divendres, 31 d’octubre del 2008

Panellets



Els panellets son uns dolços típics de Catalunya que es fan per la diada de Tots Sants. Concretament, la nit abans, el 31 d’octubre, es celebra la “castanyada”, festa en família o amb amics on es mengen castanyes torrades i els panellets.

Es fan amb una pasta a base d’ametlla, sucre, patata o moniato i ou. Per fora es cobreixen amb pinyons, es posen al forn i desprès es deixen refredar.

Els panellets de pinyons són els més típics tot i que avui en dia se’n fan de molts més tipus: coco, xocolata, cafè, codonyat, etc.



Si voleu veure una explicació absolutament original de com fer-ne i unes fotos magnífiques dels ingredients i resultat final, cliqueu aquí i anireu al blog de l’Aigua, veureu uns autèntics panellets casolans, val la pena!

Les fotos que jo poso les vaig fer l’any passat a l’aparador de la pastisseria Soler i Pont de Reus (i no tinc cap permís per posar-les aquí... però bé, no crec que es queixin, que els hi faig propaganda... ehem...)

27 comentaris:

  1. Traducción al castellano

    "Los Panellets"

    Los panellets son unos dulces típicos de Catalunya que se elaboran por la festividad de Todos los Santos. Concretamente, la noche anterior, el 31 de octubre, se celebra la “castanyada”, fiesta en familia o amigos donde se comen castañas asadas y los panellets.

    Se elaboran a partir de una masa a base de almendra, azúcar, patata o boniato y huevo. Por fuera se cubren con piñones, se hornean y luego hay que dejarlos enfriar.

    Los panellets de piñones son los más típicos aunque actualmente se pueden encontrar de muchos más tipos: coco, chocolate, café, membrillo.

    Si queréis ver una explicación absolutamente original de cómo hacerlos y unas fotos magníficas de los ingredientes y el resultado final, clicad aquí y entraréis en el blog de Aigua, donde podréis ver unos auténticos panellets caseros, y vale la pena!

    Las fotos que yo he puesto las tomé el año pasado en el escaparate de la Pastelería Soler i Pont de Reus (y no tengo permiso alguno para ponerlas aquí, pero bueno, no creo que se quejen que les hago propaganda… ejem…)

    ResponElimina
  2. Tu saps la gana que m'has fet venir ara? Quina sort que en menys de 24h els estaré assaborint, i qui sap si per partida doble.

    ResponElimina
  3. Enguany, Assumpta, un dels meus néts ha estat el primer any que s'ha reunit amb la família i ha preparat els panellets com els de la fotografia. Té 3 anys, però haguessis vist la il·lusió que tenia per fer-los i després menjar-los.
    Que per molts anys poguem celebrar aquesta diada tant nostra.

    ResponElimina
  4. Que rico Assumpta tienen un aspecto delicioso! se me hace agua a la boca

    ResponElimina
  5. Nena, nena, nena! que no em convenen tants panellets, crec que m'he engreixat un parell de quilos només de mirar-los!

    Saps què crec, pel que fa a l'actualització del meu blog? crec que es culpa meva. Aquest post de la flor vermella, quan el tenia a mitges en comptes de guardar-lo com a esborrany el vaig publicar per equivocació, aleshores ho vaig canviar, però crec que fent això se li creuen els cables... no ho sé...

    ResponElimina
  6. Una de les coses millors de la Castanyada, i que sempre recordaré, son les bones estones que he passat fent els panellets amb els meus fills :)

    ResponElimina
  7. mmmm..... quina gana!!!!
    demà en farem amb les fieres... mira que son sapastres, però al final sempre estan boníssims!!!!
    bona castanyada!

    ResponElimina
  8. Oh! acabo d'esmorzar panellets, no em venia de gust pa avui i els he atacat,hihi:P
    No sóc gaire de dolços,però els panellets de pinyons de tota la vida si que em van :)
    Que vagi bé Tots Sants i companyia,muaaaaah!

    ResponElimina
  9. Jo només em menjo els que fa la meva tieta (cuinera preferida) o alguns de coco que estiguin molt i molt bons. No ho sóc gaire jo de dolços. On hi hagi una bona llangonissa i pa amb tomàquet... sort que és un aliment que es pot menjar sempre jeje.
    Ara, les castanyes, m'agafa mal de panxa de menjar-ne tantes, m'encanten.
    Per cert, hauríem de fer una promoció de castanyada i en contra del famós Halloween, que és molt i molt americà, i la gent fa castanyada però surt a celebrar el halloween.

    ResponElimina
  10. Ai Assumpta per un moment pensava que t'havia pegat la dèria de cuinar jajaja. OHHH un altre any serà.
    Si home a sobre que fas publicitat només faltaria que s'enfadessen.
    Jo enguany no ne fet, i tampoc crec que ne menje. L'any passat me van quedar bons però a mi el dolç... puc prescindir d'ell. L'any que ve tornaré a fer però sense gluten eh! :)

    ResponElimina
  11. Els trobo molt a faltar!!! :-(
    ¿Perquè no existiran "Panelleten"?
    Aitx!

    ResponElimina
  12. Acabo de afegir la castanyada a la ultima frase del article sobre les bosses de Halloween del meu blog, perque tant recordar les festes dels morts i no el que jo fare aquesta nit es una vergonya.

    A menjar castanyes i panellets avui.... que bo!!

    ResponElimina
  13. Si ,si que estic al corrent dels teus comentaris i sé que tens les entrades...però es que després de llegir tants i tans comentaris i respostes...ja no se què dir...
    Espero que ens saludarem el dia del concert, encara que només sigui per dir-nos "hola"
    Un petó

    ResponElimina
  14. mmm...fan bona pinta i això que a mi no m'acaben de convèncer el panellets, en menjo un i em dura un quart d'hora. Massa dolços potser. Jo sóc més de salat.

    Segur que els Soler i Pont estaran contents amb la propaganda.

    Que et diverteixis avui menjant-los :-))))

    ResponElimina
  15. Mmmm que rico!!
    Me das uno???
    Lindo finde

    ResponElimina
  16. XEXU Doncs d’una castanyada arribo jo, no massa tard que demà toca llevar-se molt d’hora... però et diré una cosa jeje, dels de la foto no n’agafis, que són de l’any passat i deuen estar molt secs :-))
    Espero que ho estiguis passant molt bé a la teva castanyada!!
    Abraçades!!!


    MANEL FILELLA Ai, Senyor, què bonic amb tres anyets!! S’ho deu haver passat genial amb els avis fent els panellets :-)
    Ah! I he vist el teu altre post!! I tant que miraré que ens puguem dir “Hola”, només faltaria :-))
    Abraçades!!!


    TÍA ELSA Y son buenísimos!! Jeje junto con las castañitas asadas... deliciosos! Toma los que quieras :-)
    Besos!!!


    P-CFACSBC2V Si provessis els que fa la meva sogra!! Mmmmmm jejeje què bons!!!
    Abraçades!!!


    CARME Jajaja no, dona, no, que els ciberpanellets no engreixen gens, gens, de veritat!!
    Ah, si tu creus que fas fer alguna cosa una mica estranya amb l’article llavors ja em tranquil•litzes ;-)) és que jo, filla meva, entre els articles que no m’admeten comentaris i això, ja creia que blogger no m’estimava gens, eh? jaja
    Petons!!!


    AIGUA Sempre he trobat entranyable les mares que feu els panellets amb els fills, penso que ha de ser un record molt maco que tindran per sempre... igual com explica en Manel Filella més amunt, que aquest any els han fet amb el net :-)
    Els panellets del teu blog donen gust de veure, eh? Uaaaaau ;-))
    Abraçades!!!


    RITS Ai, que bo!! Jajaja “amb les fieres” diu ;-) doncs ja ens explicaràs que tal han quedat! Sort i que no feu massa desastres jeje ;-))
    Abraçades!!!


    SPAGHETTI Doncs jo aquest any encara no n’havia menjat cap fins ara que vinc d’una castanyada... per cert, que a mi m’agraden molt els panellets però, si sóc totalment sincera, encara m’agraden més les castanyes!! Ufff jajaja m’encanten!! i les que hem (millor dit “han” jaja) torrat aquest vespre eren delicioses ;-)
    Abraçades!!!


    INSTINTS Mmmmm imagino que bons deuen ser aquests que fa la teva tieta ;-)) per cert, si reculls signatures o necessites gent per a una manifestació contra Halloween i a favor de la castanyada digues-m’ho que m’hi apunto!! Estic farta de tradicions “importades” que no tenen res a veure amb la nostra cultura!!
    Abraçades!!!


    BAJOQUETA Quasi m’agafa un atac de riure quan he vist el teu post!!! Jajaja filla meua, mai en la meva vida he fet panellets jo. Una vegada, fa cinc o sis anys, vaig ajudar la meua sogra a fer les boletes ;-)))
    Quan faci’s panellets d’aqueixos sense gluten, m’avises que los vull provar, eh?
    Petons!!!


    FERRAN Ai, ara m’has arribat al cor amb això dels “Panelleten”... sniff... vine cap aquí home!!! Que jo te’n donaré uns quants ;-))
    Abraçades!!!


    VERO Ah!! Molt bé! ;-) I els fas tu els panellets? (ostres, encara seré l’única que no en sap fer... a veure si l’any que bé m’animo) :-))
    Petons!!!


    BRUIXOLETA I les castanyetes? Que t’agraden? És que jo ja he dit que els panellets m’agraden, però les castanyes em tornen boja :-)))
    Doncs sí que ho hem passat bé, la veritat... hem tornat aviadet i ara ja vaig a non non que demà (després) toca aixecar-se aviat encara que sigui dissabte!! (Aaaai!!)
    Petons!!!


    JORGELINA Por supuestísimo que te doy uno... mejor toma más ;-)) que puedas llevar a Josefina jeje
    Besotes!!!

    ResponElimina
  17. Aisó es com una temtació, veure aquests plats de panellets amb aquest bon aspecte em fan venir ganes d'anar a la cuina i agafarne un, amb un bon traguet de moscatell.
    Bon profit.

    ResponElimina
  18. Assumpta: No pateixis que jo no faig panellets, els fa una amiga i de molta varietat (ahir va fer dels normals, de cafe, amb ametlles, de coco) pero a mi m'agraden els normals. Jo vaig preparar pa de carabassa que m'agrada mes que els panellets, pot ser perque no es tan dolç.

    ResponElimina
  19. Saps quins panellets m'agraden a mi? bé els de la pastisseria que em sona, no fan pas mala pinta, però a mi m'agraden aquells que feia l'àvia i després va intentar fer la mare, amb codonyat, pinyons i molta farina jeje... que passis un bon dia :)

    ResponElimina
  20. Que ricos, yo quieros probarlos!!
    aqui por mi tierra lo tipico estos dias son los huesos de santo (son como mazapán relleno de yema) http://www.espacioblog.com/myfiles/huertano/huesos-santo.jpg y este año hallogen tambien se a apoderado de alguna pasteleria con dulces con forma de calabaza.
    Bonito blog te seguire leyendo.

    ResponElimina
  21. Unes fotos molt xules Assumpta! no crec que hi hagi problema perquè les hagis penjat aquí, ja seria casualitat que les trobéssin no?
    La veritat és que a casa no celebrem la castanyada i aquest any no he menjat ni un panallet. Alguna castanya a la feina, però de panallets res de res! jeje
    una abraçada!

    ResponElimina
  22. Eiiii... quina pinta que tenen aquests panellets tan ben posats. Això no es fa ehhhh, ara faria un ressopó d'aquells de pel·lícula, llàstima que les pastisseries estan tancades aquesta hora. Aissss... :-(

    ResponElimina
  23. JOAN La veritat és que si, eh? jeje... els tenien tan ben posadets que l'impuls a fer la foto va ser irresistible... en mengem uns quants? ;-)
    Abraçades!!!


    VERO No, no... si no pateixo, és més, estic totalment segura que si tu en fessis et quedarien genials!! ;-) Conec les teves habilitats en matèria de reposteria jeje
    Petons!!!


    CESC Panellets amb codonyat!! Mmmmmmm què bons!!
    La meva sogra a vegades fa els tradicionals però en lloc de posar-hi els pinyons, hi posa un trosset de codonyat al damunt: Absolutament deliciosos!! :-))
    Abraçades!!!


    OCRAM5 Pues puedes venir que estás invitado!! :-))
    Los huesos de santo que has puesto tienen también una pinta increíble jeje
    Abrazos!!!


    IRUNA Ostres jeje jo també espero que no hi hagi problemes... mira que si em posessin una demanda :-))
    Ni un panellet? Doncs en pots agafar de la foto, eh? Encara que ja li he dit a Xexu que són de l'any passat jeje, però els ciberpanellets sempre es conserven perfectament ;-)
    Abraçades!!!


    PRAXIS La veritat és que en aquesta pastisseria posen uns aparadors que, només de veure'ls ja et fan entrar les ganes :-))
    No pateixis... d'aqui poques hores ja seran obertes jeje
    Abraçades!!!

    ResponElimina
  24. Ocram5, me apunto la receta de huesos de santo para el año que viene. Qué originales y buenos parecen :)Había oído hablar de ellos pero no sabía que eran exactamente.

    ResponElimina
  25. Qué buen aspecto, tienen pinta de estar deliciosos, ¿por qué no nos enviais unos pocos a León, que no tenemos? :-)
    Un amigo catalán también me envió una foto, pero....
    ...yo quiero comerlosssss....

    ResponElimina
  26. BAJOQUETA Tu fes-los, que jo me'ls menjaré jeje
    Petons!!!


    MARILUZ Aaaaaay!! Dime dónde que te mando unos cuantos!! :-))
    Seguro que en León debéis tener postres deliciosos también... ¿intercambiamos? ;-)
    Besos!!!

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!