dimarts, 8 de març del 2011

Una mania... com qualsevol altre.

L’altre dia vaig llegir un magnífic post a casa la Kweilan... Aquest fet no és novetat, doncs totes les seves entrades són molt bones i és un blog que m’encanta.

En el seu escrit, feia una reflexió sobre els personatges i els autors i em va cridar especialment l’atenció perquè parlava de llibres molt coneguts i jo no n’havia llegit cap. Vaig pensar que hi havia de posar remei.

Un dels textos que citava era San Manuel Bueno, mártir, d’Unamuno, títol que "em sona" moltíssim d’haver-lo estudiat a l’EGB però el meu coneixement del qual no passa d’aquí: de saber-ne el nom, com tants i tants d’altres.

Tota aquesta introducció ve tan sols per explicar una de les meves manies-lectores:

Vaig preguntar a en Josep Lluís si teníem el llibre en qüestió i ell, amb l’eficàcia que el caracteritza, me’l va portar en un tres i no res... però... ai, amics i amigues blogaires... en el volum, l’obra no venia sola!!


Doncs res... que una de les meves manies-lectores és que jo no puc dir que he llegit un llibre si no l’he llegit TOT (pròlegs, introduccions, peus de pàgina, notes dels traductors, dedicatòries, epílegs, aclariments, etc.) Tan sols em salto la bibliografia si n’hi ha, perquè, clar, és una llista i prou... tot i que, com a mínim, la fullejo.

Per tant, no seré capaç de llegir només les pàgines corresponents al San Manuel Bueno, mártir i tornar a guardar el volum a la prestatgeria on era... em semblaria que he fet quelcom incorrecte amb el pobre llibre. Així doncs, quan acabi el que estic llegint ara, aniré a per aquestes... quatre històries ;-)

Doctor, és greu?

25 comentaris:

  1. No supongo que no es grave, una mania como tantas jaja! La verdad yo también lo conozco como autor pero no he leido ningún libro de su autoria. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  2. Jo no arribo a tant. Normalment em centro en el que és llibre. Per exemple, el que tinc entre mans és una edició per estudiants, suposo, i té una introducció llarguíssima i preguntes al final. Doncs bé, jo vaig començar a llegir el llibre per on posa 'capítol 1', passant de la parafernàlia. De cara a barraca, vaja. Ara, que si en el llibre hi ha més d'una història, aquesta sí que me la llegeixo. Passava a 'Desayuno con Diamantes' i a 'Kitchen', per citar dues lectures recents, i vaig llegir els altres relats també.

    ResponElimina
  3. Jo també sóc dels que llegeixo les notes introductòries,explicacions, etc quan n'hi ha. Però acostumo a fer-ho després de llegir el text en si, vull dir que començo pel "tall" i, si aquest m'ha agradat, per saber-ne més al final em menjo la "guarnició". :-D
    Per cert, feia temps que no veia un llibre de la Colección Austral d'Espasa Calpe. I això que en tinc uns quants a la biblioteca, de quan estudiava. :-))

    ResponElimina
  4. No es greu, el que et passa, com a la meva dona és que "sou perfectes",
    i no sempre la perfecció produeix l'excel.lència. Un exemple és de com una persona tant complerta com la meva dona,va arribar a casar-se amb un tanoca com jo ....

    ResponElimina
  5. Tinc una certa tirada a fer el que tu fas també... tot i que ho estic intentant moderar, doncs tot sovint m'acabava engolint una de palla que no m'aportava res.... i el món és ple de llibres, assaigs i textos dignes de ser llegits com per a perdre el temps amb coses que no ens acaben d'omplir!

    ResponElimina
  6. Jo també ho faig i encara més...amb una llibreta al costat per anar apuntant tot allò que m'agrada o que em crida l'atenció...T'haig de confessar que està fet amb una intenció, ja que com tinc molt poca memòria, això m'ajuda a recordar-lo...Ja veus que no són només coses teves aquestes manies!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  7. Ostres, quin libre ? Quina portada ? Jo no el vaig llegir al "cole", però em recorden els de la meva època d'estudiant. Buuuuf, encara en tinc algun per les meves antostes.
    Fins aviat

    ResponElimina
  8. Jo el que és el pròleg, introducció i notes, les acostume a llegir "verticalment", ràpid i sense entretindrem massa, però si trobe alguna cosa que em crida l'atenció ja passe al mode tradicional de lectura :)

    A mi em va agradar molt aquest llibre, fa pensar.

    Ja ens contes!!

    ResponElimina
  9. Aquest llibre és un dels molts de la col·lecció Austral que tenia el meu pare i que l'he vist tota la vida... Mai no m'ha vingut l'impuls d'agafar-lo. Quan n'hi ha tant s per agafar... sempre n'hi ha que es queden al prestatge.

    I jo abans era com tu... en aquestes manies de llegir-ho tot, però ara m'he tornat més impefecta i més aviat vaig directe al gra... una mica com diu en Mc... però la realitat és que moltes vegades ja no arribo a la guarnició. M'ha d'interessar molt.

    I m'ha fet riure el comentari d'en Carles... amb l'exemple que posa. Però deixant l'exemple a part, que és una broma divertida i prou :) té raó en que la perfecció no significa l'excel·lència. Hi estic d'acord.

    Jo ara prioritzo molt el meu temps... i llegir coses que tenen un interès relatiu, em fa sentir la sensació que podria estar llegint una cosa més interessant...

    Bé, tu ves fent ... i ja ens explicaràs.

    ResponElimina
  10. Gens greu, Assumpta.

    Com tampoc és greu fer el que jo faig: de cara a la barraca de la història.

    El que seria greu és intentar llegir la recepta del doctor pel teu cas o per d'altres. Més que greu: impossible.

    ResponElimina
  11. No és gaire greu Assumpta al contrari és molt recomanable llegir-se el pròleg, les notes i l'epíleg si n'hi ha, jo primer em llegeixo el llibre i després els afegits explicatius, per què no vull condicionar-me....per cert rumiant rumiant com poder dar-te un cop de mà (metafòric és clar)passant pel bloc de la Carme vaig veure que havia posat una imatge amb l'enllaç al teu bloc d'artesania...i m'ho he copiat! o sia que almenys et faig propaganda, fem porra per Barça Arsenal? jo dic 4 a 1! a favor del barça !!!

    ResponElimina
  12. TÍA ELSA.- Bien... entonces, más que algo grave lo que se trata es tan sólo de una pérdida de tiempo, ya lo veo jajaja
    Besazos!!


    XEXU.- La culpa de tot és teva (com gairebé sempre hehehe) El problema té el seu origen en la llista de llibres de fi d'any. Que ja avanço que aquest any serà més curta doncs vaig fatal.
    La pregunta és: Si jo agafo aquest volum, em llegeixo tan sols el "San Manuel Bueno, mártir" i passo dels altres dos, a fi d'any puc dir que m'he llegit aquest llibre?? YES or NOT?
    Espero el teu consell amb ansietat!!


    McABEU.- La teva comparació utilitzant les paraules de "tall" i "guarnició" és boníssima!! :-DDD
    Ja veus que el meu dubte està centrat en com posar aquest llibre a la llista de fi d'any si només llegís el San Manuel Bueno...
    Aquest llibre de l'Austral no sé d'on el va treure en Josep Lluís, només sé que a la primera pàgina posa que val 175 pessetes ;-))


    CARLES CASANOVAS.- En el meu cas, Carles, la recerca de la perfecció no és més que la meva constatació personal que sóc molt imperfecta... llavors, ho intento i "em passo" ;-))
    Jo de tu deixaria llegir aquest comentari a la teva dona. Segur que no estaria d'acord (crec que li agrades hehe) ;-))


    EL PORQUET.- Uuuuiii el Porquet més bonic de tota la catosfera! ;-))
    Saps que em va passar a mi una vegada per "culpa" de voler-ho llegir tot? Doncs que una mena d'estudi previ em va xafar tots els relats d'un llibre d'en Calders... Llavors, a vegades faig com en McAbeu, primer el tall i després la guarnició... però sempre m'ho menjo tot :-))


    MONTSE.- EEeeeei!! Jo també!! ;-))
    Saps què faig? M'apunto els personatges!... Que si Fulanet és fill de Menganet. Que si Tal i Qual son socis d'una empresa... que si un és metge, si es jove, si és "bo" o "dolent"... sí, sí, faig una llista de personatges amb unes poques característiques... Però ajuda, oi? ;-))


    QUADERN DE MOTS.- El bo que tenen aquestes edicions és que estan força bé de preu i són molt acceptables en quant a presentació ;-)


    MARIA.- Això que tu fas està molt bé... Llegir-ho una mica així en diagonal, a veure què tal i després centrar-te en la història pròpiament dita... A veure si aconsegueixo fer-ho com tu ;-)
    Serà el proper que llegeixi... si m'agrada ja us l'explicaré ;-)


    CARME.- A vegades seria divertit que ens veiéssim quan llegim els comentaris... Anava llegint i quan arribo al teu "ara m'he tornat més imperfecta" m'ha agafat el riure!! :-))
    El meu problema és la ditxosa "Llista-XeXu de llibres llegits"... Com puc posar que he llegit aquest llibre si em deixo tres relats?... Doncs no... els hauré de llegir tots tres :-DD


    ÒSCAR.- Siiii... encara recordo el que vas fer tu quan feies carreres de lectura amb la teva donaaaa!! Et saltaves paràgrafs de descripcions!!... Em vas crear un trauma, Òscar!! :-DD
    (Ja ho sap ella que no ho vas llegir tot? hehehe)


    ELFREELANG.- Una conclusió sí que trec clara de tots els vostres comentaris i és que el que no s'ha de fer és llegir "la guarnició" ABANS (una vegada, per fer això ja em van xafar un llibre de relats de Calders) :-))
    Mil gràcies per l'enllaç, de tot cor!! :-))
    PORRAAAAAA!! SOM-HI!!
    Jo dic 3-0... hehehe
    Oeeeeeee oeeeeee oeeeeeeeee

    ResponElimina
  13. Jo no llegeixo el farciment, MAI. Bé ara m'he passat.. però quasi mai, que hi farem? Sóc de les imperfectes imperfectes

    ResponElimina
  14. Jo sóc dels que pensa que quan més sucre, més dolç, no? Si hi ha quatre, per què llegir-ne solament un? Ara; també és cert que una vegada has llegit l'obra principal, la resta pots obviar-la si no és del teu gust.
    Jo de normal també em mire totes les parts del llibre, encara que més per damunt. Això sí, m'ho mire tot, ehh!
    Una recomanació bona per a que, si algun dia pots i vols et faces l'ànim:
    "Els quaderns d'en Marc".

    És una molt bona obra anònima (encara que tot el món sap que és de Pedrolo).

    Una abraçada, Assumpta. I disfruta de la bona lectura!!

    ResponElimina
  15. jajja me encanta con el placer que hablás sobre un libro.No está para nada mal.
    No he leído nada de este autor.
    Me voy a conocer el blog de Kweilan .

    Un abrazo

    ResponElimina
  16. Mmm... Quasi que em fa vergonya confessar-ho però jo tinc la "mania" inversa: sempre mire d'evitar totes les pàgines que puc (introduccions, notes, pròlegs, epílegs, etc.) Altrament, si t'interessa la dialèctica autor-personatge (i sense eixir d'Unamuno) podries llegir "Niebla". Grandíssim Unamuno!!!
    :)

    ResponElimina
  17. Però Assumpta, si ets tu que ets més papista que el papa, i en aquest cas el papa seria jo. Com podem saber que la llista que presenta la gent és veritable o només una col·lecció de títols que han triat per impressionar? Amb això vull dir que jo no diré res si aquest llibre ni el llegeixes i només te'l passeges per les mans unes quantes vegades. En els casos que m'he trobat altres històries al final del llibre principal, les he llegit, però el volum en qüestió les ha menystingut de mala manera. Eren per omplir, però no els donen cap mena d'importància. Tot i així, jo me'ls he llegit. Però per exemple, vaig llegir L'infern de la Divina Comèdia de Dante i era tan insuportable que no vaig poder continuar amb el purgatori ni el paradís. Doncs dic que he llegit L'infern, però no la Divina Comèdia sencera. No sé si és comparable.

    Però de totes maneres, ja que hi són, pel mateix preu, jo els llegiria.

    ResponElimina
  18. Cadascú les manies que tingui! n'hi ha qui llegeix la darrera pàgina abans de començar... mai ho he entés (encara que reconec que en alguna ocasió a mig llibre ho he fet.... era tan el neguit per saber com acabaria la cosa que vaig haver de mirar el final abans d'arribar-hi!!)

    crec que tb passo força de pròlegs i demés. Però tu ànims, que pots!!!

    la col·lecció austral... quin gran mite!!! aquests quadrets...

    ResponElimina
  19. Jo tb ho faig però quan ja he llegit la novel.la. Gràcies per la referència del meu bloc!!!

    ResponElimina
  20. Ara a primària (no se si a tots els coles)els fan llegir llibres més actuals i quan sentiran parlar d'aquests autors no sabran ni d'on surten...
    sobre la gravetat de l'assumpte. Tot fos tan lleu com això!

    ResponElimina
  21. Jo diria que no és greu, més aviat és bo.

    Un llibre no ha de ser un víctima més i ja està, se l'ha d'entendre i la millor manera és aquesta.

    *Sànset*

    ResponElimina
  22. Estimada Assumpta:
    No pateixi, la seva mania-lectora no és greu. Tampoc és temporal, sinó que ho haurà d'arrossegar tota la vida i aprendre a conviure amb ella.

    Li diré, d'altra banda, que servidor normalment se salta els agraïments del final.

    Rebi una coordial salutació,
    doctor Banyera.

    (el comentari suprimit anteriorment és meu)

    ResponElimina
  23. MIREIA.- No, dona, no crec que això sigui ser imperfecta hehe... crec que és ser més pràctica!! ;-))


    OLGUEN DALMASAS.- Estic somrient perquè... em fa gràcia les opinions tan diferents que teniu els uns i els altres... justament la MIREIA diu que ella no ho llegeix mai i tu penses que quan més sucre més dolç ;-)
    Per cert, admeto que sóc una gran desconeixedora de Pedrolo (he llegit el Mecanoscrit, però fa moooolt de temps... i res més... ai, la CARME i tu em pelareu!! hehe)


    MARISA, el rincón de mi niñez.- Pues la verdad es que últimamente estoy atascada con los libros... debo ponerme las pilas! ;-))


    JESÚS PÁRRAGA.- El que deia abans... us aneu alternant entre partidaris de llegir-ho tot i d'anar al gra. M'agrada aquesta diversitat!! ;-))
    Niebla... d'acord... no sé si la tenim, ja li preguntaré a en Josep Lluís ;-))


    XEXU.- Homeeeee!! Hahaha aquesta sí que és bona!! La veritat és que no t’imagino com a Papa ni en aquest cas :-P
    No em diguis això!! Que jo em crec tot el que diuen els blogaires, eh? No saps que sempre vaig amb un lliri a la mà? Si algú diu que ha llegit 74 llibres i en fa la llista, jo penso que els ha llegit de veritat... Tu creus que hi ha gent que infla les llistes?
    Mira que llegir-te només l’Infern!! Jo no n’he llegit cap, però posats a triar, triaria el paradís segur!! :-DD


    RITS.- Ostres!! Llegir la darrera pàgina!!... Però... això és xafar-se el llibre a un mateix!! Hehehe... de veritat hi ha gent que fa coses així? ;-)
    Veig que tu votes també per saltar-se la guarnició i anar directa al tall... com diu en McAbeu...
    A casa els pares hi havia un munt de llibres d’aquesta Col•lecció, però aquest ja és comprat per en Josep Lluís (però porta el preu en pessetes hihi)


    KWEILAN.- Bé, en això sí que ja crec que ho tinc clar ;-) Si segueixo llegint tota la guarnició, millor fer-ho al final... que una vegada ja em van espatllar un llibre de relats d’en Pere Calders... Em vaig empipar tant que en vaig fer un post i tot hehe
    Dona, et cito perquè el teu blog és una passada i m’agrada molt tot el que expliques ;-)


    JOMATEIXA.- Gairebé cada vegada que sento (o llegeixo) alguna cosa del sistema educatiu actual, no m’agrada... Serà que sóc poc “moderna” hehehe
    Ai, gràcies per dir-me que no estic greu... així doncs, ho seguiré llegint tot, però potser millor al final, eh? ;-))


    SÀNSET.- Ooooh!! Doncs m’ha encantat la forma en que parles dels llibres... gairebé com si ells també tinguessin sentiments (bé... és que en tenen, oi?) clar... això és el que jo penso en el fons... no podem deixar algunes pàgines de banda, pobretes, formen part del llibre... Ei, m’ha agradat molt com ho has dit...
    Torneeeeeeu!!


    JORDI BANYERA.- Ditxosos els ulls!! ;-)
    En SÀNSET i l’UTNOETA també estan com en “stand by”... però tinc una alegria cada vegada que us llegeixo, de veritat.
    I ara anant al tema de la meva mania-lectora, benvolgut Doctor, ja veig que em diu que és una cosa crònica... que no té cura... bé, però el Doctor Sànset diu que és bo... així que tampoc cal que pateixi ;-)
    Si només et saltes els agraïments encara... això vol dir que pròlegs i introduccions sí que els llegeixes ;-)

    ResponElimina
  24. Greu.. greu.. no ho és...
    Jo també l´he buscat per casa i me´n recordo que m´el van fer llegir a COU deu fer ara uns... trenta anys. Ha plogut molt de llavors, però el tinc a la tauleta de nit,, i l´he tornat a rellegir....L´Unamuno amb va fer una mica de malícia amb allò dels papers de Salamanca... però ara que ja més o menys se´ls han tornat, val la pena tornar-ho a llegir i segur que el veuré amb uns altres ulls.. potser perquè ara no me´l llegeixo obligat sino perquè vull. Endavant amb el blog....

    ResponElimina
  25. EL PERE.- I ja l'has llegit? Què ràpid has anat!! Jo tot just l'he començat aquesta tarda... que en tenia un altre per acabar primer :-)
    Pobre Unamuno... ell no té la culpa que l'alcalde de Salamanca fes servir una frase seva per anar contra la devolució dels nostres papers :-))

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!