divendres, 7 de gener del 2011

Aquí hi ha un "cuentu"!

Una vegada, fa dotze anys i mig, el meu nebot gran, que actualment té quinze anys i llavors estava a punt de fer-ne tres, voltava pel menjador. No recordo què volia fer què li varem dir que segués a una butaqueta que hi havia. El nen tornà tot seriós dient “és que hi ha un cuentu”.

Efectivament, damunt el sillonet, hi havia un totxo de llibre, molt gruixut: La Regenta. Llibre que en Josep Lluís estava llegint per segona o tercera vegada i l’havia deixat allí.

Per un nen de gairebé tres anys, els llibres eren “cuentus” encara que, com aquell, tinguessin una barbaritat de pàgines i cap dibuixet.

La sortida ens va fer tanta gràcia que, des de llavors, moltes vegades entre “els grans” de la família ens referim a qualsevol llibre com a “cuentu”.

Els Reis han deixat, de moment, dos cuentus a casa meva: Jane Eyre, de Charlotte Brontë, per a mi i Sunset Park, de Paul Auster, per en Josep Lluís... però els Reis de Barcelona, arriben una mica més tard i encara no he acabat de decidir quin vull que em portin... a la llista tinc tres opcions principals:

- La trampa, de John Grisham
- El candor del Padre Brown, de G. K. Chesterton
- Temps difícils, de Charles Dickens.

Un altre que vaig veure i em va cridar l’atenció va ser un de relats de Roald Dahl, històries d’aquestes amb final sorprenent. En tinc un d’aquest tipus (Relatos escalofriantes) i em va agradar (una mica bèstia, però molt imaginatiu) aquest es deia quelcom semblant a “Relatos inesperados” però ves a saber si, essent d’editorials diferents, no em trobaria amb relats repetits... ho hauria de comprovar.

També em plantejo Sinhué l’Egipci, de Mika Waltari, però no ho acabo de tenir clar.

N’heu llegit algun dels cinc? En teniu referències?

De Mika Waltari acabo de llegir-ne un, “Juego Peligroso”, llibre curtet i entretingut, de “lladres i serenos”, que diria en McAbeu hehe... amb algun detall divertit, algun puntet enginyós, però sense massa pretensions, res de l’altre món. En canvi, he sentit a dir que Sinhué l’Egipci era molt bon llibre...



En fi, potser al final canvio totalment d’idea i no “demano” a la reina Mercè (ma germana) cap d’aquests cinc cuentus... És que vaig veure a l’Abacus un estoig de retoladors grisos (sí, tots grisos!) en diferent gama, amb punta tipus pinzell... una passada!... Ai, què triaré? ;-)

24 comentaris:

  1. "El candor del Padre Brown"! Sense cap mena de dubte! Una creació genial del genial Chesterton!!!
    :-)

    ResponElimina
  2. Sí, Chesterton un as, ara, no et perdir Sinuhé, un clàssic que s'ha de llegir, excel·lent!

    Bones lectures i bon any, reina!

    ResponElimina
  3. No et puc ajudar amb els llibres perquè no he llegit cap dels que esmentes. Si tens lectures de sobres, tria els retoladors, que fan molt goig!

    ResponElimina
  4. No n'he legit cap i a mi les coses de papereria em tornen boja! ;)

    ResponElimina
  5. Amb les quatre primeres opinions de moment tenim un empat!! :-))

    En JESÚS PÁRRAGA i la ZEL es manifesten a favor de Chesterton (he de dir que a mi també em fa molta gràcia aquest).

    En XEXU i la MIREIA voten per aquests retoladors tan xulos! ;-)

    La cosa està molt emocionant... seguirem informant

    ResponElimina
  6. Ai Assumpta, no et puc pas ajudar, no en conec cap.

    Així que vinga a dibuixar amb els retoladors!

    ResponElimina
  7. No he llegit La trampa i els altres els vaig llegir ja fa temps. Pel que en recordo jo me'ls compraria tots tres, però si n'hagués de triar un potser em decidiria pel Sinuhé.

    ResponElimina
  8. A mi Sinuhé el egipcio em va agradar mooolt, és clar que d'això fa una pila d'anys i ara no sé si el llegiria igual ...i Charles Dickens també és molt recomanable....a mi també m'han dut llibres..ui volia dir cuentus

    ResponElimina
  9. Jo ara tinc tants "cuentus" pendents de lectura que...triarïa els "rotus" amb punta de pinzell! Wow...m'encanten!
    Espero que hagin estat ben bons i bones amb tu! :)

    ResponElimina
  10. Dels que cites només n'he llegit un i n'hi ha un altre que em faria gràcia.

    Aquest últim és el Roald Dahl, no he llegit cap dels seus llibres però si no recordo malament en els relats d'aquestes "Històries Imprevistes" es basava una sèrie de la BBC (que també va emetre TV3) i que m'agradava molt.

    I en quant al llibre que he llegit és "SINHUÉ L'EGIPCI". Em va agradar molt, però molt. El vaig llegir fa molt de temps, el tenia el meu pare en una edició de 1963, de butxaca i en català. Encara el tenim però em fa por tornar a llegir-lo per no carregar-me'l. :-DD
    També t'he de dir però que anima't per aquest, vaig intentar llegir una altra obra de Waltari ("Marco, El Romano") que no em va agradar gens.

    Dels retoladors no en parlo, per un negat del dibuix com jo, només la idea de que existeixi un estoig de retoladors TOTS grisos és una cosa que em supera. :-DDD

    ResponElimina
  11. Només he llegit Sinhué el Egipcio i em va agradar moltíssim.

    Tot i així ... perquè no deixes escullir la Reina Mercé? :)

    ResponElimina
  12. Sinuhè l'egipci a mi em va agradar molt!
    Dels altres no et puc dir res, ho sento...

    Jo opino que t'hauries de comprar tu els retoladors, jeje, i deixar que la reina Mercè decidís per tu entre aquests cinc, així serà una mica sorpresa, no?

    Ah, i ja que hi som... perquè no un sisè "cuentu" en discòrdia? "Jo Claudi", de Robert Graves...

    Apa, així t'embolico una miqueta més, jajaja

    Petons, guapa, que vaig amb conexió a pedals...

    PS: te'n podria recomanar altres, però el de "Jo Claudi" m'ha vingut al cap perque el tinc de la mateixa colecció que "Sinuhè" i el vaig llegir una mica abans... haig de dir que és grandiós...

    ResponElimina
  13. No n'he llegit cap dels cinc, però em van comentar que "La trampa" està força bé. Concretament, una persona en va comentar que a mesura que avançava l'obra li anava agradant més. Personalment, però, ni idea!
    Per cert, espero que estiguis millor i et vagis recuperant. Salut!

    ResponElimina
  14. Vaig llegir, de molt jove, “Sinuhé l'egipci” (en castellà), i recordo que em va agradar moltíssim. Està considerada una molt bona novel·la històrica i recordo, sobretot, que la vaig trobar molt interessant.

    Mira si és casual, que l'altre dia, no sé com va venir el tema, en vaig parlar amb un taxista que em va dir que feia poc que l'havia llegit, recomanda per la seva filla, i que també li havia agradat tant i tant.

    Dels altres "cuentus" que anomenes, no n'he llegit cap, però Dickens sempre és una garantia de bona literatura. A més a més, la traducció al català de “Temps difícils” és de Ramon Folch i Camarasa, i això és una garantia afegida.

    ResponElimina
  15. No se si hi sóc a temps, i suposo que el meu comentari no serà gaire correcte, però "temps difícils" no m'ha agradat gens, però gens, però gens.
    L'he llegit per un curs d'escriptura creativa que estic fent, i tinc la impressió que ens l'han fet llegir per veure què NO s'ha de fer.
    Ho sento, però em sembla una novel·la molt mal escrita, i ja se que Dickens és un totem, però o estava molt girat aquella època o jo no vaig saber captar el què, perquè feia molt temps que no em costava tant acabar un llibre.

    ResponElimina
  16. Jo no he llegit cap dels que has dit així que, millor que compris els ratoladors i... A dibuixar!!

    ResponElimina
  17. Os vull donar les gràcies a tots per haver participat en aquest petit joc que, entre altres coses, em va servir per fer un post, doncs tenia el blog una mica "encallat" ;-)

    I, ja que ho vaig fer, he pensat en fer un recompte "com cal". Veureu que alguns sortiu "repetits", si heu donat dues opcions
    :-)


    PADRE BROWN, de Chesterton:
    - Jesús Párraga.
    - Zel


    SINHUÉ L'EGIPCI, de Waltari:
    - Zel
    - Margarida i Pere
    - Elfri
    - McAbeu (uaaaau quin llibre!!)
    - Òscar
    - Kudy
    - Assur


    RETOLADORS:
    - XeXu
    - Mireia
    - El Porquet
    - Fanal blau
    - Blakwolf


    TEMPS DIFÍCILS, de Dickens:
    - Elfri
    - Assur


    LA TRAMPA, de Grisham;
    - Albert B. i R.


    HISTÒRIES IMPREVISTES, de Dahl:
    - McAbeu


    Altres comentaris:

    - La KUDI em recomana un altre llibre!! Hahaha donaaaaaaa que encara serà més embolicat!! ;-)
    - Boníssim en MAC i el seu comentari sobre els retoladors TOTS grisos!! hahaha
    - L'ALBERT B.i R. em desitja que em millori ;-) Moltíssimes gràcies!!
    - En JESÚS PÁRRAGA em pregunta si estic malalta: Gràcies, Jesús. No, no estic malalta (bé, tinc un refredat enorme, però total és un refredat) el que passa és que vaig caure. El dia 2... i em vaig fer mal. Tinc una cama plena d'hematomes i estic encara una mica dolorida... va ser una bona patacada, però ja va passant ;-)
    - La MARIA ESCALAS m'avisa que a ella "Temps difícils" de Dickens no li ha agradat gens ni mica... També és important saber-ho... però... potser massa tard!! hehehe

    Espero no haver-me oblidat ningú...

    ResponElimina
  18. Doncs bé... Ara arriba la SOLUCIÓ:

    Resulta que, quan jo vaig posar el post, el primer que vaig veure és que la cosa anava molt igualada entre els RETOLADORS i CHESTERTON... i amb aquesta idea vaig anar a Barcelona a veure la Reina Mercè i la seva augusta mare (i mare meva també, clar hehe)

    Alguns de vosaltres, em vareu proposar -que no ho he dit al resum anterior- que deixés triar a la Reina Mercè.

    I bé, una mica així ho varem fer...

    La qüestió és que, ni fet expressament!! Les dues opcions més votades: SINUHÉ L'EGIPCI i els RETOLADORS no han estat escollits.

    Resulta que el preciós conjunt de retoladors TOTS GRISOS estava esgotat!! N'hi havia altres d'aquests amb punta pinzell (els color terra, els "landscape", el "basic") però aquests ja els tinc hehehe.
    Tot i que sé que a Reus els tenen, ho vaig interpretar com un senyal.

    He de dir també que, tot i que la Reina Mare, ja havia fet el seu regal en forma "calerons", en saber que anàvem a buscar llibres, ens va afegir una propineta (hehehe)

    Amb la qual cosa, els llibres triats van ser:

    - Chesterton (jo creia que guanyaria, després de llegir en JESÚS i la ZEL i després es va quedar tan sols amb aquells dos vots!)
    - Dickens (aaaai! MARIA ESCALAS!! hehehe ara tinc por!!)
    - Roald Dhal (MAC, aquest ja el comentarem... que ja suposo que m'agradarà) ;-)

    Dir que en Josep Lluís, a part de la seva colònia preferida, també va tenir un nou llibre:

    - Vida de TOLSTOI de Romain Rolland

    http://www.novedadeseditoriales.net/vida-de-tolstoi-%E2%80%93-romain-rolland/


    A veure si m'agraden tots i en puc fer les corresponents ressenyes!
    :-))

    ResponElimina
  19. No sé si arribo tard però entre el cinc llibres que posaria entre els que més m'han agradat és Sinuhe l'egipci. Si no recordo malament a l'autor es va estar deu anys per escriure'l. Aprens història d'aquell moment que significa el sorgiment del monoteisme.

    Aquest llibre em va fer llegir més sobre de temes egipcis i adonar-me'n de l'origen de les idees de l'ànima (ka), la vida després de la mort, dir "amen" (Amon), etc, coses que encara en sonen avui en dia. fins i tot sembla ser que el nostre alfabet ve de l'adaptació inicial que van fer el fenicis a partir de l'escriptura egípcia. :)

    ResponElimina
  20. Aquí està el Grishammaniàtic!! La trampa molt bo, de veritat. Grisham 100%! Te'l recomano de totes totes.

    De Sinuhé, just avui el tinc aquí al costat, a les meves mans. Li vaig deixar a un company de feina i me l'acava de tornar. Coincidències, no? Casualitats pures i dures! Doncs també te'l recomano, em va agradar molt.

    Els altres, no els he llegit.

    ResponElimina
  21. Assumpta, si aconsegueixes que t'agradi Temps difícils, digue-m'ho, m'interessa molt, perquè a mi en serio que m'ha semblat un llibre dolent.

    ResponElimina
  22. JORDI, blog De Tot.- Moltíssimes gràcies! La veritat és que entre tots m'esteu fent venir moltes ganes de llegir-lo i segur que ho faré durant aquest any. Potser tardaré encara una mica, però pots tenir per cert que el poso a la llista de "pendents" amb una "preferència" total ;-))


    JORDI BANYERA.- Homeeeeee a tu et trobava jo a faltar, eh? i que no has vist la meva llista del post anterior ni res... ai, ai, aquestes vacances de Nadal tan llargues hehe :-DD
    Doncs sí que és una casualitat molt gran això que tinguis el llibre al costat: És un senyal. L'he de llegir!!
    I el de Grisham també caurà tard o d'hora ;-))


    MARIA ESCALAS.- No pateixis que t'ho diré :-))
    El que passa és que jo sóc molt "rara" en aquests temes :-) Vull dir que a mi Dickens em va entrar amb bon ull amb el primer llibre "sencer" que vaig llegir seu (no compto adaptacions infantils d'Oliver Twist o de la Cançó de Nadal i tal) que va ser Grans Esperances.
    No sé què em va passar amb aquest llibre que, tot i que jo trobava coses absolutament absurdes (no sé si l'has llegit: el personatge de la senyoreta Havisham, tants anys amb el vestit de núvia i el pastís florit i ple de teranyines) ell aconseguia que jo m'ho cregués i em submergís totalment en la història... Llavors jo vaig molt predisposada a que m'agradi....
    Ara bé, precisament per això, si quan el llegeixi dic que no m'ha agradat... ufff... això voldria dir que ha de ser horrible! :-))

    ResponElimina
  23. ANÈCDOTA:

    A vegades, donem una cosa per segura i, per no fer explicacions massa llargues, parlem com si tal o qual cosa ja hagués passat... Llavors, un imprevist o una sorpresa ho canvia tot i el comentari queda inexacte...

    M'explico:

    Ahir, en el comentari-resposta, vaig dir que els llibres triats pel regal (germana-mare) havien estat els de:

    - Chesterton
    - Dickens
    - Roald Dhal

    Però el cert és que comprats, comprats, només ho estaven el segon i el tercer. El primer no el tenien a Barcelona, però com jo l'havia vist segur a Reus, doncs ho vaig posar ja com a compra segura, pensant que aquesta tarda l'aniria a buscar amb els calerons que a tal fi em van donar.

    Però... Oh, sorpresa!!

    Em sonava haver tingut fa anys algun llibre de Chesterton... però no sabia si encara el tenia o què havia estat d'ell... un pressentiment em va avisar al poc d'haver posat el comentari... una veueta interior em va dir "no compris encara aquest llibre... mira que no el tinguis"... una altre veueta em responia "ja seria casualitat que el trobessis i que fos el mateix!"...

    Doncs bé, les casualitats existeixen. A un prestatge de sota de tot. En una edició cutre, comprat fa segles a la fira del llibre vell... "El candor del padre Brown"!!! Ja el tenia!! El mateix!!

    Així doncs, no puc computar aquest llibre com a regal de Reis perquè ja el tenia fa molts anys... amb la qual cosa, encara tinc una plaça "buida"... hehehe... seguiré informant
    ;-))

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!