dijous, 21 d’abril del 2011

Dijous, Divendres i Dissabte Sants

El Dijous Sant és el darrer dia de la Quaresma. El poble jueu, en el seu sopar pasqual, celebra el gran esdeveniment de l’Èxode: el pas de l’esclavatge d'Egipte a la llibertat.
Jesús també el celebrava amb els seus amics i va ser llavors que ens donà el seu propi Cos i Sang per aliment, la seva mateixa Persona.
Avui, els cristians, celebrem doncs, l'institució de l'Eucaristia. Recordem el darrer sopar de Jesús amb els seus deixebles, el que podriem dir que va ser "la primera Missa". Eucaristia vol dir "acció de gràcies".
També és el dijous quan recordem el nou manament de Jesús “estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat” (Joan 13, 34)

"Jesús, sabent que el Pare li ho havia posat tot a les mans, i que havia vingut de Déu i a Déu tornava, s'aixecà de taula, es tragué el mantell i se cenyí una tovallola; després va tirar aigua en un gibrell i començà a rentar els peus dels deixebles i a eixugar-los amb la tovallola que duia cenyida." (Joan 13, 3-6)
"Després de rentar-los els peus, es va posar el mantell i s'assegué a taula altra vegada. Llavors els digué: ¿Enteneu això que us he fet? Vosaltres em dieu "Mestre" i "Senyor", i feu bé de dir-ho, perquè ho sóc. Si, doncs, jo, que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres. Us he donat exemple perquè, tal com jo us ho he fet, ho feu també vosaltres. Us ho ben asseguro: el criat no és més important que el seu amo, ni l'enviat més important que el qui l'envia. Ara que heu entès tot això, feliços de vosaltres si ho poseu en pràctica! " (Joan 13, 12-17)





El Divendres Sant està centrat tot ell en la Creu, sabent que, amb la seva mort, Jesús vencerà “la mort”. “Si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit” (Joan 12,24)

"Prengueren, doncs, Jesús, i, portant-se Ell mateix la creu, va sortir cap a l'indret anomenat “Lloc de la Calavera”, que en hebreu es diu Gòlgota. Allà el crucificaren, juntament amb dos més, un a cada banda, i Jesús al mig. Pilat va fer escriure un rètol i el féu posar a la creu. Hi havia escrit: «Jesús de Natzaret, el rei dels jueus». Molts dels jueus el van llegir, perquè l'indret on havia estat crucificat Jesús queia prop de la ciutat. El rètol era escrit en hebreu, en llatí i en grec. Però els grans sacerdots digueren a Pilat: «No hi escriguis: ‘El rei dels jueus’. Posa-hi: ‘Aquest va dir: Jo sóc el rei dels jueus’. Pilat contestà: «El que he escrit, ja està escrit». Els soldats, quan hagueren crucificat Jesús, van agafar el seu mantell i en feren quatre parts, una per a cada soldat, i també prengueren la túnica. Però la túnica era sense costura, teixida d'una sola peça de dalt a baix, i es digueren entre ells: «No l'esquincem; sortegem-la a veure a qui toca». S'havia de complir allò que diu l'Escriptura: «S'han repartit entre ells els meus vestits; s'han jugat als daus la meva roba». Això és el que van fer els soldats. Vora la creu de Jesús hi havia la seva mare i la germana de la seva mare, Maria, muller de Cleofàs, i Maria Magdalena. Quan Jesús veié la seva mare i, al costat d'ella, el deixeble que ell estimava, digué a la mare: «Dona, aquí tens el teu fill». Després digué al deixeble: «Aquí tens la teva mare». I d'aleshores ençà el deixeble la va acollir a casa seva.

Després d'això, Jesús, sabent que tot s'havia realitzat, perquè s'acabés de complir l'Escriptura, va dir: «Tinc set». Hi havia allà un gerro ple de vinagre. Van posar al capdamunt d'un manat d'hisop una esponja xopa d'aquell vinagre i la hi acostaren als llavis. Quan Jesús hagué pres el vinagre, va dir: «Tot s'ha complert». Llavors inclinà el cap i va lliurar l'esperit. " (Joan 19, 16-30)



El Dissabte Sant, Jesús és en el Sepulcre. Ell ha pres damunt seu el dolor, la mort i el silenci. L’Església no celebra cap Sagrament. La comunitat cristiana prega i medita.

13 comentaris:

  1. La vius i ens la fas viure. :-)
    Bona Setmana Santa, ASSUMPTA.

    ResponElimina
  2. Molt bon article!
    Està bé que algú ens recorde l'origen religiós de la Setmana Santa, fet que a més d'un li cou.
    Que visques amb intensitat aquests dies.

    ResponElimina
  3. De moment, el dimecres Sant no ens ha acabat d'anar massa bé...

    Que gaudeixis de la Setmana Santa!

    *Sànset*

    ResponElimina
  4. La Missa de la vetlla Pasqual és la més important de l'any, i la més bonica!!!
    Petons

    ResponElimina
  5. Bona setmana santa Assumpta! em quedo amb allò d'estimeu-vos els un als altres ho hem "oblidat" massa sovint...

    ResponElimina
  6. Bona Setmana Santa, Assumpta! I recorda't de resar pels teus amics.
    :)

    ResponElimina
  7. Siemrpe me da mucha congoja lo que ha sufrido Jesús y su sacrificio por todos nosotros. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  8. Trec el cap per desitjar-te una Feliç Diada de Sant Jordi. :-)

    ResponElimina
  9. Feliç Diada Assumpta.

    Un potxó ben gros!

    ResponElimina
  10. Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris que agraeixo de tot cor!

    Finalment aquesta matinada he acabat l'encàrrec dels punts de llibre que aquests dies m'ha mantingut més allunyada del món dels blogs...

    Segur que a partir de la propera setmana tornaré amb tota la força...!!


    C0NSUELO.- Igualment per a tu, guapa!!


    McABEU.- Ja a punt de marxar a la Vetlla Pasqual on es repartiran els tres-cents punts! ;-)


    PILAR.- Molt bona Pasqua, Pilar!! :-)


    JPMERCH.- Moltes, moltíssimes gràcies per les teves paraules!!
    Tota la setmana és plena de moments especials i molt sentits... i ara, la nit més maca de l'any :-))


    SÀNSET.- Això és per donar-los peixet, home, que ara s'ho creguin i... hehehe


    MARGARIDA.- Siii!! ;-) De petita, malgrat que no entenia la majoria de les coses i els símbols, ja em fascinava la Vetlla Pasqual... és, com tu dius, la Missa més maca de l'any :-)


    ELFRI.- Tant de bo tots ens quedéssim amb aquesta frase, com canviaria el món! :-)


    JESÚS PÁRRAGA.- Em creus si et dic que sempre tinc un pensament pels blogaires quan prego? ;-) Doncs t'ho pots ben creure :-)


    TÍA ELSA.- Dar la vida por amor y demostrar que el amor puede vencer a la muerte... ¡Feliz Pascua! :-)


    MIREIA.- Bona Pasqua, guapa!! ;-))


    McABEU.- Igualment, MAC!! :-))


    EL PORQUET.- El mateix per a tu! ;-))

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!