dijous, 11 de febrer del 2010

Vincent Van Gogh de petit


Vincent Van Gogh va néixer el 30 de març de 1853 a Groot Zundert, poble del Brabant holandés. Va venir al món exactament un any després que un germà que va néixer mort i al que havien posat els mateixos noms de Wincent Willem.

Després, els seus pares Anna Cornelia i Theodorus, van tenir cinc fills més: Els altres germans es van dir Anna, Theodorus (Theo, tan important a la vida d’en Vincent), Elizabeth, Wilhemien i Cornelius, el petit amb el que es duia catorze anys i amb el que poca relació va tenir.



Família Van Gogh




Vincent l'any 1866




Vincent amb 19 anys



Hi ha alguns biògrafs que diuen que, de petit, el fet de saber de la mort d’un germà que duia el seu mateix nom i que havia nascut el mateix dia que ell, l'impressionava i el va convertir en un nen seriós i tancat... No sé... jo crec que, senzillament, era el seu caràcter.

Va anar a l'escola del seu poble natal. A l'any 1862 li posaren una professora a casa, la institutriu Anna Birnie i, probablement, el seu pare també li feia algunes classes. Això va ser fins l'octubre de 1864 quan, als onze anys, va entrar al internat de Zevenbergen que, dirigit per Jean Provily, estava facultat per l'ensenyament de francès, anglès, alemany, matemàtiques i ciències naturals. Allí va estudiar fins l'agost de 1866. El seu mestre no va trobar cap anomalia en el seu comportament, tan sols que era un noi molt callat.

Després, va assistir a classe a Tilburg, a l'institut Hannik, fins març de 1868. Llavors, va tornar al seu poble, abandonant els estudis, sense que se’n conegui la causa.

Hi ha coses que m’empipen molt... Per exemple, en un llibre de Carlos García-Osuna, Yo, Vincent Van Gogh, d’editorial Planeta, l’autor diu que els resultats acadèmics d’en Vincent en aquests anys eren notables. Però en altres llocs he trobat que va deixar els estudis pel que avui anomenaríem “fracàs escolar”.

En què quedem?

Aquest llibre que cito, tot i estar escrit en molts paràgrafs en primera persona en forma, com si fos el propi Van Gogh qui ens parlés, és una boníssima biografia, basada en molts moments en les pròpies cartes que en Vincent enviava al seu germà Theo, el seu amic, confident i protector.

D’altre banda es sabut que en Vincent tenia molta facilitat pels idiomes (cosa que em fa pensar que els holandesos deuen tenir un “gen” especial per això ;-) doncs a les seves cartes utilitzava indistintament l’holandès, el francès i l’anglès. Ell mateix, de jove, havia traduït parts de la Bíblia a diferents idiomes i donat classes de francès, càlcul i ortografia. A més, llegia moltíssim.

Així doncs, jo m’inclino a creure que en Vincent era bon estudiant i que si ho va deixar als quinze anys deuria ser per alguna altre qüestió.

24 comentaris:

  1. Un post molt interessant. La infantesa de segons quins personatges a vegades és molt desconeguda i sempre té la seva importància conèixer totes les circumstàncies de la vida per entendre la trajectòria posterior.
    He de reconèixer que no conec gaire res de Van Gogh, a part de que no va vendre ni un quadre en vida, que es va tallar l'orella i que ja l'has fet sortir més d'alguna vegada al teu bloc :-), per això no sé si era o no era bon estudiant però estic d'acord amb tu que empipen una mica aquestes incongruències que es troben quan consultem diferents fonts.
    I què els holandesos tenen facilitat d'idiomes ho dius "en un momento dado" pel nostre seleccionador nacional, no? :-DDD

    ResponElimina
  2. Què ha passat avui que he pogut ser el primer a comentar un post d'AHIR A LA NIT?
    És la primera vegada que m'hi trobo i encara no m'ho acabo de creure :-))
    Abraçades!!

    ResponElimina
  3. McABEU.- Ostreeees!! Gràcies Mac!! :-))
    Ahir per la nit vaig pujar les fotos i ho vaig guardar sense publicar. Llavors vaig entrar a la web del Museu Van Gogh que té una pestanya amb les cartes a Theo i em vaig submergir allí fins que vaig pensar que millor acabar-ho avui :-)
    Aquest matí ho he acabat, però quan he donat a "publicar" ha sortit amb l'hora d'ahir :-D

    Ja ho he posat bé! :-)

    Van Gogh és una persona fascinant... impressionant... i en Cruyff jajaja és l'excepció que confirma la regla (ja podria parlar català el tio!!)

    ResponElimina
  4. jo havia sentit que era una cas de fracàs escolar, cosa que no vols dir que no fos intel·ligent.
    El fracàs escolar es deu a altres circumstàncies.
    Però només ho havia sentit perquè no he llegit mai cap biografia d'ell.

    ResponElimina
  5. Dona, que tampoc era un error! :-DDD
    El que passa és que estic acostumat que els bloggers "nocturns" ;-D ja hagin comentat els teus apunts quan jo hi arribo cada matí i per això m'ha sobtat poder ser el primer quan he vist que tenia data d'ahir. Ara ja està tot explicat! :-)))

    ResponElimina
  6. De Cruyff es comenta (potser és ell mateix l'autor de la frase) que no parla bé ni l'holandès.

    De Van Gogh es comenta (potser soc jo mateix l'autor de la frase) que si l'Assumpta li hagués fet de marxant, la seva fama fora encara més gran.

    Altres holandesos de "postí": Richi Witchi (tenia una esquerra finíssima que mai varem acabar de veure al Camp Nou), Anna Frank i Mata Hari de les que ara mateix, després de mirar el Google, m'acabo d'assabentar que eren nascudes al país de les tulipes. :)

    ResponElimina
  7. ESTRIP.- Probablement tinguis raó :-) Però és que jo trobo que no es pot dir "fracàs escolar" i no dir res més si, per altra banda, alguna prova hi ha que el xiquet en algun moment va obtenir "notables resultats" :-)
    Diuen que potser s'enyorava molt, era un nen molt sensible i probablement això va fer baixar el seu rendiment...
    Jo n'he llegit algunes i les hauria de tornar a rellegir (o buscar-ne d'altres) a veure què diuen ;-)


    McABEU.- Ui, sí!! jaja per mi és un error. Sóc molt maniàtica amb aquestes coses :-) Si el post surt dijous, ha de portar la data de dijous... Una vegada em van sortir dos posts al mateix dia, no hi vaig atinar, un a les 00.10 per exemple i l'altre a les 25.50.. i no m'agrada (una altre mania) que n'hi hagi dos amb la mateixa data. Vaig pensar en canviar quinze minuts l'hora d'algun dels dos i així ja eren dies diferents... però no... no vaig poder!! jajaja (ai, ai, que com expliqui massa coses així acabaré al Pere Mata!!)


    ÒSCAR.- Jajaja sí, potser ho va dir ell mateix... crec que va dir que era l'idioma que parlava "menys malament" ;-))
    Ohh i el gran Rijkaard!! que jo li tenia molt de carinyo! ;-)
    I a tu que ets Eurovisionero, no podem oblidar aquesta gran cançó que una Assumpteta de 13 anys, influïda per seu amor blaugrana a Michels, Cruyff i Neeskens cantava sense parar (evidentment, tenia el single jaja)
    Mata Hari era holandesa? No ho sabia!! L'Anna Frank, sí, home ;-))
    Assajant ja el ball d’en Gene Kelly? jajajaja

    ResponElimina
  8. M'encanta que comentis de tant en tant aspectes de la vida d'aquest home (o d'altres, com el seu amic Gauguin ;-D)

    ResponElimina
  9. Havia escoltat la cançó en alguna ocasió però desconeixia que va representar a Holanda. Per cert ... el paio del vestit verd o blau (soc fatal pels colors), sembla un dels Abba, en concret l'ex-marit de l'Agnetta.

    Ta germana i jo ja tenim ben encaminada la coreo sota la pluja en cas de guanyar la Champios, tot i que ella no acaba de veure massa clar això de que ens tireu aigua amb pistoletes i regadores en cas que no plogui. No m'estranya! :)

    ResponElimina
  10. interessant aquest retall de la vida d'aquest home. Tenia un professor d'art a la uni que el considerava el pintor més dolent que mai havia existit i el més sobrevalorat també. Com tu que parles de dues biografies que es contradiuen, hi ha tan poca cosa "certa" en alguns personatges! :)

    ResponElimina
  11. Sempre dones la sensació de la teva estima, avui més que mai t'ho agraeixo. Anton.

    ResponElimina
  12. Anava a començar parlant de Cruyff, però l'Òscar ja m'ha passat a davant. Bé, igualment ho dic, pensava que veient-lo a ell no hauríem de creure que els holandesos tenen un gen especial pels idiomes...

    Tal i com ho expliques, sembla que era bon estudiant, però una cosa no té per què necessàriament estar relacionada amb treure bones notes. Potser el seu món interior era molt complex i no s'adaptava, tot i que li agradava aprendre, o potser li van agafar mania per alguna cosa. Ves a saber, de vegades no és tan fàcil conèixer la veritat d'algunes històries.

    Per cert, esperava algun comentari al respecte de la visita del Barça a Reus, un reportatge fotogràfic o alguna cosa. No em diràs que no vas anar-los a veure...

    ResponElimina
  13. P-CFACSBC2V.- Jajajaja el dia que li dediqui un post a aquell pocavergonya d'en Gauguin serà per "despellejar-lo" :-DD
    Moltes gràcies!! Saps? M’ha fet il•lusió el que m’has dit ;-) Feia tant de temps que no n'hi dedicava cap que l'enyorava, pobret ;-))
    Ha estat com retornar als meus orígens blogaires jeje


    ÒSCAR.- És que tu ets més jove que jo i, per tant, els teus records eurovisius més detallats deuen començar més tard :-))
    Jo diria que és un blau-verdós... i és clavat al d'ABBA!! De fet, l'estètica d'ells és molt Abbiana (no sé com no els hi feia vergonya als anys 70 vestir-se així... menys mal que els 80 van millorar molt! I no et fiquis amb les ombreres, que a mi m'agradaven jeje)
    Em sembla que ma germana prefereix que la pluja sigui de cava!! :-PP


    CLIDICE.- Ara jo podria dir una cosa i es mal interpretaria... uhmmm... a veure com ho dic :-))
    Qui és un bon pintor? Aquell que sap captar més exactament allò que veu? Un fotògraf? Llavors el teu professor tenia tota la raó, en Vincent Van Gogh era un pèssim pintor (ai, em fa mal el cor dir-ho!! jaja)
    Ara bé, tornem a fer la mateixa pregunta: Qui és un bon pintor? Aquell que posa a cada pinzellada tota la passió d'una vida absolutament dedicada al somni de voler pintar? Llavors en Vincent Van Gogh és el millor pintor del món :-))
    Un autèntic boig per tot allò que feia... i utilitzo la paraula "boig" expressament, perquè molta gent ho pensava d'ell en to despectiu... l'episodi de l'orella i tantes coses "rares" en moltes de les seves actituds. Jo utilitzo la paraula "boig" en el sentit millor que pot tenir :-)
    Quan un enamorat li diu a la seva estimada "estic boig per tu", ningú pensa que l'hagin de tancar al manicomi, oi? ;-) Doncs aquest era en Vincent Van Gogh, un boig per tot... A més, que tinc la absoluta seguretat que sempre, sempre la millor de les intencions era la que el guiava. Que va cometre mil errors però que, en el fons, el seu cor era el d'un nen innocent...
    Ell ho hagués donat tot per un amic (Gauguin) que el va ridiculitzar i humiliar... o per un amor (però tenia una mala sort terrible, no l'entenien)... o quan va estar fent de predicador a la mina, donant-ho tot als més pobres (però l'església protestant evangèlica de Bèlgica el va rebutjar d'una manera absolutament injusta)
    Un boig... un idealista.
    Ui... jajaja em sembla que m'he marxat de tema :-DD


    REBAIXES.- Anton!! T'envio forces i molt d'ànim per a tu, el teu fill i tota la família. Poc a poc però endavant i ja veuràs que tot anirà bé!!
    Una súper abraçada!!! :-))


    XEXU.- Ai, comencem pel final ;-))
    No, no vaig anar a veure l'entrenament... Ho reconec. El camp del Reus em queda molt lluny de casa i a aquella hora hi havia d'anar sola i no és el mateix :-)
    Ara bé, ahir a la tarda, a catequesi, vaig descobrir que un munt de nens del meu grup havien fet campana al cole per anar-hi amb els seus avis!! juassss :-DD
    En Cruyff és una excepció, homes!! Però mira que és lleig això de ser seleccionador de Catalunya i no parlar gens de català, oi?
    En quant a en Vincent... M'ha agradat això que dius de que "el seu món interior era molt complex" :-)
    Pobret, crec que ningú entenia el seu món interior... Jo encara no havia nascut!! Haguéssim sigut amics :-))

    ResponElimina
  14. El fracàs escolar es pot deure a moltes causes. De vegades les persones genials tenen dificultats amb les normes de l'escola.

    ResponElimina
  15. Un apunt molt interessant i enriquidor. No sé si era bon o mal estudiant (la rumorologia apuntava cap al fracàs escolar, com bé dius). I pel que fa a això del nom, jo crec que una mica sí que ha de marcar tenir el nom del teu germà mort...

    ResponElimina
  16. Jo també vaig pensar en tu quan vaig sentir que el Barça era a Reus!

    Ja esperava un post i resulta que no hi vas anar... oooooh!

    Molt interessant la informació de Van Gogh! I si que és empipador que no quadrin les coses... però no seria gens estrany que una persona com ell no acabés de funcionar en una disciplina escolar. Els genis, són genis, però acostumen a ser poc adaptables...

    ResponElimina
  17. No crec, sincerament, que els holandesos tinguin un do pels idiomes. Simplement el seu sistema educatiu és diferent. Es dóna moltíssima importància als idiomes i en donc fe. Tinc un amic holandès que actualment viu a Curaçao que comenta que a l'escola li feien estudiar anglès, holandès per suposat i castellà. A més, també tenien altres llengües que podien escollir.

    ResponElimina
  18. Els genis sempre tenen alguna cosa que els fà especials.Així són els genis. Muakaaa!

    ResponElimina
  19. cadascú explica la seva veritat. Tu, a partir de les que t'expliquen, has de crear la teva pròpia veritat.

    Només ell i els que van compartit vida amb ell sabran quin tipus d'estudiant va ser. A més, en el fons, per ser un geni no calen tenir unes notes brillants.

    Les fotografies antigues com les que has posat sempre em generen sentiments oposats. M'encaten i alhora em fan por

    ResponElimina
  20. Volia aclarir una cosa :-)

    És que potser del meu text es pot interpretar el meu interès en saber si de veritat en Vincent Van Gogh va ser un cas de fracàs escolar pel fet de que si la resposta fos afirmativa o negativa, jo tindria pitjor o millor opinió d'ell i no és així en absolut :-)

    El que a mi m'empipa és la falta de rigor d'alguns historiadors, biògrafs, o el nom que tinguin que diuen coses sense explicar per què les diuen o amb clara contradicció amb altres que, tampoc, demostren les seves tesis.

    En aquest cas ha estat el tema de les notes, però n'hi ha molts d'altres en que passa el mateix
    :-)


    KWEILAN.- Sí, ja sé que teniu raó :-) però el que no trobo correcte és que parlin de "fracàs escolar", amb aquesta terminologia moderna i sense més aclariment com si aquells temps ja es diguessin aquestes coses tan rares del "progressa adequadament" i tot això :-))
    Ell era una persona genial ;-)


    MA-POC.- Pel tema de les notes, com ja he dit, no és quelcom que em preocupi ;-) El que em preocupa és que si comences a trobar coses que no lliguen arriba un moment en que comences a dubtar de totes les dates :-)
    I això del nom i data de naixement del germà, vaig llegir que el petit Vincent veia la làpida amb "el seu nom" i "la seva data" i ho podia llegir... bé, si fos així, evidentment sí que el podia impressionar. Ara bé, el que jo em pregunto és si era cert que ho veia. On?
    Clar que el pare era pastor protestant, potser el cementiri podia ser al costat de la rectoria? Potser sí...


    CARME.- Ai, ara em sap greu no haver anat a aquell entrenament! ;-) però una ja no està per molts "trotes" :-)
    Sí, dono per quasi segur que algun problema tindria d'adaptació però si no ho saben segur, que no ho diguin, i si ho saben doncs que ho expliquin bé... És que s'ha de ser rigorós amb la història :-))


    JORDI.- Amb això et crec totalment!! :-))
    El nostre sistema educatiu és molt dolent en matèria d'idiomes i és una llàstima perquè de petits és quan més es pot aprendre.
    Els fills d'uns coneguts que viuen aquí a Reus que ell és anglès i ella alemanya parlaven de molt petits anglès, alemany, català i bastant castellà... Quina sort :-))


    WIZARD.- Això per descomptat, un autèntic geni, dels més grans! ;-))
    Has vist quina mirada tenia a la primera foto? Quin nen tan maco, però tan seriós... estaria trist? Que deuria pensar? :-)
    Smuaaaaaaaaaac ;-)


    RITS.- Tens raó... però com jo no em puc traslladar tants anys enrere, doncs m’agradaria que si algú ha tingut accés a documents que jo no puc veure, m’ho expliquin bé.
    Ara bé, amb això estic d’acord. Ser un geni i les notes no té res absolutament a veure! :-)
    Suposo que la foto que et fa por és la de tota la família, no? perquè les del pobre Vincent no en fan... que tenia una carona de bon nen :-))

    ResponElimina
  21. Hola Assumpta!
    Bé, les notes escolars són relatives i alguns genis no tenien la necessitat de demostrar la seva capacitat al col.legi.
    salutacions
    sílvia

    ResponElimina
  22. Ja deia jo que el Cruyff no podia ser holandès....

    Mai he tingut massa sensibilitat artística (o això em deien els professors d'història de l'art), però Van Gal -Van Gol, Van gogh, coi, vull dir- em sembla un molt bon pintor. Llàstima que no fos profeta en vida, i que se'l valorés després, cosa que passa massa sovint.

    Per cert, la comprovació de paraules és "ressem". és un missatge subliminal?

    *Sànset*

    ResponElimina
  23. Sap greu que històries de personatges tan coenguts i reconeguts quedin amb tantes incògnites´. Més que re,s perquè potser no se'ls acaba de fer la justícia que es mereixen.

    ResponElimina
  24. SÍLVIA.- Sí, sí, això del fracàs escolar és totalment relatiu, vull dir que no és el que més em preocupa de la seva història :-) El que em sap greu és que uns diguin una cosa i altres el contrari.


    SÀNSET.- Jajajaja posats a canviar històries, podríem dir aquesta, que en Cruyff no és holandès ;-)
    Doncs mira, a partir d'ara ja pots dir que entens molt d'art (tens la meva autorització personal) si t'agrada en Van Gogh és com si tinguessis un Master :-))
    I tant que és subliminal això del "ressem", he descobert un programa pirata que permet manipular les paraules de verificació i ara, cada vegada que entreu, us sortiran d'aquest tipus "pregaria" "catedral" "sigueubons" i coses així :-))


    ALBERT B. i R..- Tens tota la raó :-)
    Ves a saber la quantitat d’imprecisions històriques que hem hagut d'estudiar a l'escola!!
    A mi, quan m’agrada un personatge m’agradaria saber moltes coses d’ell i, clar, si el que t’expliquen es contradiu, doncs m’empipa :-)

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!