dimarts, 19 d’octubre del 2010

Mapes per a catequesi en català: Betlem, Natzaret, Jerusalem, Cafarnaüm, Canà, Galilea, Samaria, Judea... Mapes bíblics. Palestina en temps de Jesús.

Sóc conscient que aquest és un títol ben estrany per a un post, però tot té un motiu :-) En diverses ocasions, per a catequesi, he buscat mapes bíblics en català i no n’he trobat. Les mateixes pàgines en català enllacen amb mapes en castellà o anglès, o sinó són mapes molt complerts, amb molts noms, a un nivell massa elevat... i el que jo busco, no ho he pogut aconseguir mai. Llavors vaig recordar que, com diu el conegut refrany català, “qui vulgui estar ben servit, que es faci ell mateix el llit”, així que vaig agafar mapes en altres llengües, els vaig calcar, vaig escriure els noms que m’interessava en català, i els donaré als nens dels meus grups... Palestina en temps de Jesús catequesi

Clicant al damunt, els mapes es fan més grans, es poden copiar a la mida d'un DIN-A-4 i imprimir

Però també he pensat en fer aquest post per veure si Google registra el títol i, així, si en algun lloc d’aquest nostre petit país alguna altre pobre catequista busca quelcom semblant, potser li surtin aquests dibuixos i els pugui imprimir i fer-los servir... que no són res de l’altre món però poden servir... Jo els vaig pintar, però els poso sense pintar perquè així cadascú pot decidir si els pinta o els dóna en blanc i que ho facin els xiquets...

24 comentaris:

  1. És una bona idea, possiblement algun catequista et trobarà.

    Està bé tenir un model pintat i també deixar-los sense pintar i que els pintin la mainada!

    ResponElimina
  2. m'agrada que els hagis deixat sense pintar!!jejejeje, els desaré per si de cas!!!

    Veient el mapa el primer que he pensat és "De Jerusalem a Cafarnaüm"!!! i després veure que Samaria està al mig!!! No m'hi havia fixat mai que els samaritans estàven al mig. I mira que en podrien aprendre un munt els jueus i palestins d'ells!!!! (xò esclar ells no es miren el NT)

    ResponElimina
  3. Has tingut una magnífica idea, si els has fet perquè et serveixin a tu poden servir a molts altres catequistes i és bo que en puguin disposar en català. :-)

    No dubtis que Google registrarà el nom i aviat sortirà indexat al cercador. Un altre truc per facilitar-ho és editar el post i al html de les imatges escriure l'etiqueta ALT perquè quedi una cosa així com ALT = "catequesi catala" (o una cosa similar), al cercar imatges Google es fixa més en aquesta etiqueta que en el títol i així aconseguiràs que les imatges surtin abans a Google Imatges.
    O almenys jo ho tinc entès així, que tampoc en sóc un expert eh! ;-D

    ResponElimina
  4. CARME.- Em faria il·lusió que li pogués fer servei a algú!! ;-))
    Només pintant els mars de blau ja queda tot el territori ben ressaltat, i es veuen bonics ;-))


    RITS.- Iupiiiiiii!! :-))
    És que sempre és millor poder imprimir això sense pintar, que són quatre ratlles, que anar imprimint en colors que costa un ronyó i part de l'altre ;-))
    Si, noia, sí, Jesús baixava de Galilea cap a Judea i sempre es trobava samaritans entremig... i no es podien veure, no es "tragaven"... així pots imaginar que quan Jesús els explicava la paràbola del bon samarità per a ells era una provocació terrible... "aquest samarità s'ha comportat molt millor que vosaltres que us creieu tan bons" ;-))


    McABEU.- És que tot ho fem sempre en català (evidentment hehe) i em posava malalta no disposar d'uns mapes mínimament acceptables perquè els xiquets es fessin una idea de per on passa tot el que els expliquem ;-))
    Bé, com encara que tu diguis que no, per mi ets com una mena de "mestre" ja t'he enviat un mail perquè m'expliquis com fer això de l'ALT aquest :-))
    Tot i que en breu he de marxar que, precisament, tinc catequesi (aquest any dimarts i dimecres de 7 a 8)
    I moltes gràcies!! ;-))

    ResponElimina
  5. Li poses tan de carinyo al que fas, Assumpta... M'encanta això (i la eva traça, també)

    ResponElimina
  6. Com t'ho curres Assumpta! Ets un servei públic! A tu segur que ja et fan servei, i espero que ben aviat faran servei a molts que s'han trobat el mateix problema que tu. Les coses no existeixen fins que algú no les fa, és clar.

    Només un petit detall... Has posat Tarraco al mapa i no hi has posat Reus... jo començaria a no deixar-me veure tant en públic allà com fins ara...

    ResponElimina
  7. Bona idea! Ah, m'agrada la foto en què es va tirant sucre al tallat (ja has vigilat que no hi hagi cap mosca? :-D).

    ResponElimina
  8. Esta molt be això. Aveure si el google els agafa!! XD

    ResponElimina
  9. Molt bon treball! Molt ben treballat i pensant en que altres catequistes en puguin fer us d’ells.

    Ets un joia!!!!

    ResponElimina
  10. Ostreeees!! Mireu què m'ha passat!! Mirant de veure si sortien els mapes buscant per GOOGLE, m'han passat dues coses:

    Primera.- He trobat un altre mapa en català amb el títol "PALESTINA EN TEMPS DE JESÚS" hehehe... i mai abans l'havia trobat!!

    Segona.- Que una Parròquia de Terrassa s'ha apropiat d'un dibuix meu!! Sí, sí... què bo!!

    No és com li va passar a la CARME, que ella signa els seus dibuixos i l'Ajuntament de Sant Cugat, per apropiar-se d'un dibuix seu trobat a Internet, li va esborrar la signatura!! Jo no els signo, així que ja suposo que tot el que faig es pot agafar... però m'ha sabut greu que en aquell blog no deixen posar comentaris i jo, com a mínim, hagués entrat a dir-los que era meu i que ja els hi deixava... què menys, no? ;-)

    Mireu, mireu:

    El meu post ORIGINAL pel qual vaig fer el dibuix:

    http://blogdeassumpta.blogspot.com/2009/01/el-meu-esport-preferit-s-la-catequesi.html

    El blog de la Parròquia de Terrassa, que copia el dibuix tant a la capçalera com al post!!:

    http://pruebascristofor.blogspot.com/2010/09/inscripcions-de-catequesi.html

    En fi... que els mapes, de moment, no surten... jo ho he intentat
    :-)


    FERRAN.- Ja feia temps que tenia ganes de fer-los i, al cap i a la fi, no em va costar gens, els vaig calcar hehe ;-)))
    Però de moment no surten, xiquet... esperarem :-)


    XEXU.- Em fa gràcia que la RITS se'ls ha guardat ja! I a altres catequistes de la meva Parròquia també els hi portaré demà ;-))
    Aaaah! ehem... és que Tarraco era molt més important llavors... :-DD


    P-CFACSBC2V.- La foto va sortir al segon intent!! ;-))
    Jo li vaig dir "comença a tirar el sucre quan digui JA!" però vaig prémer el botó i dir "ja" al mateix moment i, clar, no va sortir... a la segona vaig dir "ja" i vaig prémer un segon després ;-))
    Noooo, nooooo aquella mosca només hi era al blog d'en MAC!! :-DD


    BLAKWOLF.- Ho he mirat un munt de vegades però no surten... i he provat amb el truco d'en McABEU i tot, però res... quina llàstima.
    Gràcies, guapa ;-)


    Ma. VICTÒRIA.- Van ser fàcils de fer, són calcats ;-))
    Tu sempre em dius coses maques!! ;-)
    Smuaaaaaaaac!!

    ResponElimina
  11. Muy buena idea, sin duda sos una gran maestra con mucha vocación y a la vez generosa. Te felicito, besos tía Elsa.

    ResponElimina
  12. De mapes bíblics en català sí que en tenim, tot i que els teus són més personals. T'ho explico en un correu, cartògrafa!

    ResponElimina
  13. Ets una artista!

    Ara, vigila, a veure si algun d'aquells de la Edebé et plagiarà els plànols!

    *Sànset*

    ResponElimina
  14. Aquí está el incordión.

    Propiamente los mapas deberían tener los nombres de los accidentes geográficos en el idioma original, así tod@s podrían ir acostumbrando sus oídos a las otras lenguas. Decir Damasc en lugar de Damasco, no significa nada. ¿Cómo se titula realmente aquella ciudad? Porque el nombre real dice de una cultura y de una historia. En ese mapa que has dibujado yo pondría: Damasc (en árabe: دمشق; Dimashq). Y quedaría bien guay. Así también l@s nen@s se enterarían de que Jesús posiblemente no supo latín, pero sí griego; y que se entendía con su gente en arameo, y que el hebreo era la lengua culta y del templo. Etc. etc.

    En fin, como ves, es mi finta personal sobre este tema.

    ResponElimina
  15. Assumpta! El Viena és la teva segona casa, eh? Allà vas fer els mapes. Apa que no etfaran servei no res.

    ResponElimina
  16. Assumpta, realment ets una donad idees i més important encara, de dur-lesa la pràctica. M agrada.

    ResponElimina
  17. TÍA ELSA.- Vos sós un encanto!! Comentarios siempre bonitos... así una siempre se anima! Besotes ;-))


    PUIGMALET.- Ostres, sí... tens tota la raó, potser no ho he explicat bé... :-))
    Abans que res moltíssimes gràcies perquè m'has enviat dos mapes magnífics dels que surten a la BÍBLIA CATALANA INTERCONFESSIONAL de l'Associació Bíblica de Catalunya :-)
    La qüestió és que jo sóc sòcia de l'Associació Bíblica i justament aquesta traducció de la Bíblia és la que faig servir... vaig intentar escanejar els mapes i no em van quedar tan bé com a tu ;-))
    Tot i així, aquests són uns mapes magnífics, amb tot el que és la part de mapa físic i tots els noms de pobles i ciutats. Són una passada :-)
    Però el que jo buscava era quelcom pels nanos, pels xiquets que no tenen ni idea d'on està situat res, perquè agafin una visió general i que, a més, siguin fàcils de fotocopiar... i això és el que jo buscava, quelcom dirigit a catequistes :-))
    De totes formes, mil gràcies!! Els he guardat perquè estan molt ben escanejats i encara els faré servir algun dia :-))


    SÀNSET.- Ostres, espero que no me'ls plagií (és diu així?) ningú ric, eh? que els demandaré!! :-DD


    MIGUEL ÁNGEL.- Hombreee!! ;-))
    Querido amigo, estoy totalmente de acuerdo contigo, yo soy de las que diria LONDON y no LONDRES, por poner un ejemplo... pero puestos a traducir, pues prefiero hacerlo al catalán, ya sabes :-))
    Eso sí, me doy cuenta que la pronunciación catalana és mucho más fiel al sonido original "Dimashq" que la castellana... ¡hay que ver como sois!... ¿de dónde sale esa "o" final que le ponéis? :-DD
    En cuanto a que Jesús hablaba arameo, que el hebreo era la lengua culta y que probablemente se defendía en griego, eso ya se lo contamos (ya sabes que en temas lingüísticos por estos lares estamos muy concienciados) :-DD


    UTNOA.- És que m'agrada molt! ;-) I aquest any tinc uns nens més macos!! :-))


    MIREIA.- Hahahaha és com una segona residència ;-))
    Els vaig fer a casa, els vaig escanejar, els vaig enviar per correu a en Josep Lluís que els va fotocopiar al despatx i al VIENA els vaig pintar :-DD


    MONTSERRATQP.- Ai, com m'agradaria que aquest comentari tan maco fos veritat més sovint!! ;-)) Gràcies guapa!!

    ResponElimina
  18. Ya que me lo preguntas te digo que yo no sé por qué el lenguaje es como es. Sí puedo hacer, dentro de mi ignorancia, alguna elucubración y aproximación.

    Por aquel entonces el latín era la lengua oficial del imperio. Que ya no estaban los griegos mandando. Ahora era Roma. Pasó el tiempo y el latín se fue degradando, o evolucionando, según las circunstancias de cada lugar.

    En tanto la Vulgata de San Jerónimo trataba de hacer unidad en el texto bíblico que había llegado por diferentes caminos, la gente iba haciendo del latín una lengua propia. Y nacieron las lenguas romances.

    El nombre de esa ciudad originalmente vete a saber como fue, porque es antiquísima, y ahí reinó hasta David. La Cita Gn 14,15.

    San Jerónimo escribe su nombre en latín, declinable Damascus,i. De ahí al castellano Damasco. Lo que no sé es cómo el català le suprimió la sílaba final. Eso te lo dejo a ti, por si encuentras la explicación.

    ResponElimina
  19. MIGUEL ÁNGEL.- Pues no tengo ni idea de porquè del latín derivó al catalán sin la sílaba final... pero como el nombre original tiene dos i el sonido de la terminación es igual, pues me gusta más ;-))

    ResponElimina
  20. Quants records de quant era petita i anava a catequesis...bones estones!
    Salut!

    ResponElimina
  21. Molt bonic això de tancar els comentaris de l'endevinalla quan hi entro jo... és broma, les normes són les normes.

    Em sembla una molt bona idea això que has fet amb els mapes. A veure si la gent els troba fàcilment al Google!
    Adéu!

    ResponElimina
  22. CONSUELO.- Cada vegada que algú m'explica que guarda bons records de quan anava a Catequesi, em dóna una alegria ;-)) Gràcies, maca!!


    ALBERT.- Homeeee és que sempre vas de tard!! ;-)) A veure si el més que ve estàs més atent!! hehe
    Ai, ALBERT, em sembla que no hi ha manera que surtin... Saps allò del Jordi Súper Banyera? doncs surt per tot arreu!! hehehe en canvi els mapes no surten... bé, què hi farem...

    ResponElimina
  23. Si em permets ho penjarè al blog del secretariat de catequesi del meu bisbat

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!