divendres, 2 d’octubre del 2009

Trobada castellera a Reus!


Aquest dissabte, dia 3 d'octubre, a partir de dos quarts de sis de la tarda, a la Plaça Mercadal de Reus gran trobada castellera!!


Vídeo promocional


Ordre d'actuació de les Colles:

1r. Xiquets de Reus
2n. Colla Joves Xiquets de Valls
3r. Colla Vella dels Xiquets de Valls
4t. Minyons de Terrassa
5è. Castellers de Vilafranca




Situació de les Colles a la Plaça



Xiquets de Reus



Colla Joves Xiquets de Valls



Colla Vella dels Xiquets de Valls



Minyons de Terrassa



Castellers de Vilafranca



Tres de nou amb folre i agulla, descarregat.
Castellers de Vilafranca

32 comentaris:

  1. Explicación en castellano:

    "ENCUENTRO CASTELLER EN REUS"

    Este sábado, dia 3 de octubre, a partir de las 17:30, en la Plaça Mercadal de Reus, gran encuentro Casteller.

    Los Castells (Castillos) son "torres" o "construcciones" humanas y son una tradición de gran arraigo en Catalunya.

    Este sábado en la ciudad de Reus tendrá lugar una Trobada (Encuentro) de las mejores Colles (grupos) en la actualidad.

    En el post doy información de orden de participación de las Colles, su situación en la Plaza y una foto de una construcción de cada una de ellas.

    NOTA: A todos los que no hayan visto nunca como se "construye" un Castell les recomiendo que vean el vídeo que está al final del post. ¡Vale la pena! :-)

    ResponElimina
  2. És una actuació totalment de luxe, com Sant Fèlix, la més important de l'any, però a Reus, i amb la colla local. Els de Reus estan molt lluny de les altres quatre, la veritat, i si van a donar el màxim, es pot veure un grandíssim espectacle. Les claus són que les dues de Valls tenen ràbia a Vilafranca, però en realitat només competeixen entre elles, així que sempre que actuen juntes, van a tope per no quedar per sota que l'altra colla. Els verds (Vilafraca), per la seva part, no li agrada perdre ni jugant a bales. Ells sempre, sempre, surten victoriosos de plaça. Així que portaran les seves armes, però si els altres apreten, es marcaran objectius encara més ambiciosos, hi ha castells que encara no han provat aquest any, i pot ser el dia. Minyons, els meus preferits, aquest any no estan tan forts com d'altres, però ells van a la seva, pensen que els castells no són per competir. Això oficialment, és clar. També poden donar sorpreses, però només si ho tenen preparat, no fan res més que el que tenen segur, perquè ja és prou inestable qualsevol castell dels que ells fan fàcilment, com per estirar més el braç que la màniga. Són els més sensats.

    No t'ho perdis, serà un gran espectacle.

    ResponElimina
  3. Apa, quina sort! M'encantaria venir-hi, però no puc. M'emociona molt veure castells, encara que no en vegi gaire sovint.

    ResponElimina
  4. Hola. Fa poc he acabat de llegir "La Bodega" del Noah Gordon. S'hi parla molt de castellers. Està ambientada en el Penedès, mitjans del segle XIX. Només volia aprofitar la benentesa per a recomenar-la :)

    ResponElimina
  5. doncs ja ho sabeu, els que hi aneu, a gaudir-ho que valdrà la pena!! Un petonàs!!
    Jo aniré a veure uns papes recents i un nadó preciós.

    ResponElimina
  6. T'ho he explicat algún cop, Assumpta, que mai de la vida he viscut una jornada castellera "en vivo y en directo"? El més curiós és que m'encantaria veure-ho! Ningú del meu entorn és casteller (ni com a "protagonista" ni com a espectador), i ves, el temps va passant...

    Espero tenir algún dia, aviat, l'oportunitat de viure una jornada castellera!

    ResponElimina
  7. Jo no crec que hi pugui anar, però espero que faci bon temps i que pugueu gaudir d'un bon espectacle!

    Bon cap de setmana, preciosa!

    ResponElimina
  8. Segur que serà una gran trobada, no hi podré ser però compto que ja ens ho explicaràs.

    ResponElimina
  9. Diumenge pel 33, a les 20.30 h, faran un especial de la Diada dins el programa Quarts de nou. Llàstima que no ho facin en directe.

    ResponElimina
  10. Ja veig què, aquest cap de setmana teniu festa grossa de Castellers!!.
    Qué ho disfrutis força!!...Ja ens explicaràs com ha anat!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  11. Amunt els castellers!

    Desitjo que us vagi molt bé la vostra diada!

    *Sànset*

    ResponElimina
  12. Moltes vegades veig aquesta festa pel C33.... no hi aniria per que em fan por les multituts, però reconec que veure-ho des de "la barrera" et permet gaudir-ho també.... Bones fotos, i bon cap de setmana :) un petó!

    ResponElimina
  13. Un gran espectacle tindreu, ells (les colles) i vosaltres els que aplaudiren o no.
    Hi veig tant de valor en aquests espectacle que m'emociona.
    Quan van inaugurar el mercat a la plaça de les oques,- abans era un dels camps nostres de futbol - ho varen celebrar amb les torres humanes en l'acte.
    Aquí a la Torre van venir fa uns vint anys la colla de Reus, hi havia persones que coneixia i ens ho varem passar mots bé, clar allò va ser un vermuth per ells... Tinc fotos, crec en un lloc o altre, si convenen a algú que ho digui.
    Que tingueu tots bona festa. Anton.

    ResponElimina
  14. Algun dia assistiré a alguna Festa Major de Catalunya per vore este meravellós espectacle... :)

    Jo es que només estic acostumat a la Muixeranga (origen dels Castells).

    Salut!

    ResponElimina
  15. Què és això? L'agenda cultural de Reus? jajajaja. Ai és que quan he entrat pensava que havia clicat malament damunt el teu enllaç :)

    Jo tampoc crec que vingue però estaria molt i molt bé. Segur que serà un gran espectacle :)

    ResponElimina
  16. gaudeix moltíssim de la festa!!!!!
    fa mooolts anys que no veig castells en directe!

    ResponElimina
  17. M'encanten els castells i el cartell del dia 3 és espectacular! No hi podré ser però m'ho miraré per internet ;)

    ResponElimina
  18. a gaudir molt de la festa.
    Són ben macos de veure

    ResponElimina
  19. Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris! :-)

    És demà! Demà per la tarda! I fa setmanes que ho espero amb impaciència!!

    Quan sigui allí miraré de fer alguna foto que estigui bé i, si ho aconsegueixo, (per mi és molt difícil mirar de fer-les en un lloc tan ple de gent i tothom movent-se) les pujaré al blog perquè les pugueu veure.

    La llàstima és que, a causa d’un compromís inesperat, no em podré quedar fins al final i tinc el cor partit perquè, que jo sàpiga, el do de la ubiqüitat no m’ha estat concedit i no puc ser a dos llocs al mateix temps... i em sap un greu!! Però bé, podré gaudir prop de dues hores de la jornada castellera ;-)

    Tots aquells que us faci gràcia, com molt bé ha dit en P-CFACSBC2V, el diumenge, pel Canal 33 a dos quarts de nou del vespre, en faran un “Especial”.

    Des de petita que m’agradaven molt els castells però no hi entenia gens ni mica. Abans es podien veure molt poc per la tele i a Barcelona, on jo vivia, no hi havia una gran tradició.

    Va ser quan tenia vint-i-pocs anys, a un despatx on anava dos o tres hores cada tarda els dos darrers any de la carrera, hi havia un senyor gran que n’era un gran entès. Era de Valls i era parent del “jefe” del despatx. Era un home que havia estat molt actiu tota la seva vida i llavors, ja jubilat, s’avorria sense fer res, així que també anava unes hores pel despatx i passava escrits a màquina (mecanografiava molt millor que jo!).

    Va ser ell qui em va explicar com es contaven els pisos d’un castell (jo no sabia que l’acotxador i l’anxaneta eren un pis cada u) em va ensenyar molt de vocabulari casteller i, en parlava amb tanta passió que va aconseguir que m’hi aficionés encara més. Va ser gràcies a ell, al senyor Josep, que jo m’emociono veient castells.

    Més endavant, un cosí meu i la seva família van entrar a una colla castellera... Les nenes petites pujaven fins dalt i, tot i que mai els he vist actuar en directe (per la tele una vegada!!) presumeixo ben orgullosa de tenir família castellera!

    Tots em desitgeu que ho gaudeixi molt i així ho intentaré! Jejeje

    En XEXU, que és un bon expert en la matèria, diu que anirà amb els Minyons de Terrassa :-)
    Jo, la veritat és que seré força neutral... Si hi hagués alguna colla de “la meva” Barcelona! Jeje
    Els de Reus estan molt lluny del nivell dels altres, però són la colla local i també me’ls estimo i espero que puguin fer tots els que es proposin.

    Els de Vilafranca tenen aquesta fama d’una mica “xuletes” però crec que, si presumeixen, és perquè poden jajaja però tampoc és que vagi especialment amb ells...

    Entre les dues colles de Valls, el sr. Josep, el meu “mestre casteller”, era seguidor indiscutible de la Colla Vella... però aquí tenim un amic blogàire, en CESC, que és de la Joves... Així que tinc motius per simpatitzar amb les dues! ;-)

    En definitiva, el que jo espero és que tots ho facin magníficament bé, i que sigui una jornada inoblidable!!

    Gràcies de nou per passar per aquí i accepteu aquest comentari tan llarg i estrany com a resposta a tots els vostres :-)
    Abraçades i petons a repartir!!

    ResponElimina
  20. Hola Assumpta!
    Doncs tots a fer pinya!
    Salutacions
    Sílvia

    ResponElimina
  21. Jo hi havia anat molts cops, els recordo... i ben lluny de la colla rival, hih a colles bastant bones, val la pena :)

    ResponElimina
  22. No dubto que serà emocionant però és espectacular veure els pilars caminants per sta tecla a Tarragona. Apunteu-ho a l'agenda pel 2010!

    utnoa

    ResponElimina
  23. Caramba que interesante estas torres humanas y que bueno que en un sólo día se puedan ver muchas de ellas. Seguro a esta hora ya estaran disfrutando del espectáculo. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  24. Tot i ser català mai m'he sentit identificat amb els castellers. Sóc més de pa amb tomàquet per dir-ho d'alguna manera...
    Encara que s'ha de dir que ha de ser molt difícil fer aquestes construccions humanes i per això els admiro.

    Adéu!

    ResponElimina
  25. Es excelente!!! que coraje..Yo ya me asusté verlos ahí arriba
    Un beso y buen fin de semana

    ResponElimina
  26. A seguir mantenint ses tradicions!! Que son sa nostra identidat!! Però com costa engrescar a s gent...hi ho sé per experiència...
    Salut!

    ResponElimina
  27. Bon dia, acabo de llegir AQUÍ que va ser una diada memorable en la que es va aconseguir un castell inèdit fins ara (el 5 de 8 amb pilar al mig) que és la primera vegada en la història que s'ha fet.
    Que emocionant devia ser veure-ho en directe, no?
    A la mateixa web hi ha una foto de la plaça Mercadal plena de gom a gom, podríem jugar a allò de "On és l'Assumpta?" :-DDD

    ResponElimina
  28. I jo que estic al costat m´ho he perdut...
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
  29. Moltes gràcies de nou per tots els vostres comentaris!

    Va ser una jornada espectacular!!

    Fa uns dies, buscant informació sobre la diada, em vaig trobar amb un fòrum de castellers. Un d’ells (no diré de quina colla era perquè considero que aquesta persona es representava tan sols a si mateixa) es queixava d’aquesta Trobada Castellera a Reus i deia quelcom semblant a “molt d’enrenou i molta feina per anar a un lloc on no hi ha afició i trobarem la plaça mig buida. Supressió d’aquesta trobada!”.

    Bé, no cal que digui que aquesta opinió em va doldre bastant. En primer lloc, és cert que a Reus no hi ha una gran afició, però n’hi ha, i tant que n’hi ha!!
    La nostra colla no és de les millors però fa castells de vuit, o sigui que no són pas caps principiants.

    En segon lloc, la Plaça Mercadal és un espai molt, molt gran. En cas que hagués estat mig buida, voldria dir que estaria mig plena: La plaça Mercadal mig plena suposa molta gent... Per cert, que no va estar mig plena, va estar plena del tot.

    Però, a més, aquest senyor al que tant li molesta que siguem incultes i no hi entenguem, el que hauria de fer és venir i fer un castell de primera categoria, venir i donar-ho tot, venir i aconseguir que la gent aplaudeix, venir i “ensenyar-nos” què bé ho saben fer... i així potser ajudarà a crear més afició, potser aconseguirà que més gent estimi els castells.

    Ahir, els Castellers de Vilafranca no van pensar si a Reus hi hauria més o menys públic, si la gent és més o menys entesa... Van venir i van portar un castell inèdit, i ho van aconseguir. Un 5 de 8 amb agulla: carregat i descarregat. I, gràcies a ells, la Diada de castellers de Reus tindrà quelcom molt maco que recordar... Per això vull agrair aquesta actitud tan positiva d’aquesta colla. El respecte que van tenir per un públic que (entenent-ne més o entenent-ne menys) estava allí, mirant, admirant i aplaudint.

    Moltes gràcies a TOTES LES COLLES per venir! Gràcies de veritat! Gràcies per l’esforç de tots! Diades així són necessàries perquè l’afició creixi, i no tan sols a Reus, sinó a tota Catalunya!!

    ResponElimina
  30. Pues no, no he ido. Estaba ya cansada de llevar niños de un sitio a otro (rugby para uno, cumpleaños de una amiga para otra) que estuve la tarde en casita cosiendo

    ResponElimina
  31. Si veu aquest article algun Minyó potser s'enfada, jejejeje
    Per il·lustrar-lo hi ha una foto dels Xiquets de Reus a Reus, de les dues de Valls a Valls, de Vilafranca a Vilafranca, i dels Minyons de Terrassa... a Sabadell!!!

    És cert que la plaça del Mercadal sol estar mig buida en les diades castelleres (nosaltres hi hem actuat un parell o tres de vegades), però també és cert que és una plaça molt gran i que per molta gent que hi hagi no s'acaba de veure plena.

    Captaire, un casteller de Sabadell

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!