dimarts, 25 d’agost del 2009

Barcelona: Els fanals modernistes de la Plaça Reial



Ja fa alguns mesos vaig parlar dels fanals modernistes del Passeig de Gràcia i els del Passeig Lluís Companys. Aquests dies passats que vaig ser a Barcelona, vaig aprofitar per anar a fotografiar els de la Plaça Reial, obra de l’arquitecte reusenc Antoni Gaudí.


Fou un dels seus primers treballs després de titular-se com arquitecte. L’Ajuntament de Barcelona va encarregar a Gaudí un projecte de model de fanal de llum de gas per instal•lar a tota la ciutat. D’aquest ambiciós encàrrec, només es varen realitzar els dos fanals de la Plaça Reial (de sis braços) i els del Pla de Palau (de tres braços).




Tenen una base de pedra, essent foses en bronze i amb combinació de ferro forjat. Estan coronades per dues serps enroscades en una vara i la representació del casc alat del déu romà Mercuri (divinitat protectora del comerç, activitat molt característica de la ciutat). A més, a la columna es pot veure l’escut de Barcelona. Varen ser inaugurades al setembre de 1889.




Les de tres braços, també en nombre parell, estan col•locades davant del Govern Civil al Pla de Palau, inaugurades l'any 1890.

Por un error que "se coló" sin querer, he suprimido la traducción al castellano que suelo poner en el primer comentario y la he vuelto a poner, ya corregida, más adelante. Concretamente ha quedado en el comentario número veintiuno :-)

37 comentaris:

  1. Interessants documents fotogràfics! Demà vaig a Barcelona; si hi passo, m'hi fixaré.

    ResponElimina
  2. Feia molt que no veia els fanals, llàstima que per la nit hagin de veure el què veuen a la plaça, però són bonics eh...

    ResponElimina
  3. Molt macos, si passo per allí algun d'aquests dies m'hi fixaré. D'això, ja has pensat a reprendre el vandalisme i posar-hi unes canelleres? jijiji

    ResponElimina
  4. No és que hagi anat molts cops a la Plaça Reial però la veritat és que mai no me'ls he parat a mirar amb detall. Gràcies a tu, ara ja no cal, jeje.

    Adéu!

    ResponElimina
  5. Molt interessant aquest apunt. Quan vagi a Barcelona me n'aniré a la Plaça Real a veure'ls. Una abraçada!!!

    ResponElimina
  6. Tant els fanals com les palmeres de la Plaça Reial sempre m'han agradat d'allò més, però alguns detalls que ens ofereixes els he descobert ara mateix a través de les teves fotos.
    Gràcies.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  7. P-CFACSBC2V Si hi vas, espero que t'agradin!! De totes formes, pensa que jo sóc molt bona fotògrafa i potser "en persona" no et resulten tan vistoses ;-)
    (Ja fa anys que no tinc avies, jo) ;-)
    Passis per on passis de Barcelona, pots deixar records de part meva, si us plau? :-)
    No t'oblidis de visitar la Font de les Canelleres!! jejeje
    Abraçades!!!


    CESC Sí que són bonics... En Gaudí era un geni :-)
    A mi la Plaça Reial em porta molt bons records perquè quan era petita hi anava amb el meu pare: Els diumenges hi havia parades de venedors de segells, monedes antigues i diferents col•leccions i a ell li agradava veure els segells. Després anavem a prendre alguna coseta i tornavem passejant a casa :-)
    Abraçades!!!


    ASIMETRICH Jajaja Homeeee, pensa que està molt alta, no puc enfilar-me tan amunt... Ara bé, que si fem un altre triplet, jo faig canelleres per les serps aquestes i tu t'enfiles a posar-les :-)
    Llavors qui sortirà a La Vanguardia seràs tu jeje
    Abraçades!!!


    ALBERT Ai, ai, és que no ens adonem de les meravelles que tenim tan aprop :-))
    Però no diguis que no cal, home! al contrari! Ara, com ja saps que hi són, el proper dia que hi vagis t'hi fixes més :-))
    Abraçades!!!


    KWEILAN Espero que t'agradin!! La veritat és que són molt curioses, amb les serps enroscades queden molt originals :-))
    Petons!!!


    RAMON Saps? Jo també vaig descobrir coses noves quan vaig anar a fer les fotos jejeje
    Sabia que hi havia els fanals modernistes, però mai m'havia aturat a mirar-los amb tant deteniment. A vegades, amb una càmera a les mans, és com si tinguéssim una forma diferent de mirar, oi? :-))
    Abraçades!!!

    ResponElimina
  8. oooh, Assumpta! Quan he llegit el títol de l'article a la meva pàgina d'actualitzacions he pensat en els altres dos que comentes, també sobre fanals, i és que em sembla que el dels fanals de pg. de Gràcia és dels primers que et vaig comentar! :D

    Tot i que he passejat algun cop per la pl. Reial, diria que mai no m'havia fixat en aquests fanals! :S Un desastre! A veure si la propera vegada que hi passi me'ls miro! Per les teves fotos semblen ben xulos, no?

    I dius que els van encarregar perquè il·luminessin tota la ciutat i al final només se'n van fer cinc??

    ResponElimina
  9. Són tota una obra d'art, tant els fanals com les teves fotos ;-D

    ResponElimina
  10. Quin gust passar per aquí, n'aprenc molt...
    Salut!!!

    ResponElimina
  11. Hola assumpta, muy buenas las fotos, nunca las he visto, asi que ahora ya tengo algo mas para ver en Barcelona...

    Pd: espero que no te importe que mis comentarios sean en Castellano, y no en catalan...

    ResponElimina
  12. segur que era de Reus?? jejeje

    bones fotos!! a vegades hi ha coses precioses que de tan veure-les ja no les apreciem gens... i és una llàstima.

    una abraçada!

    ResponElimina
  13. NÚR Siiiii? Ostres!! jo tinc molta memòria blogàire però recordar el primer post que vaig comentar a algú... em guanyes!! :-))
    Si et sóc sincera, jo tampoc havia prestat mai gran atenció a aquests fanals :-) Em vaig assabentar que eren de Gaudí quan vaig buscar la info per fer els altrs posts jiji, així que ja veus, fa tan sols un any i, des de llavors, que ho tenia pendent.
    Tan sols quatre!! (Es quedarien sense pressupost? Potser no els van agradar? Ni idea jeje)
    Petons!!!


    CONSUELO Moltíssimes gràcies!! :-))
    Petons!!!


    McABEU Els fanals sí que ho són jajaja i les fotos doncs... no van quedar pas malament :-)) Moltes gràcies ;-)
    Abraçades!!!


    EVA Comentaris com el teu sí que són un gust!! :-)) La info la trec de Viquipèdia i altres pàgines i en faig una barreja :-))
    Petons!!!


    JUANJO Moltes gràcies!! :-))
    En absolut em sap greu que escriguis en castellà, és més, jo ho faig en català perquè, pel teu perfil, crec que l'entèns, però si no fos així, m'ho dius i jo et responc en castellà sense cap problema, de veritat, com faig sempre amb gent que sé que no entèn el català. Per això tradueixo els posts també :-))
    Abraçades!!!


    ELUR Jajaja Segur, segur que era de Reus :-))
    Hi ha documents seus que, quan havia de posar "lloc de naixement" escrivia "Reus" :-)
    El que sí és cert és que la família provenia de Riudoms, del Mas de la Calderera, però això no vol dir res, món pare era del Berguedà i jo no hi he estat mai :-))
    Al dia següent de néixer ja el van batejar a la Prioral de Sant Pere de Reus i això està documentat amb les dates als registres parroquials :-))
    És cert que passem pel davant de coses boniques i no ens hi fixem de tant que les hem vist :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  14. La veritat és que llueixen poc en una plaça tant maltractada :(

    Només obrir el post dic ai... quina n'ha fet ja... encara no han vingut a buscar-te els urbanillos? jajaja.

    ResponElimina
  15. segur que hem passat desenes de vegades pel costat, i ni ens hem fixat (almenys jo, o no ho recordo). Ara segur que ho faré, perquè hi trobaré un sentit, ah que sí? Gràcies!!! T'entanten els fanals i el modernisme? Muack!!! Ja he penjat les fotos de la pintura!!! Aviam si t'agraden!!

    ResponElimina
  16. Hola Assumpta!
    Unes obres d´art. L´ajuntament les hauria de conservar com cal.
    Salutacions
    sílvia

    ResponElimina
  17. Saps què és el més fantàstic de tot, Assumpta? Que gràcies al teu post he descobert una altra cosa que no havia vist mai, a la meva ciutat de neixement! Mira que em fixo en mil detalls, jo, però les serps, Mercuri... fins i tot el número de braços, en res d'això no m'havia pas fixat. Ara sí, sabent-ho, quan hi torni a passejar m'agradarà veure-ho per mi mateix.

    ResponElimina
  18. Quin reportatge més agradable i detallat. Fotos i escrit per envejar.
    A veure si tinc temps...Anton.

    ResponElimina
  19. BAJOQUETA Però no pensis en la part trista, xiqueta!! Tu pensa pel matí o per la tarda, quan hi ha llum i tot es veu bonic :-))
    Jejeje no, aquesta vegada només vaig fer fotos. Ara bé, tu espera que repetim triplet i alguna cosa pensaré per fer a "algun lloc"... Ejem... Teníu algun monument interessant per Tarragona que sigui de fàcil accès? :-))
    Petons!!!


    INSTINTS Només arribar a casa, obrir el correu i veure el teu comentari, he saltat directa al teu blog per veure les fotos i t'asseguro que m'ha agradat moltíssim!! :-))
    A mi m'agrada molt la meva Barcelona estimada i per això, de tant en tant, cau algun post així jeje
    Petons!!!


    SÍLVIA Tens tota la raó! Crec que l'Ajuntament no s'hi mata massa per mantenir-ho net i arregladet. Bé, de fet l'Ajuntament no es mata massa per res. Estan molt ben apoltronats i la degradació de la ciutat sembla que els hi rellisqui.
    Petons!!!


    FERRAN Jejeje Tal com he dit a Núr i a Ramon he d'admetre que jo em vaig assabentar fa poc de la història dels fanals :-) Quan em va donar per fer les fotos dels del Passeig de Gràcia vaig buscar una mica per Internet i vaig “trobar” els del Passeig Lluís Companys i aquests... Feia un any que tenia ganes d’anar-los a fotografiar i res, aquestes vacances barcelonines he aprofitat :-)))
    Abraçades!!!


    REBAIXES Moltíssimes gràcies :-))
    Bé, el text és fet una recopilació i resum de diferents textos que he trobat per Internet, o sigui que és mig copiat tot això ;-))
    Abraçades!!!

    ResponElimina
  20. Traducción al castellano:

    "BARCELONA: LAS FAROLAS MODERNISTAS DE LA PLAÇA REIAL"


    Hace algunos meses hablé de las farolas modernistas del Passeig de Gràcia y los del Passeig Lluís Companys. Estos días pasados que estuve en Barcelona aproveché para ir a fotografiar los de la Plaça Reial, obra del arquitecto reusense Antoni Gaudí.

    Fue uno de sus primeros trabajos después de titularse como arquitecto. El Ayuntamiento de Barcelona encargó a Gaudí un proyecto de modelo de farola de luz de gas para instalar en toda la ciudad. De este ambicioso encargo, sólo se realizaron las dos farolas de la Plaça Reial (de seis brazos) y las del Pla de Palau (de tres brazos).

    Tienen una base de piedra, siendo fundidas en bronce y con combinación de hierro forjado. Están coronadas por dos serpientes enroscadas en una vara y la representación del casco alado del dios romano Mercurio (divinidad protectora del comercio, actividad muy característica de la ciudad). Además, en la columna se puede ver el escudo de Barcelona. Fueron inauguradas en septiembre de 1889.

    Las de tres brazos, también en número par, están situadas delante del Gobierno Civil en Pla de Palau, inauguradas en 1890.

    ResponElimina
  21. unes fotos magnífiques, tu que sempre lloes les dels altres! La plaça reial és única...

    Per cert, el teu darrer comentari al post del "llatí", és del tot cert,però alguna vegada ja hem comentat això,Assumpta, tu ho prens com una cosa personal, quan és molt lloable la feina que es fa en molts àmbits de carrer, i jo ho sé molt bé, tot el que s'organitza al poble on treballo des de segons quins sectors relacionats amb l´esglèsia...Però quan hi ha certes crítiques, saps de sobra a qui van adreçades, al poder de l'esglèsia que es barreja amb aspectes que no agraden a molta bona gent, com ara a mi, i jo em considero creient... Un petó!

    ResponElimina
  22. Doncs sí, Assumpta, avui he fet els deures i he anat a visitar la font (d'aquí a una estona ho veuràs al meu bloc) i els fanals de la plaça Reial. No sé què passa, però tant la font com els fanals llueixen més a les teves fotos; no vull dir que les dues coses no siguin dignes de veure però, no ho sé, "me les imaginava més grans" :-D

    ResponElimina
  23. nu sé, nu sé... no vls dir que era garrotxí aquest bon home? jajajajajaja

    un petó!

    ResponElimina
  24. ZEL Moltes gràcies :-)) Ja saps que les teves fotos sempre m'agraden moltíssim, en saps un munt!! :-)
    Pel que fa a l'altre tema, doncs sí, admeto que m'ho prenc com a cosa personal, però crec que és normal que m'ho prengui així :-) Si a algú li critiquen un germà, la mare, un cosí, doncs li sabrà greu, oi? Doncs a mi, si veig que es fa burla d'allò en que crec, em dol com quelcom personal.
    Però sé que no tinc res a fer, cada vegada protesto demanant respecte però està vist que hem de respectar a tothom menys a...
    Petons!!!


    P-CFACSBC2V Jajajaja què bo!! De veritat que us agraeixo un munt que hi hagueu passat. Hi va anar la Rits i en va fer fotos quan en quedaven cinc, hi va passar en Ma-Poc, hi va anar en XeXu que se'n va endur una jajaja i ara tu també les has anat a veure!! :-))
    Mai de la vida hagués m'hagués esperat una reacció tan genial per part de tots!! M'heu fet riure molt... Gràcies, de veritat!!
    En quant a les fotos... ejem... recorda que et vaig dir això "pensa que jo sóc molt bona fotògrafa i potser "en persona" no et resulten tan vistoses" jajaja
    M'has recordat a aquella valenciana de la sèrie "Oh, Europa!" (sèrie boníssima, per cert) :-))
    Abraçades!!!


    ELUR jajaja a mira, aquesta teoria no la sabia, jo!! :-PP
    De Reus, de Reus, com els grans genis jejejeje
    Petons!!!

    ResponElimina
  25. Gràcies a les persones com tu, que ens feu adonar dels detalls, tornar a Barcelona és cada vegada una nova aventura. Aniré a la Plaça Real a veure'ls :)

    ResponElimina
  26. TÍA ELSA Gràcias!! :-))
    Diseñadas por un auténtico genio, Antoni Gaudí :-)
    Besos!!!


    CLIDICE Moltes gràcies ;-)) Espero que t'agradin... és que, com ja han dit alguns blogàires, a segons quines hores l'entorn no és massa bonic, net i tranquil (millor anar-hi amb llum del dia) però si hi vas pel matí o per la tarda les podràs veure ben boniques!! :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  27. Ets una magnífica fotògrafa del detall. Moltes gràcies per fer-nos fixar!

    ResponElimina
  28. crec que mai m'hi havia fixat en els dracs!!!! ais, què despistada!!! i això que els dracs em fascinen!

    són molt macos! de la Pl. Reial sempre m'atrapen les palmeres, m'agraden moltíssim, com un símbol de la ciutat, que cada vegada van traient més. saps que van fer una consulta popular (que no servirà per res, però bueno) per tenir idees sobre com fer la diagonal? doncs vaig demanar que mantinguin les palmeres, altes i boniques. m'agraden moltíssim!

    (buf, quin rotllo t'he donat sense venir a res)!!!!!

    ah! a mi el pare també m'hi havia portat!

    ResponElimina
  29. CÈLIA Moltíssimes gràcies!! :-))
    És el gran avantatge de les càmeres digitals, que pots fer tantes fotos que desprès fas la tria i sempre n'hi ha de boniques :-)
    El dia que em toqui una travessa em compraré una bona màquina i m'apuntaré a un curs de fotografia (bé, jo sempre tinc propòsits així jajaja)
    Petons!!!


    RITS M'agraden els comentaris llargs jejeje així que no pateixis.
    I et diré que jo no tenia ni idea de les serps fins que vaig començar a fer les fotos!!! T'ho prometo!! :-))
    Vaig anar amb ma germana a fotografiar-les perquè sabia que eren de Gaudí i les volia per la meva "col·lecció" de Fanals Modernistes i, cuan vaig anar augmentant el zoom per captar bé els detalls vaig dir-li "ostres!! si hi ha unes serps enroscades!!" t'asseguro que és cert :-))
    Ja un cop a casa, vaig buscar informació a diferents pàgines per Internet per fer-ne un resum i ja vaig trobar tota la explicació!! :-))
    Ja veus!! Em vaig sorprendre jo mateixa jajaja
    A veure si fan cas de la consulta, doncs, i deixen les palmeres :-))
    Uau!! Segur que anaves ben contenta amb el pare... era un passeig genial dels diumenges al migdia :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  30. Només perquè no te'n privis: prova d'anar-hi a la nit, res a veure amb la Plaça Real de fa uns anys. Està plena de terrasses amb turistes menjant, tot endreçat i polit. Ara mateix pots anar ben tranquil·la des del carrer Ferran fins al carrer Ample, que com a molt et diran si vols comprar una cervesa els de les llaunes. :)

    ResponElimina
  31. CLIDICE Ah, doncs tot el que sigui millorar ja m'alegra :-)
    Fa quasi dinou anys que no visc a Barcelona però les meves notícies eren que allò estava cada vegada més degradat, que els veïns es queixaven que a la nit no es podia dormir de l'escàndol que hi havia, que fins i tot havien posat pancartes als balcons en senyal de protesta...
    Però m'agrada moltíssim si tot està bé. Gràcies :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  32. Dejo los blogs una semana por otras cosas que ya te explicare... y tu ya has escrito no se cuantas entradas... cuesta estar al dia contigo, eh?
    No les habia prestado atencion a estas farolas, mira que son bonitas y las descubro gracias a tus fotos. Y ademas las publicas con la historia, no sabia que eran de Gaudi. Gracias por tus explicaciones, besos

    ResponElimina
  33. VERO Ei, espero que esteu tots bé :-))
    Petons!!!

    ResponElimina
  34. I després d'un llarg periple pel Reader, arribo aquí per fer la remuntada, i veig que has pencat aquests dies, eh! Com que sé que ho llegiràs tot, potser amb sort ara t'enganxo al Viena, i et farà gràcia veure tots els meus comentaris-mail de cop.

    M'encanten aquests monogràfics de la ciutat de Barcelona, s'aprèn molt. Aquests fanals que ensenyes són espectaculars, només un geni així podia idear una cosa tan fantàstica per un simple fanal. Bé, de simple res, però són fantàstics.

    ResponElimina
  35. XEXU Jajaja del Viena vinc ;-))
    Però he vist tots els teus comentaris just abans de marxar i, en trobar-los tots juntets al mail, se m'ha dibuixat un gran somriure :-))
    Ja veig que has trobat molta feina atrassada i m'alegra moltíssim tornar-te a veure per aquí!!
    Tens raó :-) És tracta d'un fanal, la seva missió és fer llum, una cosa pràctica, però ell en fa un disseny que trenca tots els motllos (és que era de Reus jejeje)
    Abraçades!!!

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!