divendres, 11 de juny del 2010

"L'assassinat de Roger Ackroyd", d'Agatha Christie


Si hagués de dir quin és el millor de tots els llibres d’Agatha Christie triaria, sense dubtar-ho, l’Assassinat de Roger Ackroyd, i això que n’hi ha d’altres que trobo boníssims i, a més, puc dir que no en té cap que no m’agradi, però aquest té una sèrie d’ingredients que el fan absolutament magnífic i únic. El recomano a tothom. Busqueu-lo, llegiu-lo i ja m’ho direu...


El meu llibre atrotinat.
Sempre escric la data als llibres. Aquest posa 28-9-1986


Per cert, probablement la portada del llibre us recordi alguna cosa... És això? :-)

Argument:

El metge de la petita ciutat anglesa de King’s Abbot és avisat a les vuit del matí perquè vagi urgentment a casa de la senyora Ferrars. Quan hi arriba no hi ha res a fer doncs aquesta porta hores morta. El doctor sospita ràpidament que es pot tractar d’un suïcidi.




La senyora Ferrars era viuda des de feia un any i, tot i que la mort del marit s’havia atribuït a causes naturals, algunes xafarderes del poble deien que era ella qui l’havia mort. Curiosament, a vegades aquestes velles xerraires tenen raó i sembla ser que algú havia estat amenaçant a la viuda de fer públics els fets. La dona, aclaparada pels remordiments i per l’angoixa que li causava el xantatgista, decideix acabar amb la seva vida, però abans escriu una carta a l’home de qui s’havia enamorat: Roger Ackroyd, un home molt ric, vidu també... A la carta ho explica tot, confessa el seu crim, diu que l'estaven amenaçant amb xantatge i descobreix a qui l’estava extorsionant.



Al vespre la carta arriba a mans del senyor Ackroyd (sempre he pensat que els serveis postals anglesos no tenen res a veure amb els d’aquí... pobres de nosaltres) ell es tanca al seu despatx per llegir-la i... al cap d’una estona el troben mort. Junt amb el descobriment de cadàver, s’adonen que una de les cartes que havia rebut ha desaparegut...

Tot el llibre es basa en descobrir qui ha matat a Roger Ackroyd i per què...




Casualment, al costat de la casa del metge (home solter, de mitjana edat, que viu amb una germana més gran, de les més cotilles de la localitat) s’ha instal•lat un home curiós, un detectiu retirat... retirat?... aquest homenet aparentment ridícul i extravagant no és altre que el gran Hèrcules Poirot... Ell ho descobrirà tot.

(Fotos del llibre: Restaurant Viena de Reus, 25 de maig de 2010)

27 comentaris:

  1. I jo que crec que l'havia llegit fa molt i molt però no me'n recordo. A la meva tieta li encantava Agatha Christie i sempre ens acompanyaven els seus llibres a l'estiu

    ResponElimina
  2. Aquest corre per casa els pares segur. Ja en vam parlar, algun dia n'agafaré algun de la Christie, perquè de jovenet no n'havia llegit cap i segur que m'agradaran. I si m'hi enganxo, en tinc com cent per llegir, no?

    ResponElimina
  3. A mi és que no m'atrau llegir novel.la negra però reconec que ho has pintat tant bé que m'has fet venir ganes...T'hauran de contractar per a fer ressenyes....ho fas molt bé!

    ResponElimina
  4. Aquest el tinc igual (i gairebé igual d'atrotinat :-D). Estic d'acord que és una de les millors novel·les de l'Agatha Christie (almenys de les que he llegit jo).

    El vaig rellegir no fa gaire, suposo que no cal que et recordi QUAN. :-))

    I, casualitats de la vida, preparant el post d'homenatge a Jesús Moncada per diumenge he llegit un dels seus contes titulat igual "L'assasinat de Roger Ackroyd" (El cafè de la Granota -1985) que és molt bo però que no recomano llegir-lo si no has llegit abans la novel·la de l'Agatha Christie (si l'has llegit sabràs el perquè) :-DD

    ResponElimina
  5. quasi quasi que m'has temptat de buscar-lo a casa, hi ha una lleixa on, els meus pares, només hi tenen l'Agatha Christie, i sé que aquest hi és... però noia, he llegit Poirot i ja se me n'han passat les ganes. No m'agrada gens en Poirot i això que abans els que hi sortia me'ls llegia, però es va perdre el feeling :P

    un petó!!

    ResponElimina
  6. El meu iaio tenia la col·lecció sencera. El mateix llibre.

    Aquest no me l'he llegit. Crec que ja et vaig comentar en un altre post que me'n vaig llegir un parell i ja em vaig cansar. Ara, si dius que aquest és el més bo, quan vagi a casa ma iaia l'usurparé de la prestatgeria.

    *Sànset*

    ResponElimina
  7. Tinc la mateixa edició, de la meva època adolescent de fan de la Christie. En vaig llegir bastants i estic d'acord que aquest és un dels millors.

    ResponElimina
  8. Sí, ràpidament he associat la portada amb el post a cal McAbeu :-) En aquesta edició, mira que traduir el nom de l'assassinat i posar-li Rogelio… :-D

    Bones, les fotos al Viena!

    A mi m'agradava més abans que ara, la novel·la negra.

    ResponElimina
  9. si és el millor a parer teu, segur que és veritat. I amb aquestes fotos que has posat encara li donen més suspens...

    ResponElimina
  10. Recordo a 6è de Primària, que ens feien elegir llibres per llegir de la prestatgeria (no hi havia biblioteca), agafava sovint algun de l'Agatha Christie. M'agradaven molt!

    ResponElimina
  11. A mi la novel·la negra rtampoc no és la que més m'agrada, però ho hauré d'intentar que Agatha Christie sempre és Agatha Christie!

    ResponElimina
  12. Ehem... Puc dir qui és l'assassí, Assumpta? eh?, Puc dir-ho? eh? ;P

    Personalment m'agrada més la novel.la negra nord-americana que la novel.la d'estil anglés: Hammett, Chandler, Cain, Thompson, Goodis, etc., etc.

    "Collita roja" hauria de ser lectura obligatòria per a tothom (i "1280 ànimes" també)

    ResponElimina
  13. Vaig a llegir el de Moncada, que en Pere Llada m'ha picat :)

    ResponElimina
  14. Fa segles que no en llegeixo res.... últimament torna a estar de moda , no? A més d'uin blog se n'ha fet una ressenya.

    ResponElimina
  15. Ja saps, potser quan acabi la meva pila de llibres (falten anys i anys perquè passi)el busco i el llegeixo. Pinta bé.

    Adéu!

    ResponElimina
  16. Em sembla que és el segon llibre que em vaig llegir (era molt molt joveneta) i recordo que em va impactar la seva trama. Des de llavors em vaig fer seguidora dels seus llibres, fins que de més gran ho vaig deixar.

    Ho tornaré a fer, ara m'has deixat intrigada... muack!!

    ResponElimina
  17. Ai, Assumpta, quina vergonya...
    t' he de confessar que no he llegit mai cap Agatha Christie i això que sóc fan d´en Wallander, Montalbano, Brunetti... prometo llegir-ne algun, si puc el que ens recomanes.

    ResponElimina
  18. Estic segura que l'he llegit!!! però deu fer mil anys...

    ResponElimina
  19. Segur que l'he llegit perquè quan era joveneta m'agradaven aquestes i les del Perry Mason de l'Erle Stanley Gardner. Amb aquestes novel.les és que es disfruta molt, particularment, a l'estiu i gaudint d'una bona ombra...ja m'hi veig. Bona setmana, Assumpta!!!

    ResponElimina
  20. i jo que creia que aquest post ja el vaig comentar divendres? ais, potser no ho vaig fer... el cap encara està navegant i ja no recordo el que faig!
    en fi, no recordo que vaig dir o què volia dir..... simplement, que em fa molta gràcia que t'agradin tan els misteris d'Agatha Cristhie.

    ResponElimina
  21. Quin canvi al bloc; m'agrada.
    Adéu!

    ResponElimina
  22. Estic responent els comentaris... Un moment ;-)

    ResponElimina
  23. KHALINA.- No sé si dir-te que el tornis a llegir perquè suposo que, quan comencessis, aviat recordaries tota la trama... Però si no estàs segura, prova-ho! T'agradarà ;-)


    XEXU.- Doncs va, animat, que aquests són d'aquells ideals per llegir entre dos llibres llargs o després d'un una mica espès, són distrets i amb enginy... i, exactament, si t'agrada, ja tens distracció per dies!! :-))


    ELVIRA FR.- Has de fer com diu la Kweilan, els llibres més densos a l'hivern... i a l'estiu, relax i vacances amb novel•les així, són distretes i passes una bona estona ;-))


    McABEU.- Aaaai, no sabia que "llavors" l'havies tornat a llegir!! ;-)
    Jo "llavors" no ho vaig fer, però com em vaig quedar amb les ganes, doncs ho he fet ara :-))
    M'has fet venir ganes de llegir aquest que dius d'en Jesús Moncada... a veure si el trobés a la Biblioteca!!


    ELUR.- Ai, dona, dóna-li una altre oportunitat al pobre Poirot ;-)
    Jo també sóc més de Miss Marple, però aquest llibre, deixant a part qui l'investiga, és bo perquè la trama és molt curiosa i interessant :-))


    SÀNSET.- Molts records a la teva iaia :-))
    Ostres, sí, va, llegeix-lo... si és d'aquells que no es fan gens pesat (i per la llista de fi d'any van bé) ;-))


    SM.- Ostres, m'alegra molt que tu també pensis que és dels millors!! A mi em va agradar moltíssim la primera vegada que el vaig llegir i ara, que ja sé de què va, gaudeixo molt veient tots els trucs de l'autora per anar conduint el fil narratiu :-))


    P-CFACSBC2V.- Sí, la celebració del Post 500 d'en Mac ha portat algunes seqüeles ;-))
    Ai, sí, això de Rogelio és bastant patètic... els noms no s'haurien de traduir mai, oi?
    Aquest el guardes per un cap de setmana estiuenc... a veure si t'agrada ;-))


    ESTRIP.- La veritat és que he llegit altres crítiques i hi ha força coincidència en que és el millor... T'hi animes? ;-))


    ALBERT B. i R..- Jo també m'hi vaig aficionar de joveneta :-) Tot el que ens faci agafar gust per la lectura és bo ;-) Aquests potser no són considerats "grans obres" de la literatura... però trobo que són força interessants i m'agraden molt ;-))


    CARME.- Doncs et diré el mateix que he dit a altres companys blogaires: Agafa'l per distreure't durant l'estiu... Quan hagis llegit quelcom més dens o, senzillament vulguis agafar alguna cosa amb ànim només de passar una estona relaxada... Ja veuràs que funciona!! :-))

    ResponElimina
  24. JESÚS PÁRRAGA.- Jajajaja què trapella! :-))
    Home, jo no ho diria... pensa que jo ja ho sé, però potser algú el vol llegir :-))
    És que jo sóc molt anglòfila, però si algun dia tinc ganes de conèixer autors americans, ho tindré en compte (sobre tot aquest que destaques) :-)


    PUIGMALET.- Sí!! A mi també m'ha fet venir ganes de llegir-lo!! Vull veure si el tenen a la biblioteca :-))


    MIREIA.- Doncs anima't i agafen un per l'estiu, dona ;-))
    Doncs no sé si està de moda... potser perquè es va trobar un manuscrit seu... Jo l'he llegit perquè ja ho volia fer des del post 500 d'en McAbeu, que va utilitzar la portada del llibre com a capçalera de tota la sèrie de posts que van formar el seu súper relat :-))


    ALBERT.- Jajaja sí, sí, quan jo ja sigui velleta :-))


    INSTINTS.- Iupiiiiiii!! ;-))
    És que veritablement és molt bo... Doncs encara que ja l'hagis llegit, l'agafes per un cap de setmana i el rellegeixes i t'agradarà igualment ;-))


    EVA.- Genial!! Ja em diràs si t'ha agradat ;-))


    MONTSERRATQP.- No, dona, això no t'ha de fer cap vergonya de res jajaja... La d'autors conegudíssims que jo no n'he llegit res!!
    A veure si en trobes un (si és aquest, millor) i et distreus una miqueta aquest estiu :-)


    ABOGADA EN BCN.- El més possible és que sí que l'hagis llegit... tenint una germana com la teva, que va ser la que em va "enganxar" a mi!! :-)) I, en cas que no l'hagis llegit, demana-li, que ja veuràs que és molt bo :-))


    KWEILAN.- Siiii!! Jo els d'en Perry Mason també els havia llegit! ;-)
    He recordat la teva classificació "llibres d'estiu / llibres d'hivern" i estic recomanant a tothom que l'agafi per l'estiu jajaja


    RITS.- Jo a vegades entro a un blog, llegeixo el post, "penso" la resposta i marxo... i després, quan torno a entrar a veure si han respost els comentaris, m'adono que no ho vaig escriure!! ;-)))
    Sí, sí que m'agraden molt... els trobo molt distrets ;-))
    Ei, em va agradar el canvi de plantilla del teu blog que m'he copiat la teva idea jeje


    ALBERT.- Moltes gràcies!! He dubtat molt en fer-ho o no, però m'agrada que quedin ben separadets els posts :-))

    ResponElimina
  25. Sin duda Agatha Christie atrapa en todos sus libros y uno como lector trata de adivinar quien es el asesino. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  26. impossible, em posa nerviosa tanta pedanteria...

    diumenge vaig estar mirant els que hi ha a casa i n'he trobat un parell per rellegir d'interessants, ni Poirot ni Marple, tot i que els d'aquesta última, m'agraden!!

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!