèixer que amb CARNER no m'atreveixo (de moment, que vull rellegir Grans Esperances, que ho vaig fer en castellà i, durant l'any, vull intentar fer-ho en català)... però, de moment, els Papers Pòstums els llegeixo en castellà (999 pàgines) :-))
Em sap un greu veure que no tot Dickens ha estat traduït a la nostra llengua!! A què esperen els editors?
MAURICI CAPDET MATEU.- T’asseguro que em dones una alegria molt, molt gran!! :-)) A més, que cap aportació és modesta, totes tenen un valor molt gran... i estic segura que la teva serà molt bona!!
McABEU.- Crec que tu t’emportes el rècord amb això! Va ser començar amb la idea de fer la commemoració (de la que tu tens la “culpa”, ja ho saps) i en menys de dues setmanes ja t’has llegit DOS llibres seus i, a més, ja tens el post fet!! :-))
No sé si saps que jo, a tothom que em diu que no hi ha temps, vaig posant el teu cas com a exemple :-DD
EL PORQUET.- Moltes gràcies!! ;-))
Tal com li he dit a en XEXU, ahir vaig enviar dos correus, un a “l’Espai Internet” de TV3, a veure si hi ha sort i en parlen... i un altre a l’organització hehehe... em fa molta gràcia. Al menys que no sigui per no haver-ho intentat ;-))
Ara bé, si et sóc sincera, el "culpable" d'això és en MAC!! que sempre havia fet el ronso a l'hora de llegir Dickens i, de cop, li agafa un rampell i em diu que en farà un post pel dia 7 de febrer i que "a veure si animo a més gent"... i ja en porta dos de llegits. I li agrada!! :-))
FANAL BLAU.- Hahaha tu ets una de les “agosarades” de llibre llarguíssim!! Ànim, endavant, força, que ho aconseguiràs!! :-DD
Records a en David Copperfield de part meva hehehe
No conec dickens....però potser això serà l'excusa per començar amb alguna cosa seva
ResponEliminaSaps què he pensat, Assumpta?
ResponEliminaQue no vull llegir ara un llibre amb presses, ja que a més a més en tinc uns quants en espera que tinc moltes ganes de llegir... he pensat que participaré a l'homenatge, com si fos un post d'iniciació a Dickens. Bé, vaig llegit Oliver Twist, però crec que era en una altra vida anterior... i el vaig trobar tant trist!
Em sembla preciosa la ilustració de Dickens amb els seus personatges! Gràcies per apropar-me aquest escriptor!
ResponEliminaIei!! Escalfant motors, eh!! Mira que jo no ho acabava de veure clar, però la meva feineta lectora ja va pel 70%. Després caldrà escriure alguna cosa que hi estigui a l'alçada!
ResponEliminaJo no em puc comprometre a res perquè mai sé ni el dia que podré publicar una recepta, però em faria molta il·lusió particiapr en aquest homenatge.
ResponEliminaDe moment vaig escalfant motors també!
Petons
I perquè no? Si celebren l'any Dickens, bé s'haurien de voler fer ressò de totes les iniciatives que es muntin, especialment les espontànies! A veure si hi ha sort. Assumpta mediàtica! Ens n'informaràs, oi?
ResponEliminaUi ui, paraula de verificació: impur
No anem bé, eh...
s'acosta, s'acosta!
ResponEliminaDe fet avui em mirava les portades dels llibres que tenim de Dickens a la biblioteca i estan super ben il·lustrades, jo estic llegint Història de dues ciutats..
ResponEliminaGARBÍ24.- Pensa que és addictiu!! ;-)))
ResponEliminaFa dos anys i mig jo no havia llegit res seu, i ara no puc parar!! Ara bé, si per causa d'aquest aniversari en llegeixes algun, estaré contentíssima! :-))
CARME.- Ostres, quina alegria em fa que t'apuntis a participar, sigui en la forma que sigui!! :-))
De totes formes, t'asseguro que sóc absolutament sincera quan dic que no voldria que ningú ho fes perquè "vaaaa, perquè l'Assumpta estigui contentaaa" ;-) I és que us entenc perfectament a tots els que havíeu dit que ara no us bé de gust. I posaré un exemple perquè vegis que ho dic de veritat :-) Jo no vaig llegir El Petit Príncep fins passats els 40. Deu fer set o vuit anys. Abans li tenia "mania". A l'escola en feien llegir fragments (que jo no llegia) i molta gent me'n parlava i em feia mitja "ràbia". Fins que un dia un amic me'n va parlar molt bé, però sense dir-me "l'has de llegir". Pel següent sant Jordi el vaig demanar i em va encantar!! :-))
També em vaig negar a llegir mai “El árbol de la ciencia” de Baroja, perquè era de lectura obligada a l’escola... i exemples així, la tira. Les coses tenen el seu moment. Per això et dic que, si t'hi afegeixes, jo estic súper contenta, però si prefereixes no fer-ho, ho respecto absolutíssimament (Clar que... potser ha arribat “el seu moment” hehehe)
En quant a que sigui trist... Jo crec que Dickens escriu de tot... jo m'he partit de riure amb escenes seves absolutament divertides. Ara bé, és cert que si ha descriure coses tristes, doncs ho fa... la pobresa, fins i tot la pobresa extrema: la misèria, les injustícies... no se n'està pas d'explicar-ho i denunciar-ho. De totes formes, la seva possible tristesa, sempre és "esperançada". Poques persones hi ha als llibres de Dickens que, per molt pobres i malaltes que estiguin, no tinguin una mà amiga al seu costat :-)
AITOR.- A mi també em va encantar el dibuix. És per estar mirant i mirant cada escena una bona estona.
Gràcies a tu per haver-t’hi interessat!! És un autor fascinant. A mi em té absolutament “conquistada” ;-))
YÁIZA.- Ja vas taaaaaaan avançada? Mare meva!! ;-)) Es nota que t’agrada més que el del Tommy i la Tuppence hehe... Oi que enganxa? ;-)
Per cert, dedueixo que els eBooks aquests et van dient el percentatge de llibre que portes llegit (jo ho calculo amb la calculadora del mòbil hehe) Li hauràs d’explicar al MARCEL com un dels avantatges d’aquests aparells :-P
MARGARIDA.- Quina il•lusió tan gran si al final t'hi pots afegir!! ;-))
Al llibre que m’estic llegint ara, el del Club Pickwick, es fan un tip de menjar, fan uns pic-nics, uns dinars i uns soparets! ;-) mengen moltes empanades i carns en “fiambre”, però segur que estan molt més bons els teus menjars!! ;-))
XEXU.- Home, a mi ja m’agradaria... i em faria molta il•lusió, però potser pensen que sigui una iniciativa petita (o potser no entenguin el meu anglès, tot i que el traductor de Google em va ajudar). Ara bé, si diguessin alguna cosa, i tant que ho diria!! :-DD
Ui, no, impur, no... deu ser un error de Blogger :-P
RITS.- Amb pas ferm i segur! ;-))
MARTA.- Quina sort poder estar a una biblioteca! Això ha de ser com la màxima felicitat! ;-))
La Història de Dues ciutats és el darrer que vaig llegir jo, i em va agradar moltíssim... i m’he d’aguantar de no fer-te cap comentari del contingut ;-))
Ostres! No en coneixia la història que s'amaga darrera d'aquest quadre. En l'última pel·lícula de Clint Eastwood (Més enllà de la vida)el protagonista és un enamorat de Dickens i en una de les visites de la casa on vivia ensenyen el quadre del Somni.
ResponEliminaM'agrada molt aquesta iniciativa que estàs fent.Està molt i molt bé!Ja cal que m'espavili acabar el llibre.Data límit dia 7.
La imatge és preciosa!
ResponEliminaMARIA.- Jo tampoc, hehe. Vaig buscar la informació arran d'haver vist la imatge al teu blog, i em va agradar tant que per això en vaig fer un post! Així que és gràcies a tu! ;-)
ResponEliminaQuina pel·lícula! Segur que m'agradaria! Jo també m'he "enamorat" de Dickens, les seves històries tenen alguna cosa que fa que em senti molt, molt a gust llegint-lo.
Mai havia pensat que podria fer una proposta així, i menys d'un tema que -tot i agradar-me tant- no domino en absolut, però en MAC em va animar i em vaig decidir, i la veritat és que estic molt contenta perquè estic aprenent un munt gràcies a tots vosaltres!! :-)))
KWEILAN.- A mi també m'agrada molt!! És com l'expressió de tot el seu món. No em canso de mirar-lo :-))
Uau, que xulo el quadre! I a sobre amb història inclosa. Me l'he estat mirant però no hi identifico cap personatge... Quina vergonya.
ResponEliminaJa saps que participaré en aquest súper-homenatge-bicentenari. Encara no tinc el llibre a les mans però espero que entre avui i demà el podré aconseguir a la biblioteca. No m'agraden les biblioteques però prefereixo agafar-lo d'allà que comprar-lo en castellà. Si el compro serà en català o anglès (quan em vegi capaç).
MBOSCH.- Maquíssim! ;-))
ResponEliminaJo, després de molt mirar, en vaig reconèixer un, precisament del llibre que estic llegint ara. Suposo que me'ls hauré de seguir mirant força estona!!
Quan les editorials vegin la demanda de llibres de Dickens en català que hi ha a les biblioteques potser es decidiran a posar fil a l'agulla i treure noves edicions!
Endavant, que tu pots!! :-))