dijous, 19 de juliol del 2012

"El misterio de la guía de ferrocarriles", d'Agatha Christie


Autora: Agatha Christie
Editorial: Molino. Selecciones de Biblioteca Oro.
Títol original, idioma, any: The A.B.C. murders, anglès, 1935,1936.
Traductor al castellà: José Mallorquí Figuerola
Gènere: Novel·la
Número de pàgines: 223


De tant en tant m’agrada rellegir algun dels llibres d’Agatha Christie. Els tinc tots, en aquella antiga i entranyable col·lecció d’Editorial Molino; comprats per mi mateixa o rebuts com a regal al llarg dels anys.

Tinc els meus preferits, que trobo genials i que conec força bé (aquest estiu em llegiré l’Assassinat de Roger Ackroyd en anglès hehe em fa il·lusió, serà el primer llibre que llegiré en llengua shakespeariana, a part dels “adaptats” per a estudiants, és clar), però n’hi ha d’altres que gairebé no recordo i, quan els agafo, em puc trobar amb dues coses: o que em semblin fluixets (això passa molt poques vegades) o que em resultin interessantíssims i això últim és el que m’ha passat amb “El misterio de la guía de ferrocarriles”.

Aquest és el típic llibre on tenim investigació de principi a fi: Poirot i el seu amic el capità Hastings i, a més, la policia de diverses poblacions. Deixant a part les típiques errades tipogràfiques de la col·lecció (aquest és un dels volums en que menys n’he trobat, per cert), he passat unes tardes molt interessants amb aquesta història.

El llibre és mogudet des del començament: Hèrcules Poirot rep una carta signada per un tal A.B.C. en el que l’avisa que el dia 21 d’aquell mes (juny) alguna cosa passarà a la localitat d’Andover i el repta a resoldre el cas que li presenta.

Arriba el dia 21 i a Andover troben assassinada una senyora gran que té un petit estanc, la Sra. Asher, persona apreciada per tothom. Al taulell de l’estanc hi ha una Guia de Ferrocarrils de la marca A.B.C. oberta per la pàgina on surt Andover.


Al cap d’uns dies arriba una nova carta, també signada per A.B.C., en que l’avisa que el 25 de juliol tornarà a actuar a Bexhill-on-Sea i, efectivament, el dia mencionat mor una noia, el cognom de la qual comença per “B” a la citada localitat i, de nou, al costat del cos, es troba una Guia de Ferrocarrils de la marca A.B.C. senyalant, aquesta vegada, la plana corresponent a Bexhill-on-Sea.


Què està passant? Ens trobem amb un boig que tria les seves víctimes per l’ordre alfabètic del lloc on viuen l i del seu cognom? Per què hi deixa la Guía de Ferrocarrils al costat? Per cridar l’atenció sobre l’ordre a, b, c...? Tenen alguna relació les víctimes entre elles? Què hi diu la policia? Hi haurà més morts?... Doncs, per saber tot això, haureu de llegir el llibre... Us el recomano, passareu una estona ben entretinguda amb la imaginació de la gran escriptora britànica.


Les fotos les he retallat del YouTube de la pel·lícula i només agafen fins la part que he explicat, per descomptat.

14 comentaris:

  1. Què no pot fer l´Assumpta?
    Sempre em deixes bocabadada noia!
    Molt interessant sembla el llibre.

    Nanit...una aferradeta!

    ResponElimina
  2. Aquests és un dels que vaig llegir en el seu moment, però no recordava res (a part del plantejament).

    ResponElimina
  3. Aquest no l'he llegit, la meva col·lecció de llibres de l'Aghata Christie no es pot comparar amb la teva. :-DD
    En canvi el que si es pot comparar és això que dius que de tant en tant t'agrada rellegir-los. A mi també! :-))

    ResponElimina
  4. Una bona lectura per les vacances, vaja! Ja ens has enganxat! ;)

    ResponElimina
  5. ho expliques tant i tant bé que t'haurien de nomenar Lady Agatha i que la mateixa Queen Elisabet in person et rebés al palau

    ResponElimina
  6. SA LLUNA.- Dona, llegir un llibre d'Agatha Christie no té cap mèrit especial, jo ja ho feia als 16 anys hehehe...
    I això de retallar les imatges... facilíssim!!
    - Vas a l'inici de Windows (el simbolet que tens a l'esquerra, a sota de tot de la pantalla, la rodoneta amb la finestreta de quatre colors de Windows).
    - Tots els programes.
    - Accessoris.
    - Recortes.
    I amb el ratolí selecciones el tros d'imatge que vols retallar, si és d'un vídeo, pares la imatge al punt on vols i, quan la tens aturada, retalles ;-))


    SALVADOR MACIP.- Oi que és bo? ;-))
    Jo recordava coses però també hi havia coses molt importants que no recordava, així que... hehehe... m'ha agradat rellegir-lo! :-))


    McABEU.- Ja saps, si vols, a la teva disposició! (i, de passada, si te'n vols endur més d'un, doncs perfecte)
    Vols fer alguna relectura d'algun que SÍ tinguis i la fem conjuntament i silenciosa? ;-))


    CARME.- Eeeei, em faria molta gràcia si el llegissis tu!! No sé si ets massa d'Agatha Christie, però crec que aquest t'agradaria! lectura ben entretinguda per l'estiu!! ;-)))


    ELFREELANG.- Això és vostè, que em veu amb bons ulls :-))
    Ooooooooooooh!! yeeeeeeessss!! vull anar a prendre el te amb la Reina!! Sí, jo no sóc molt monàrquica (o gens) però anar a prendre el te amb la Queen!! Quina emoció!! M'hauré de comprar un barretet! :-DD

    ResponElimina
  7. ja veig que no t'has aturat en aquestes setmanes que jo no hi era. Fins i tot, una comparativa de sabons!!!!
    Aquest llibre es molt maco, el vaig llegir de joveneta. I ara estas llegint en angles?? a la A. christie?? ets molt valenta: jo ho vaig intentar i no em va agradar, pot ser era el llibre que havia triat.
    petonets!!

    ResponElimina
  8. T'accepto el repte "silenciós". :-))
    Per mail, t'envio els títols dels meus llibres de Dame Agatha i en triem un.
    Per cert, a aquest ritme la meva llista de llibres llegits a final d'any (que jo no vull fer) me la podràs fer tu. ;-DDD

    ResponElimina
  9. ABOGADAENBCN.- Ostreees, que ara veig que abans m'he oblidat de tu!! perdonaaaaa!! ;-))
    Tu sí que tens fàcil accés a aquests llibres, eh? Només cal demanar-los a la germana gran!! :-DDD


    VERO.- Holaaaa!! Quina il·lusió tornar-te a llegir per aquí "en directe" ;-))
    Encara no he començat el llibre en anglès, però no té massa mèrit hehe ja em sé la història completament... però bé, em fa il·lusió intentar-ho!
    Estic segura que aquest sí que t'agradaria!! :-))


    McABEU.- Iupiiiiiiii :-))
    M'ho passo molt, molt bé amb les lectures silencioses, així que... ENDAVANT!! ;-))
    Ja sé que t'agrada llegir al teu ritme, sense llistes i tal i si és així, ben fet que fas de no fer-ne! ;-))

    ResponElimina
  10. Jo també en sóc molt fan i aquest estiu hem quedat, que després dels llibres de deures, les meves filles faran la seva iniciació amb l'Agatha.

    ResponElimina
  11. JOMATEIXA.- Segur, segur que s'ho passaran molt bé!! Ja ens ho explicaràs!! ;-))

    ResponElimina
  12. El plantejament és molt original, val a dir. Ja saps la meva opinió sobre aquests llibres, no em tanco a llegir-ne més, però esperaré a que em cridin. Aquest és una bona opció, si no fos perquè és de la Christie, fa pinta de ser un psicòpata implacable. Aquest argument li dónes a en John Verdon, per exemple, i te'n fa un best seller espatarrant. Qui sap si acabarà caient, com saps tinc disponibilitat de tota la col·lecció.

    ResponElimina
  13. XEXU.- Et prometo que, havent llegit només deu o quinze pàgines, ja em vaig recordar de tu, que sempre dius que t'agrada que, als llibres "de detectius" hi hagi investigació, dades, pistes, sospitosos ;-))
    Vaig voler fer una ressenya ben xula a veure si et cridava l'atenció... Tot i que tenia por que, quan tornessis, no fessis repassada de posts antics, però ja veig que sí que ho has fet ;-)
    Aquest és un llibre molt Agatha Christie i, tal com deia en MARCEL, en un post excel·lent, hem de saber quines expectatives tenim quan agafem un llibre. Christie no és "alta literatura", però té llibres que t'ho poden fer passar molt bé i, alguns d'ells, són -dins d'aquest àmbit- molt bons en quant a la imaginació que demostra (per exemple l'Assassinat de Roger Ackroyd), tot i que alguns altres poden ser més fluixets.
    Doncs bé, jo crec que aquest t'agradaria ;-))
    (He hagut de buscar qui era John Verdon perquè no ho recordava, quan he vist el títol d'un dels seus llibres llavors ja he recordat que tu l'havies llegit)

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!