dissabte, 21 de novembre del 2009

Grans esperances, de Charles Dickens


Tot i ser un d’aquells escriptors als qui tothom coneix, he d’admetre que, de Charles Dickens, poca cosa més sabia jo que el que havia llegit en algun llibre d’aquells “resumits” per a estudiants d’anglès (escalonats en nivells segons el vocabulari que contenien), alguna versió cinematogràfica d’Oliver Twist, les dotzenes d'adaptacions de la Cançó de Nadal i la mini-sèrie televisiva de David Copperfield, protagonitzada per un petit Daniel Radcliffe que, poc temps després, es faria famós interpretant al genial Harry Potter.

Trailer de la mini sèrie de televisió de l'any 1999, David Copperfield


I la veritat és que aquest poc coneixement de l’autor britànic no seria per falta de llibres a casa perquè, quan vaig buscar a la meva biblioteca, vaig trobar (mèrit d'en Josep Lluís) tot això ;-)



Doncs bé, resulta que fa unes setmanes, viatjant per un blog que m’agrada moltíssim, Mots emblocats, vaig trobar la ressenya d’un llibre que em va fer gràcia “El senyor Pip”, de Lloyd Jones.

Ma-Poc, en el seu post, ens deia que el llibre en qüestió era una mena d’homenatge a una obra d’en Dickens “Grans Esperances”, per tant, vaig pensar que si volia gaudir plenament de la lectura d’El senyor Pip, m’havia de llegir primer l’altre.

Quin gran encert! I que contenta estic d’haver-ho fet... I és que el llibre em va encantar!

Malgrat que l’edició que corria per casa era senzilla i amb una lletra molt petita, cosa que em feia avançar lentament (la vista no és el meu fort), vaig aconseguir submergir-me totalment en la història.

A Grans esperances vaig trobar un món que no puc saber si és real o fantàstic perquè no he viscut a l’Anglaterra del segle XIX, però que em va atrapar... uns personatges increïbles, però que jo me’ls creia, com la senyoreta Havisham i el seu temps aturat; altres que em van arribar al cor, com Joe Gargery; o que em queien fatal, com Estella...
Uns escenaris on t’hi trobes... el cementiri, els aiguamolls, un Londres vell i brut però impressionant.

Grans esperances va ser publicada per primera vegada per entregues en un diari que editava el propi Dickens, per això es nota com va mantenint interès al llarg de tots els capítols fins que arriba un moment en que totes les peces es van col•locant al seu lloc. A títol personal, he de dir que moltes de les coses que al final es descobreixen jo les havia deduït, però això no treu ni mica d’emoció al llibre, al contrari, encara em va fer més gràcia!

En definitiva... jo el recomanaria a tothom!

Fragment inicial de la pel·licula de 1946, dirigida per David Lean,
absolutament fidel al text, com ha de ser.

47 comentaris:

  1. Em passa una mica com a tu, conec a Dickens per les adaptacions de les seves obres al cine o la televisió (qui no ha vist cent vegades el "Conte de Nadal", paparruchas!) i també recordo haver llegit de petit algun dels "Clàsicos Ilustrados" (aquells llibres de l'editorial Bruguera; meitat còmic, meitat text) però, pensant-t'hi, tampoc em ve present haver llegit cap llibre sencer de Charles Dickens.
    Tu ja ho has solucionat i tal com ho recomanes, serà qüestió de fer-te cas i posar-m'hi :-)

    ResponElimina
  2. Mmm... he de reconèixer que em fa una mica de mandra la literatura més clàssica. Potser algun dia, qui sap, però ara em sembla que no m'hi posaré.

    ResponElimina
  3. Quina coincidència!
    És el següent llibre que tenia previst llegir. En tinc una edició (Ed.Proa) traduida per Josep Carner.
    Ara tu me n'has fet venir més ganes de començar-lo

    ResponElimina
  4. Doncs jo aquest paia i permet-me la ignorancia no el coneixia de res.

    ResponElimina
  5. La literatura clasica sempre ens reservas sorpresas, val la pena llegir.ne sovint.

    ResponElimina
  6. Assumpta jo n'he m'he atrevit mai amb Dickens per culpa d'aquests clàssicos ilustrados de Bruguera que diu en Mc. Vaig llegir-ne David Cooperfield amb 8 anys i vaig trobar-ho horrible.
    Potser li doni una altre oportunitat

    ResponElimina
  7. Igual que tu, abans de retrovar-te amb Dickens, per a mí, és un escriptor que em queda una mica lluny. De les lectures d'adolescent. El teu post convida a encetar els seus llibres. Precisament en el programa que fan al 33 (L'hora del lector") fa unes setmanes dos convidats van coincidir en assenyalar un llibre concret de Dickens com un dels que més havia influit en les seves vides. No vaig apuntar el títol i ara no el puc recordar.
    Igual era el que tu ens comentes.
    Gràcies per compartir tanta informació amb els teus comentaris.

    ResponElimina
  8. Al meu viatge a Londres vaig visitar una de les cases d'en Charles Dickens, allà va escriure "david copperfield" i de mostra tenien el primer exemplar, era fascinant :D

    ResponElimina
  9. Ara que estic buscant llibres per llegir, m'apunto aquest del gran Dickens per començar-lo tan bon punt el trobi a la biblioteca.

    Visca la lectura! Salut, Assumpta!

    ResponElimina
  10. He de dir una cosa que dic amb un gran respecte tot i que potser per algú serà quelcom que pugui tenir unes connotacions que no agradin i és que a mi m'encanta (actualment, avui en dia, a la meva edat jeje) la literatura juvenil.

    Escriure quelcom que pugui atrapar a un públic adolescent i jove és mooolt difícil.

    Doncs bé, llegint "Grandes Esperanzas" jo vaig tenir tot el temps la sensació de que era un llibre d'aquests pensats per a gent jove. Ara bé, sempre he cregut que aquests tipus de llibres són, en realitat, per a totes les edats! (jo, que en tinc 47, conec a molta gent de la meva generació addicta a Harry Potter).

    Grandes Esperanzas presenta uns escenaris, uns personatges que te'ls has de creure, tot i que alguns semblen fantàstics (no, no hi ha mags, ni bruixes, ni éssers imaginaris ni res d'això jeje) però hi ha situacions que semblen traspassar la lògica d'una persona "normal i corrent" :-)

    En el llibre "El Senyor Pip", el personatge que és absolutament seguidor de Dickens és, precisament, un senyor gran... i, després, un grup de nens (i no diré més jeje) i això és el que el fa un llibre fascinant, aquesta capacitat que pot tenir d'arribar a tothom :-)

    Només cal agafar-lo, començar a llegir, i transportar-nos allí on Dickens ens vol portar... si tenim imaginació viurem moments molt especials!!

    ResponElimina
  11. McABEU Ostreees!! siiii!! recordo aquells llibres que dius! Jo sempre llegia la part del còmic jeje
    Si t'animes a llegir-lo, pensa primer en el que he escrit en aquest comentari en negreta, no voldria que ningú quedés decebut. Si creus que et pot agradar... endavant!! A mi m'ha encantat :-))
    Abraçades!!


    XEXU.- Jo pensava el mateix que tu :-)) "Els clàssics" em feien mandra jeje però he quedat al·lucinada.
    No sé... potser m'equivoco, però crec que a tu et podria agradar! T'hi animes? :-)
    Abraçades!!


    CAPTAIRE.- Siiii!!! Quan el llegeixis ja m'ho diràs! i si trobes que l'edició és bona m'ho dius, que no em faria res tornar-lo a llegir però ara en català! :-))
    Abraçades!!


    GARBI24.- jajaja et crec i no et crec :-)
    Crec que, de moment, Dickens no et vingui al cap, però estic segura que alguna de les seves obres has vist ni que sigui en dibuixos animats o en un conte infantil :-))
    Oi que tens fills? :-) Per Nadal sempre fan un conte per la tele d'un home molt avariciós a qui s'apareix un fantasma del passat, del present i del futur... el del futur li demostra que si segueix sent tan dolent al final de la seva vida es quedarà sol :-)
    Oliver Twist, David Copperfield, petits nens anglesos lluitant per sortir endanvant... m'hi jugo el que sigui a que coneixes els personatges :-))
    Abraçades!!


    STRIPER.- He d'admetre que si no hagués estat per les ganes de llegir "El senyor Pip", no hagués llegit aquest... i ara estic ben contenta d'haver-ho fet :-))
    Abraçades!!


    MIREIA.- Val, prova de donar-li una altre oportunitat! Tu ets una gran lectora, la teva opinió m'agradaria molt!! Però no ho faci's amb David Copperfield si ja el tens avorrit jajaja comença per un altre ;-))
    Petons!!


    RAMON.- Ai!! El meu marit mira aquest programa que tu dius semmpre que pot! Li agrada moltíssim! :-))
    Si t'animes a llegir-lo ja m'ho diràs... i espero que t'agradi :-)
    Gràcies a tu! jo m'ho passo pipa buscant els vídeos i coses així jeje
    Abraçades!!


    ROQUIS.- Ostreeees!! Aquestes coses sí que es recorden sempre com a vivències que et queden ben endins!! imagino que ha de ser una sensació genial!! :-))
    Si algun dia torno a Londres, hi aniré :-))
    Petons!!


    JORDI.- Tindré una gran alegria si el llegeixes i t'agrada!! M'ho diràs? :-))
    Visca la lectura! ;-)
    Abraçades!!

    ResponElimina
  12. Els clàssics són els clàssics i moltes de les novel.les que s'han escrit posteriorment no haguessin pogut ser escrites sense el pòsit de les anteriors ...del Dickens m'havia llegit Contes de nadal, David Coperfield, Oliver Twist i curiosament tinc per casa Grans esperances o sigui que igual me la llegeixo..

    ResponElimina
  13. ais, a mi m'encanta la literatura anglosaxona del XIX! :))))

    ResponElimina
  14. Jo no el tinc a casa... si el tingués ara mateix l'agafaria. No he llegit Dickens, més que Oliver Twist, i només conec les seves històries per les pelis... hi hauré de posar remei.

    ResponElimina
  15. No he llegit res d'en Dickens... No puc opinar!

    ResponElimina
  16. ELVIRA FR.- Ostres!! Tu sí que coneixes bé l'autor, doncs!! :-))
    És maco pensar que un llibre pot inspirar un altre... encara que el segon sigui ben diferent.
    Petons!!


    NIMUE.- Uaaau!! Una experta!! :-)) Jo sóc com el meu propi blog, filla meva... una mica de tot però sense aprofundir massa en res jajaja
    I l'has llegit Grans esperances? Ara jo tinc ganes de llegir-ne més! :-)
    Petons!!


    CARME.- Si ja has llegit Oliver Twist ja coneixes l'estil de l'autor :-)
    Jo, davant la paraula "clàssics" encara m'agafa una mica de por... Si arribo a saber que era tan agradable de llegir, ho faig abans! :-))
    Petons!!


    JORDI.- Ostres, és un llibre tan diferent a tot el que he llegit... però potser t'agradaria!... Sí, crec que sí!! :-)
    Abraçades!!

    ResponElimina
  17. Jo hi vaig entrar gràcies al conte de Nadal, i aquesta encar no l'he llegit. merci per les recomanacions!

    ResponElimina
  18. Fins ara havia sentit anomenar a Dickens, però no hagués sabut dir-te'n ni una obra. Així doncs, gràcies al teu post ara ja sé més coses sobre aquest autor.

    Adéu!

    ResponElimina
  19. Ja que veig que es van donant voltes a diferents obres de Dickens, us recomano a tots El casalot (Bleak House), una obra que ha aparegut fa pocs mesos amb l'excel·lent traducció de Xavier Pàmies (primera en català).

    ResponElimina
  20. Reconec que sols he llegit Grans esperances, fa un munt d'any i just després de veure la peli de la qual has posat fragment. Em va fascinar tant... m'apunto el llibre.
    Ostres!!!! jo tb en vaig llegir molts dels clásicos ilustrados!!!! a casa els col·leccionàven!

    ResponElimina
  21. La teva descripció m'ha fet venir ganes de llegir el llibre. Com tu (abans) jo tampoc coneixo massa l'obra de Dickens.

    Ah, i sobretot, lletres grans que jo tampoc no sóc un linx precisament.

    *Sànset*

    ResponElimina
  22. Hola!
    és cert. Molts coneixem a Dickens només per les seves adaptacions. Sempre serà millor anar a l´origen de tot plegat.
    salutacions
    sílvia

    ResponElimina
  23. ZEL.- Jo el conte de Nadal he vist un munt d'adaptacions per la tele, però ara m'agradaria molt llegir el llibre :-))
    Si llegeixes aquest, espero que t'agradi :-)
    Petons!!


    ALBERT.- Doncs ara sempre estaré a la teva memòria jeje... Quan sentis anomenar Dickens, pensaràs "ah, que l'Assumpta en va fer un post" :-))
    Abraçades!!


    PUIGMALET.- Moltes, moltes, moltes gràcies! :-)
    M'agradaria molt poder llegir algun llibre de Dickens traduit al català i si tu recomanes aquest, doncs millor encara :-)
    Abraçades!!


    RITS.- L'has llegit!! :-) I, a sobre, has vist aquesta peli, la bona, la de 1946!! :-))
    M'agradaria moltíssim veure-la!! :-))
    (I dic "la bona", perquè es va fer una altre versió fa poc que, si jo fos Dickens, sortiria de la tomba i els denunciaria a tots... Si volen fer una obra diferent, doncs que la facin i que li posin un títol que no tingui res a veure, però em rebenta molt que agafin llibres, els canviïn de dalt a baix i li posin el títol d'un llibre del qual només han conservat quatre coses i no han respectat la majoria).
    I m'encanta perquè vas llegir el llibre perquè la peli et va agradar!
    Doncs segur que si el tornes a llegir ho reviuràs de nou i et tornaràs a fer petita :-))
    Petons!!


    SÀNSET.- Jajaja no, no, el linx tampoc em defineix a mi! ;-)
    Saps com llegeixo jo molts llibres? Doncs agafant el punt de llibre i posant-lo horitzontal just sota la línia que estic llegint i vaig baixant i així no em ballen les lletres, perquè a vegades són tan diminutes que costa molt! :-))
    Si el llegeixes ja em diràs si t'ha agradat ;-)
    Abraçades!!


    SÍLVIA.- Hola!! :-)) Oi que sí? ;-) El súper-adaptadíssim conte de Nadal i mil pel·lis i sèries de televisió... però mira, per una casualitat, em vaig decidir a "anar a l'original" com tu dius, i estic molt contenta d'haver-ho fet! ;-)
    Petons!!

    ResponElimina
  24. Gràcies... jo continuo augmentant la meva llista de lectures per fer... sort que avanço, lentament, però avanço...
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
  25. Tens la resposta a la teva petició al meu bloc (ja t'avanço que la resposta és no). Si vols envia'm un e-mail perquè et digui la resta de motius. Gràcies en qualsevol cas.
    Adéu!

    ResponElimina
  26. Hola assumpta!!

    quan fa que no et llegeixo!!!
    mooolt de temps, si.
    I és per aquesta falta de temps i feina nova que m'ha sortit que desconecto el meu blog i només faré visites als blogs més estimats , com ara el teu, de tan en tan.

    Una abraçada

    l'Estel

    ResponElimina
  27. De Dickens jo tampoc no n'he llegit res... M'agradaria llegir Conte de Nadal, perquè n'he vist diverses versions al cinema, però m'agradaria llegir-ne el llibre (en versió original). Tot i això, m'agrada la literatura clàssica, però em costa una mica... El que m'agradaria llegir-me és Els miserables, d'en Víctor Hugo, però el primer intent va ser fallit... ains...

    Bona setmana, bunika!

    ResponElimina
  28. He de reconéixer que jo sé poc o res dels típics autors clàssics, però supose que quan siga major, i m'acoste a l'edat dels clàssics, ja m'agradaran... jajajaja.

    Una abraçada Assumpta!

    ResponElimina
  29. Assumpta, jo adoro Dickens i no és necessàriament per adolescents. "El casalot" que recomana Puigmalet és una obra mestra (amb moltes pàgines, però val MOLT la pena). I el "Pickwick" traduït per Carner és una meravella: la millor novel·la catalana del segle XX diuen alguns (mig en broma).

    ResponElimina
  30. Què tal per una mossa de 13 anys? a mi ja m'ha captivat el que ens expliques, així que apuntat queda :) Gràcies, de debó, un petó!

    ResponElimina
  31. Ala, mes llibres per llegir per la teva llarga llista de llibres pendents

    ResponElimina
  32. A casa meva és tradició del matí de Nadal posar el video (VHS, encara) d'Un Conte de Nadal.

    Les històries de Dickens et transporten en el temps.

    ResponElimina
  33. Paso a dejarte un abrazo.¿Te llegó la invitación a mi blog?.Besos

    ResponElimina
  34. De vegades no t'ho esperes i clar et trobes sorpreses com aquestes que hi ha llibres que valen la pena :)

    ResponElimina
  35. A mi em sembla que amb els clàssics es pot disfrutar moltíssim, molt més que amb novel.les que trobem a la llibreria i que ens deceben perquè només són operacions de marketing. A mí el Dickens m'agrada i sobretot el David Copperfield...potser hi ha una edat per cada autor però com bé dius Assumpta d'un bon llibre es pot gaudir a totes les èpoques. Una ressenya molt bona!

    ResponElimina
  36. EVA.- M'ha fet gràcia el teu comentari perquè a mi em passa el mateix! :-) Tinc una llista llarguíssima, però vaig fent jeje
    Petons!!


    ALBERT.- Tu ves preparant un post ben maco per aquest vespre, que hem de guanyar a l'Inter com sigui i ho haurem de celebrar jeje
    Abraçades!!


    BARDO I L'ESTEL DEL MATÍ.- Doncs moltes gràcies :-) Les teves visites sempre seran benvingudes :-)
    Abraçades!!


    NÚR.- Tu que dominas la llengua anglesa sí que tens la sort de que els podries llegir en la versió original! :-))
    El meu anglès és molt... com ho diria jo... "especial"? :-)
    Però imagino que no han de ser complicats de llegir ;-)
    Petons!!


    TONI.- Jajajaja mira ell com presumeix de jovenet! :-P
    Però si tens l'edat dels protagonistes d'aquests llibres! :-))
    Abraçades!!


    ALLAU.- Ai!! Jo no he dit que fos per adolescents!!
    I si això és el que s'entèn de les meves paraules és que m'he explicat malament :-)
    He dit que és un llibre que pot agradar a totes les edats i, fins i tot, he mencionat que el protagonista d'"El senyor Pip" (que és l'enamorat del llibre) és un senyor gran.
    El que jo volia dir és que a mi, personalment, que m'agrada molt la literatura juvenil, em va fer pensar que aquest llibre podria agradar perfectament a aquest tipus de públic, però no "només".
    De fet, crec que diem el mateix... tu dius no és "necessàriament" per adolescents (amb la qual cosa veig que penses que també els pot agradar).
    En fi, que no, que no és un llibre "exclusivament" per a jovenets, no... però sí és un llibre que pot agradar molt a aquestes edats :-)
    Per cert... ufff... a mi algunes coses em desmoralitzen. Vaig mirar el preu del Casalot i val 35 €!!
    Si us plau!! Jo no puc gastar això en un llibre!! Com llegirem en català?
    Una vegada buscava un llibre d'una autora francesa, traducció en castellà, de butxaca, no arribava als 8 €... en un atac de patriotisme, vaig preguntar si el tenien en català: Valia 21 €.
    Em vaig comprar el castellà.
    I això que jo he anat comprant tots els Harry Potter en català, que valien 1 € més que en castellà... però una cosa és 1 € i una altre cosa aquestes barbaritats. I em sap greu, eh? és una cosa que em dol.
    Miraré a la biblioteca...
    Abraçades!!


    CRIS.- Per una mossa de 13 anys? Genial!! La nena protagonista d'"El senyor Pip" té 13 anys! :-)
    Saps que faria jo? En treuria un de la biblio i en compraria un altre per tenir-ne dos :-) i l'aniria llegint al mateix temps que ella. Cadascú el seu llibre, clar... i així el podríeu comentar, perquè us agradaria a les dues!!
    Petons!!


    VERO.- No em recordis la meva llista de llibres pendents, que ja sembla la de manualitats pendents!! jejeje
    Petons!!


    TRINI.- Oh!! quina tradició més bonica!! :-))
    A mi m'agrada mirar "Qué bello es vivir" jejeje però el conte de Nadal, si l'enganxo en algun canal, m'hi quedo!! :-))
    Petons!!


    COSMO.- Un gran abrazo también para ti! :-))
    No, no me llegó ninguna invitación... y no sé qué pasa que hay un par de blogs que no se actualizan...
    Besos!!


    CESC.- Bé, de fet si que em pensava que em podria agradar, per això em vaig animar a llegir-lo... ara bé, com tu dius, sí que va ser una sorpresa tot el món que em vaig trobar allí dins i el resultat va ser encara millor del que havia pensat :-))
    Abraçades!!


    KWEILAN.- Ostres!! La teva frase final és com si m'hagués tocat un premi!! :-) Ja saps que les teves ressenyes m'encanten! Que a tu t'hagi agradat la meva em fa una il·lusió enorme! :-)
    Sí, jo penso que és un llibre que pot agradar a moltíssimes edats! :-)
    Petons!!

    ResponElimina
  37. Doncs au, apuntat queda! Moltes gràcies reina :) petons!!

    ResponElimina
  38. Conec en Dickens per haver vist moltíssimes vegades la peli d'oliver twist, haver-ne llegit el còmic també. Però algun llibre seu... em sembla que no, tot i que a la carrera ens en van parlar. Estàs feta tota una culturilla eh? això és bo. Ara no m'hi puc posar per les opos, que prouta feina tinc, ja veurem si més endavant amb totes les recomanacions que ens fas m'hi poso. Petonets!!! Sento el retard...

    ResponElimina
  39. Grans esperances són les que alimenten els jugadors del Barça! que gran que és Don Andrés!!!!
    jejeje

    petons de bona nit!!! (no, d'en Xexu no, è? meus!!!!)

    ResponElimina
  40. CRIS.- Ei!! :-)) Crec que ho podeu passar molt bé si llegiu les dues el llibre al mateix temps!! Ja m'ho diràs, eh? :-)
    Petons!!


    INSTINTS.- Jajaja m'ha fet gràcia això de "tota una culturilla"... Si no fos perquè ho vaig llegir al blog d'en Ma-Poc! ;-))
    Jo crec que és un llibre que pot agradar a tanta gent! :-)
    Petons!!


    ELUR.- Jajaja ostres, què ben buscat!! :-))
    Grans esperances de la gent blaugrana!! Oeeee oeeee oeeee
    I tant que és gran el teu Don Andrés!! (és com si fos una mica teu jeje)
    Petons!!

    ResponElimina
  41. Crítica literària? És que durant les meves "vacances" has usurpat la personalitat de la Kweilan, i ara l'Assumpta és ella i ella ets tu? Ostres, veig que m'he perdut coses; se'm gira feina! (*)

    (*) Ni de broma! No vull tornar-me a enganxar com abans; no!

    ResponElimina
  42. Yo tampoco he leído mucho de este autor, por eso tendré muy en cuenta este libro. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  43. mmmmm... em sembla que m'has donat idees per llegir quan acabi Les veus del Pamano... (a aquest ritme serà a finals de l'any que vé, hehe).

    Per cert, jo sempre he conegut la història del Sr. Scrougge com a Conte de Nadal, no sabia que era Cançó...mira, una altra cosa que aprenc avui.

    Petonets Assumpta!

    ResponElimina
  44. FERRAN.- Ei, xiquet! ;-) Que no és pas la primera que faig!! jajaja
    Tot i que la relació amb el blog de Kweilan, m'ha fet levitar una bona estona! :-) Considero el seu blog de moltíssima categoria! :-)
    En quant al tema "enganxamentes" miro de fer-hi alguna coseta jeje
    Abraçades!!


    TÍA ELSA.- Ya ves... yo, a pesar de conocerlo muchísimo por "adaptaciones" de sus obras, ésta es la primera que leo "de verdad" y vale la pena! :-))
    Besos!!


    KUDIFAMILY.- Holaaaaaaa!! :-))
    Jejeje dona! Finals de l'any que ve potser és una mica exagerat! :-))
    Bé, de fet no és que sigui una cançó, és que el títol original de l'obra és "A Christmas Carol" i això, literalment és una cançó de nadal, una Nadala que en diem en català :-) Tot i que, com és un conte, jo crec que queda millor "Conte de Nadal"... De fet no sé prou anglès com per saber si les dos acepcions són possibles (cançó i conte) Però és una història que m'encanta :-) Aquell vell avar d'en Scrooge al final fins i tot em fa llàstima jejeje
    Petons!!

    ResponElimina
  45. Hola! Així que t'ha agradat, oi? Una gran obra, la del mestre Dickens! Jo crec que el senyor Pip t'encantarà, també.

    I moltes gràcies per enllaçar-me!!! :P

    ResponElimina
  46. Assumpta, tot es posar-s'hi! Quan vaig començar a llegir en un altre idioma anava molt perduda i em posava molt nerviosa, i vinga a buscar paraules cada dos per tres! Però ara ja no! Ara llegeixo i si ho entenc, bé, i si no, també! Amb la lectura aprens a deduir molt per context i a deixar de banda el diccionari. :)

    ResponElimina
  47. El tinc a la llista de pendents i me n'has fet venir bones ganes. He de reconeixer que Dickens és una debilitat i ja d'entrada m'agrada. Espero que aquest no sigui una excepció.

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!