dimecres, 24 de març del 2010

El Xa Khusrau jura lleialtat a Baber (Relats Conjunts)


El Xa Khusrau jura lleialtat a Baber, fragment del Baburnama. Anònim 1500
Escrit a partir d'una nova proposta de Relats Conjunts



Poc s'imaginava el seu pare, el bo d’en Jacint de cal Grau, que quan va decidir posar a la seva filleta el nom de Perseveranda l’estava encertant de ple. Ell tan sols pensava en fer homenatge a la seva avia, dona neta i treballadora que... Bé, és igual, no es tracta ara d’explicar la vida de la família de cal Grau... El fet és que la Perseveranda (Persi pels amics) aviat va demostrar ser una noieta molt espavilada, la primera de la classe sense massa esforç.

Als vint-i-molt-pocs, la Persi va ser la primera Grau de la història en obtenir una llicenciatura universitària: Història Antiga... però aquí no es va acabar tot. Ella va seguir estudiant i es va anar especialitzant en coses tan estranyes i poc comunes per a nosaltres com l’art dels gravats de l’Asia Central als segles XV i XVI.

Biblioteques, museus, estudis sobre el terreny... perseverant, persistint i, per fi, la gran satisfacció de poder examinar el manuscrit en llengua turca oriental escrit per un tal Baber. Tenia moltes ganes de veure’l. Feia temps que sospitava alguna cosa.

Després d’una sèrie d’estudis, proves i comprovacions, va poder assegurar, sense cap mena de dubte, que un gravat en el que es pot veure el Xa Khusrau jurant lleialtat a Baber, datat a l’any 1500, no és més que una falsificació recent.

El món dels historiadors està trasbalsat per aquesta notícia inesperada. Els blogaires pensen que “ja ho deia jo que aquesta imatge de Relats Conjunts era molt rara”.

14 comentaris:

  1. Ai, Assumpta! M'ha agradat molt. I francament a aquesta hora del dia, que m'hagis fet riure obertament és fantàstic. Genial, genial!!!

    ResponElimina
  2. Realment la imatge és molt rara. Bon relat, el món està ple de falsificacions que poc a poc es descobriran.
    Adéu!

    ResponElimina
  3. No sé si l'entenc massa bé el relat. M'ha agradat com està explicat, i el que diu, però em sembla que m'he perdut això de la falsificació. Què no estic veient?

    ResponElimina
  4. La pintura no ho sé però el relat no tinc cap mena de dupte sobre la seva autenticitat

    ResponElimina
  5. ja ho deia jo que aquesta imatge tenia algun tipus de "truc"... jeje.

    M'ha agradat!

    *Sànset*

    ResponElimina
  6. La Persi, que bo! ;-D I quina trama es deu amagar rere la falsificació del quadre?

    ResponElimina
  7. ja ja molt bona aquesta Assumpta! te n'has sortit molt bé i ha quedat un relat fantàstic ....jo també l'he trobada "rareta" la imatge...Felicitats per el relat!

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies pels vostres comentaris!! ;-))

    La veritat és que quan vaig veure la imatge d’aquest mes vaig estar a punt de no fer cap relat, senzillament perquè no tenia ni la menor idea de què anava la cosa. En la meva llarga vida mai havia sentit a parlar d’aquest Baber ni res del seu entorn històric. Al cole, “als meus temps”, d’aquests segles ens explicaven el “descobriment” d’Amèrica... Oh!, mira, Amèrica!!... i ara tenim mancances culturals ;-)

    Per tant, vaig decidir que això havia de ser quelcom falsificat. Era una forma de dir que, per mi (*) aquest no era un “autèntic” Relat Conjunt, que normalment els veus i et comencen a venir un munt d’idees (després es deixaran plasmar o no, però idees en venen, oi?)

    I això ho havia de descobrir algú que persistís molt jejeje

    (*) Com és? “per mi” o “per a mi”?

    ResponElimina
  9. Ostres amb la Persi!. Ens demostra que per aconseguir bons resultats s'ha de perseverar i persistir.
    Per cert ara que ho acabo d'escriure, em sona que ja ho havia dit algú altre això. :-))

    P.S.: La última frase del relat és una d'aquelles que tothom pensa però que ningú s'atreveix a dir. ;-DD

    ResponElimina
  10. Doncs a mi m'encanta com escrius, de debó que un dia m'ho agafo com un repte això dels RC, perque feu uns muntatges com a puzzles entre tots els que hi participéu :) Havent llegit la teva explicació als comentaris, tot em quadra més :) Bona feina, com sempre.... petons!

    ResponElimina
  11. McABEU.- La Persi és una dona sàvia... sí, a mi també em resulta familiar això de "persistir", en algun lloc ho devem haver sentit jejeje
    Noooo, no creguis que ningú s'atreveix a dir-ho, en XeXu que és súper seguidor dels Relats Conjunts ho va dir al propi blog de R.C. quan va anar a notificar que ja havia fet el relat ;-))
    I tu no t'animes a fer-ne un? És divertit!!


    CRIS.- Moltes gràcies!! A veure si t'animes, dona, que és una iniciativa molt bona! :-))

    ResponElimina
  12. A aquesta Persi, li auguro una carrera digna de l'Indiana Jones! ^_^

    ResponElimina
  13. Els blogaires i el 'paputxi': raro, raro, rarooooo :D

    ResponElimina
  14. Molt bona introducció, i molt bona definició de la Persi.
    M'ha agradat.

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!