dimecres, 27 de juny del 2012

Conversa en català

Fa uns dies vaig llegir –no recordo on- un comentari de l’Helena Bonals que deia que set de cada deu blogs de l’Estat espanyol són catalans... Set de cada deu!! És moltíssim! La notícia em va omplir d’orgull, no ho dissimularé. I és que, com va dir en McAbeu en aquest post, a vegades els catalans ens entestem en veure les coses dolentes i no veiem les bones.

M’agradaria pensar que molts d’aquests blogs que es fan des de Catalunya, són en català, perquè sé que la nostra presència a Internet és, cada dia, més gran. Com diu aquí:

“el català... Gaudeix d'una presència espectacular en el sector de les noves tecnologies, concretament, és la vuitena llengua més activa de la xarxa, xifra que es reflexa en que de les 10 webs més vistes del món, 6 tenen ja versió en català.”

I a què bé tot això? Doncs que us volia parlar d’una d’aquestes coses que creen moviment a la xarxa, els Premis C@ts



Fa CINC ANYS algú va tenir la idea d’inventar uns premis populars pels blogs en català on tothom pogués participar. Des de llavors, de forma ininterrompuda, s’han anat celebrant dues vegades l’any (a l’estiu premis als blogs i a l’hivern premis a les iniciatives blogaires) Us explico com va, per si algú no els coneix, perquè val la pena participar-hi. Com més gent hi digui la seva, més blogs coneixerem, més en llegirem, més grans ens farem.

- Els premis C@ts s’organitzen des d’un blog propi que trobareu AQUÍ. Cada convocatòria de premis té dues fases, una de propostes i una de votació?

- Què vol dir això?
- Doncs que primer hi ha un període de temps perquè puguem proposar tots aquells blogs que ens agradin com a possibles guanyadors, tant hi fa si en proposem tres, com cinc, com deu. Tots els que ens agradin.

- I si hi ha els ha proposat algú abans què nosaltres?
- Millor! D’això és tracta. Els blogs que siguin proposats més vegades passen a la segona fase, la de votació.

- I com ho he de fer per proposar blogs?
- Doncs vas al blog de C@ts i veuràs que hi ha dotze categories de blogs (Literari, Visual, Opinió, Aficions...) Cada categoria té un post obert amb la seva definició. Allí pots deixar un comentari amb les teves propostes. Has de posar el nom dels blogs que t’agraden i la seva adreça url.

- Puc posar-hi blogs meus?
- Doncs no. La gràcia està en que siguin les altres persones qui et proposin.

- I quantes propostes puc fer?
- Ja ho he dit. Tantes com vulguis. I pots tornar tantes vegades com et vagi bé. Un dia pots entrar i proposar-ne tres i, després, si et recordes d’un blog que també t’agrada molt i no li has posat, doncs tornes i l’afegeixes. Cap problema.

- I si hi ha una categoria que no conec cap blog?
- Doncs en aquella categoria no fas cap proposta i ja està. No és obligatori fer propostes a totes.

- I després, quantes vegades podré votar?
- Ep! Quan ja s’han fet les propostes, els administradors de C@ts, que ho porten tot molt net i clar, fan números i diuen quins són els blogs que passen a la final. Llavors sí que ja només en pots votar UN per categoria. El que més t’agradi.

- Em sembla que ho entenc. Però... què passa si després em ve algun dubte?
- Doncs ho escrius allí, en un comentari, i algun dels administradors ja et contestarà. També els hi pots fer la pregunta per correu electrònic, que el tenen allí posat.

- Què faig? Hi vaig?
- És clar que sí!! A més propostes diferents, millor, més ampli és el joc i més blogs coneixerem.

- Joc? Has dit Joc... Però això, no són uns premis? Una competició, amb rivalitats i tal.
- Bé, té de competició, però també té molt de Joc. Aquí no hi ha cap premi econòmic, res de valor material, no hi ha cap transcendència mediàtica. És totalment entre blogaires. Saps què és el premi?

- Què és?
- Doncs un dibuix, un logo... i ja està. Clar que fa molta il·lusió, significa que hi ha gent que els agrada el teu blog i això és molt maco!!... però el que més ens hauria d’agradar és el fet de participar-hi, de moure aquesta iniciativa, d’explicar-ho a tothom, d’animar tothom a fer les seves propostes...

- D’acord! M’has convençut!!! Ara hi vaig!!
- Espera!! Un moment... Aquests són uns premis totalment nets i transparents. Per evitar qualsevol tipus de trampa, si és la primera vegada que hi participes, et demanaran de conèixer la teva adreça de correu electrònic.

- I l'he de posar allí? Públicament?
- No cal, la pots enviar en privat per correu a premiscat@gmail.com i ja està. No es farà servir per res més.

- Molt bé doncs, així ho faré... Puc anar-hi ja? ;-)
- I tant!!

25 comentaris:

  1. M'acabes de recordar que encara no he fet les meues propostes per als Cats. Sóc un trasto.

    ResponElimina
  2. Ostres, m'has convençut fins i tot a mi, que ja he proposat...!! Hehehehe!!

    Saps? No conec cap blog de l'esfera sanitària en català. CAP! Per això abans d'obrir el difunt (bé, no ha mort, està en coma crònic) Coses de la Medicina, vaig rumiar molt en quin idioma ho havia de fer... Al final vaig decidir (amb certes ajudes) fer-lo en català, com ha de ser! Espero que algun dia ressuciti...

    ResponElimina
  3. Ho expliques molt bé, Assumpta!

    I a part de donar-te les gràcies no dic res més, que segurament diria coses que no toca dir, en aquest moment.

    Moltes gràcies, pel teu suport, no ara mateix, sinó des de sempre.

    ResponElimina
  4. Jo m'hi vaig posar el di... dimarts, em sembla, amb això dels c@ts. Se m'havia oblidat!

    Set de cada deu blogs al regne d'Espanya són en català? Què fort!

    ResponElimina
  5. I quin temps dius que tenim per a les propostes????
    Encara n´he de fer unes quantes...
    és una categoria difícil ;)
    Està molt bé tot com ho has explicat!!

    Grasis!

    ResponElimina
  6. Nosalres comptem com a Aragonesos de llevant o bé francesos de ponent...? es que ara això del català s'ha de dir d'altre manera per no ofendre els centrals...
    Visca catalunya i els seu idioma propi.
    Tots cap els C@ts...a veure si fem soroll a la resta del pais

    ResponElimina
  7. JPMERCH.- Vaaaaa, homeee!! Doncs el teu blog ja ha estat proposat unes quantes vegades! No pots faltar!! ;-)))


    YÁIZA.- Hehehe sempre pots anar a afegir més propostes!!
    T'aplaudeixo això de fer un blog de medicina en català. Ja el reactivaràs quan acabis els exàmens i tornis cap aquí :-))


    CARME.- Crec sincerament en que totes les iniciatives que fan present la nostra llengua a la xarxa han de ser recolzades, i aquesta m'agrada molt!! Ànim i endavant, que feu molt, molt bona feina!! ;-))


    MBOSCH.- Ben fet!! ;-))
    No, no són en català... són fets des de Catalunya. Hi ha catalans que fan els seus blogs en castellà. El que seria bo és que molts fossin en llengua catalana (que ja ho són) ;-))


    SA LLUNA.- El període de propostes dura dos mesos. S'acaba el 31 de juliol a les 23:59... Si tens noves propostes per fer, tens un mes per anar-hi pensant!! :-))


    GOMINOLA.- I tant!! Vosaltres i els valencians, com en JPMerch i els de les Illes, com Sa Lluna!!
    Vinga, molt bé!! A fer força soroll!! ;-)))

    ResponElimina
  8. He llegit molt atentament totes les indicacions perquè no ho tenia massa clar. He vist logos per aquí i per allà, però ningú no m'explicava massa bé de què anava la història. Em sembla que m'has convençut i hi faré un cop d'ull, va. A veure què s'hi cou en aquest blog. Bé hem de donar empenta al català a la xarxa, no?

    ResponElimina
  9. Benvolguda Assumpta, acabo de llegir el teu comentari al "Bloc teatre XV" i sento molt no estar d'acord amb el que dius.
    Crec que no has interpretat correctament les meves paraules.
    És una crítica constructiva, en clau d'humor, sense desacreditar el Premi i menys als seus organitzadors.
    Suggereixo un canvi en el reglament per donar-li una mica més de frescor i felicito l'enginy i el treball dels que cada any ho porten a terme.

    Rep una abraçada del gat del carrer.

    ResponElimina
  10. XEXU.- Doncs ja pots anar passant, que t'agradarà! Els organitzadors ho fan molt bé i s'ho curren molt ;-)))


    PERE.- Hola!
    Reconec que no ha estat el post en sí el que he trobat injust... Ha estat aquell comentari que deia que si algun dia guanyés algú altre el Joc seria anul·lat. Un comentari així, sense ningú que el contradigui, és una acusació molt grossa. Implica dir que tot està "arreglat" i que es fan trampes. I no he vist que ningú li contestés en aquest sentit, i m'ha sabut molt de greu.

    ResponElimina
  11. És més fàcil carregar-se les coses que ajudar a que tirin endavant. Així que gràcies per fer el més difícil i gràcies pel teu suport (com diu la CARME, d'ara i de sempre). :-))

    ResponElimina
  12. McABEU.- Tens raó, MAC, tota la raó... A vegades ens limitem a tirar per terra la feina dels altres quan, si tots hi col·laboréssim es podrien aconseguir uns resultats boníssims...
    Però és igual, jo em quedo amb tota la gent que hi participa de bona fe ;-))

    ResponElimina
  13. N'hi ha tants i tant bons que costa proposar-ne només uns quants.

    ResponElimina
  14. JOMATEIXA.- És que no cal que limitis les teves propostes, dona... Tots els blogs que t'agradin, TOTS, poden esser proposats, tant hi fa si són deu, com vint com cinquanta o cent ;-))
    Tan sols mira a veure a quina categoria correspondrien i ja està! :-))

    ResponElimina
  15. ups...ara he vist que vaig deixar un comentari en nom de Gominola, la meva filla. Coses de usuaris de google.....

    ResponElimina
  16. Pere, al cats hi ha molt poques normatives, es basa tot en una participació i vot dels blocaires.

    I fins i tot en les normatives, en les categories, en moltes coses demanem l'opinió dels participants.

    Jo et proposo que passis pel cats i proposis el canvi de normatives que tens al cap.

    Qui sap si nosaltres no les hem sabut veure.

    ResponElimina
  17. Tot i que aquest any hi ha algunes categories dels c@ts que ja tenen clar guanyador, i no senyalo a ningú... ehem....

    ResponElimina
  18. Ah! Assumpta, jo no interpreto com tu dius el comentari de Galionar.

    Jo crec que es basa en el relat del blog teatre del Pere, que és on s'arma l'aldarull i on finalment ningú té premi. Perquè marxa tpthom o els fan fora, ara no me'n recordo.

    No crec (conec a Galionar) que vulgui dir que fem trampes ni que faríem trampes... no, no ho crec.

    Vaja, em sembla a mi.

    ResponElimina
  19. Jo ja vaig proposar els meus fa unes setmanes. Bonica conversa i... bonica estadística!!

    ResponElimina
  20. ASSUMPTA i CARME

    Em sembla que n'estem fent un gra massa d'aquest post "Gats".
    El bloc teatre és una part del meu bloc un xic transgressora, irònica i de vegades surrealista però sense perdre mai el sentit de l'humor ni l'educació. Les sessions de teatre solen acabar amb picar de peus i desbandada general.
    Jo no li dono més importància. En aquest cas el presentador simplement deia que aquest any no podien presentar-se al premi els guanyadors dels tres anys anteriors. Suposo que tinc llibertat d'opinió ... o no!
    El comentari de Galionar és net, sense mala intenció i es refereix a la sessió de teatre.
    De vegades no llegim els post amb tranquil · litat i sentit de l'humor, els malinterpretem i es creen polèmiques innecessàries.

    Bona revetlla.

    ResponElimina
  21. JOAN GASULL.- Aquesta preciositat de xiqueta de la foto és filla teva? ;-))
    Doncs enhorabona!! hehehe
    Jo alguna vegada havia deixat algun comentari amb el perfil del meu marit, molt poques però :-P


    CARME.- Exactament. Al blog de C@ts sempre he vist demanar opinió sobre qualsevol cosa, fins i tot sobre els canvis de categories, i recordo una votació sobre si els blogs dels administradors podien ser proposats o no, i va sortir un "sí" com una casa.


    PONS007.- Tu segueix fent publicitat al teu blog, home, que ho fas molt bé!! A veure si aconsegueixes que més gent s'animi a participar!! ;-))


    CARME.- Doncs m'alegraria pensar que és així com tu dius... però jo vaig llegir clarament que deia que, si guanyaven "uns altres", s'armaria tal embolic que s'anul·laria el Joc.


    JORDI.- Ben fet!! ;-))
    Oi que fa il·lusió pensar que la nostra llengua està tan ben representada a la xarxa? ;-))


    PERE.- Jo tan sols vaig deixar un comentari al teu blog, responent un post concret que em semblava injust. Crec que jo també tinc llibertat d'expressió, no?
    Tu no em vas respondre allí, sinó que vas venir a explicar-ho aquí, cosa que em sembla molt bé, clar... però la gent també té el dret a respondre i ningú ha dit res dolent tan sols una gran veritat: i és que és més fàcil destruir que construir.
    Llegeix-te això que et diré també amb molt de sentit de l'humor, eh? ;-)
    - Als Cats la gent no es presenta, et presenten. Et proposa qui vol, lliurement.
    - Prohibir que els guanyadors d'altres anys siguin proposats seria com prohibir al Barça que l'any que ve jugui cap competició perquè aquests darrers anys ho ha guanyat tot.

    ResponElimina
  22. Guau! quina patxoca això dels blogs en català! i dels premis c@ts!
    és fantàstic!

    el teu post em recorda que encara no he fet les meves propostes!!!

    ResponElimina
  23. RITS.- Sí noia!! i després he sabut que avui mateix n'han parlat a RAC-1 !! ;-))
    Fes les teves propostes!! Que hi hagi molta gent participant!! :-))

    ResponElimina
  24. ÀNIMS ! VISITEU I PARTICIPEU A CAN BOGARDE...

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!