dijous, 5 d’abril del 2012

Dijous, Divendres i Dissabte Sants


Dijous Sant: Jesús ens donà el seu propi Cos i Sang per aliment, la seva mateixa Persona. També va ser durant el darrer sopar quan Jesús ens va donar el manament més important, quelcom que hauríem de recordar cada dia, “estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat” (Joan 13,34)




Divendres Sant: és el primer dia del Tríduum Pasqual (Passió, Mort i Resurrecció del Senyor). El divendres està centrat tot ell en la Creu, sabent que, amb la seva mort, Jesús vencerà “la mort”. “Si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit” (Joan 12,24)




Fa un parell d'anys, durant una pregària quaresmal dirigida pel Mossèn de la nostra Parròquia, vaig prendre unes notes. Són aquestes:

"La llargada dels braços de Jesucrist, estesos a la Creu, ho conté tot i ho abraça tot. No hi ha res ni ningú que no estigui abraçat per la Creu de Jesús.

La Creu, en la seva alçada, uneix el Cel i la Terra, els abraça, els reconcilia, és la vertadera escala que porta a la Glòria: El Cel és obert per la Creu de Nostre Senyor... I, al mateix temps, la profunditat de la Creu agafa allò més baix, més petit, més ínfim, fis i tot allí on els homes pensem que Déu no hi és. Fins als llocs de més patiment arriba la profunditat de la Creu de Jesús.

I abasta també el que és al davant i al darrera. Déu estima els que són al davant de la Creu... i també els que són al darrera, perquè no creuen que en el crucificat és on es troba el sentit del món, els que marxen, els que blasfemen. A ells, Nostre Senyor també els estima, perquè Ell ho estima tot".

Aquest any, al Blog de la Parròquia, hem posat aquest Via Crucis.

Dissabte Sant:, Jesús és en el Sepulcre. La comunitat cristiana prega i medita.



19 comentaris:

  1. Per mi seran dies de descans i de llegir molt. Segur que per tu signifiquen moltes més coses. Que vagin bé.

    ResponElimina
  2. XEXU.- Sí, en breu marxem a la Missa de Dijous Sant (llegiré la Primera Lectura) ;-)
    Però no creguis, que jo també penso llegir molt i descansar el que pugui... A veure si ho aconsegueixo, que aquest any vaig molt malament de lectures, tinc un ritme molt baix!
    Bon descans!... i segur que ens "anem veient" per la catos! ;-))

    ResponElimina
  3. Ui, veig que et guardes el Diumenge de Ressurrecció pel proper post! ;)

    Mira, aprofito l'avinentesa per fer-te una pregunta. Diumenge passat estava amb amics i vaig caure en dir "avui és Diumenge de Rams! El dia que es beneeix la palma i el palmó!". I una amiga que mai ha fet religió a l'escola ni res que se li assembli em va preguntar una mica de què anava. El que jo recordo és que és el dia que Jesús va entrar a Jerusalem (muntant una mula? o era un ase?) i tothom el va rebre amb llorers. Però això representa que és al començament dels seus 3 anys de predicar o és just abans de la crucificció? Aquí és on em perdo...

    Agrairé els aclariments de la mestra de catequesi! ;)

    ResponElimina
  4. YÁIZA.- M'encanta la pregunta!! :-) Quan torni de Missa responc ipso facto (però pensa que avui és una cerimònia llarga) :-))

    ResponElimina
  5. vaja manera de complicar-nos les productions amb tants dies de festa, ja s ho podia haver fet d'un altre manera

    ResponElimina
  6. Hermosa entrada, llena del amor a nuestro señor jesucrito, felices pascuas para ti y todos tus seres queridos y amigos blogueros. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  7. YÁIZA.- T'explico ràpidament el tema del Diumenge de Rams que hem pujat a sopar i tornem a baixar a la pregària de l'Hora Santa :-)

    Jesús va viure la seva infància, adolescència i joventut en total anonimat a Natzaret, era el fuster, ofici que havia après de Josep :-)

    Quan arriba el moment de començar la seva predicació, a Ell no el coneixia ningú. D'altre banda, Joan Baptista (fill d'Elisabet, que era cosina de Maria) feia ja un temps que anava pels camins predicant a la gent la conversió... Joan Baptista tenia un cert nombre de seguidors que l'escoltaven i seguien.

    Arriba un dia en que Jesús -recordem, encara un desconegut- va fins on és Joan Baptista, que era al riu Jordà, on batejava gent i es fa batejar per Joan. En aquell moment Joan diu als seus seguidors "Aquest és el que heu de seguir, no a mi. Jo us batejava amb aigua, Ell us batejarà amb l'Esperit" i diu aquella frase de "Jo no sóc digne ni de lligar-li les sandàlies".

    A partir d'aquell moment comença la vida pública de Jesús, agafa els seus primers deixebles entre els pescadors de Galilea (Simó -que després serà Pere- Andreu, Jaume, Joan...) i comença a anar per poble i ciutat a predicar el Regne de Déu.

    Galilea és al nord de Palestina, Jerusalem és al sud... Per tant, el comença al nord :-)

    En els seus aproximadament tres anys de predicació, ell comença a ser conegut: de fet era ben estrany, anava amb els pobres, els malalts... la gent l'escoltava, anava augmentant el seu nombre de seguidors...

    Així doncs, quan fa l'entrada a Jerusalem, és ja algú molt conegut (pensa que si fos al principi de la seva predicació, ningú l'hauria conegut, no tindria sentit una recepció amb palmes i fulles de llorer i olivera...)

    El rep la gent del poble, l'aplaudeixen i l'aclamen... cosa que no agrada gens ni mica a les autoritats religioses jueves que veuen perillar el seu poder, així que decideixen eliminar-lo... als romans els expliquen que aquell home es vol fer rei i que ells no tenen més rei que el Cèsar... i el fan detenir.

    O sigui, el Diumenge de Rams va ser molt poc abans de tota la Passió de Jesús. El dijous, després del Sant Sopar, ja el van fer presoner... va anar de les autoritats jueves a les romanes (que eren les que tenien poder per dictar condemnes a mort) i divendres ja el van crucificar.

    Espero que s'entengui... Mai havia fet un resum tan resumit... però espero que respongui la teva pregunta :-)

    I ara em desconnecto fins dissabte, que demà faig abstinència de blogs :-))


    DDRIVER.- Com? Quines produccions? :-) De veritat que no entenc el sentit del teu comentari, ho sento :-)


    TÍA ELSA.- Muchísimas gracias guapa! Muy felices pascuas también para tí y los tuyos!! :-))

    ResponElimina
  8. I després (no sé si ho comentaràs en un altre post), la vetlla Pasqual de dissabte... la missa més important de l'any!!!
    Com es nota que ets catequista! Quina explicació més planera i entenedora has fet del dia de Rams! Ni un mossèn ho faria millor!

    ResponElimina
  9. Sempre he pensat que cadascú pot tenir les creences que vulgui però el que no hem de fer mai és oblidar d'on venim. Per això van tan bé posts com aquest teu. :-))
    Molt bona pasqua!!

    ResponElimina
  10. Si baséssim la nostra religió en bola de drac, tindríem més dies de festa ja que Son Goku va trigar més de 3 dies en ressuscitar.

    ResponElimina
  11. Estimem-nos els uns als altres sempre!
    Per si no hi ha post, molt bona pàsqua!!

    ResponElimina
  12. Jo estic descansant ....a mitges... mira avui igual veig una de les poques processons que es fan a BCN la que surt de l'església de sant Agustí ...si plou, malament perquè l`hauran de suspendre....ara torna el cel a enfosquir-se....que visquis aquest dies intensament ( segur que ja ho fas)fins aviat!!! ( ah una resposta molt didàctica i molt entenedora que li has fet a la pregunta de la Yáiza...gran mestra Assumpta!

    ResponElimina
  13. Mol bona la teva explicacio al blog i a la Yaiza. Bona Pasqua!!

    ResponElimina
  14. BONA SETMANA SANTA i PASQUA!!!!

    Molt maques les fotos.

    ResponElimina
  15. De xiquet, quan al col·legi dels salesians es feia la celebració del Dijous Sant, sempre tenia l'esperança de que aquell any Jesús es salvaria. L'esperança dels infants no coneix límits.

    ResponElimina
  16. Bona setmana santa!!! Esperem tots que el temps hi acompanyi...

    ResponElimina
  17. JORDI.- Doncs "algu" és "algu" :-))


    MARGARIDA.- I tant que si!! hehehe li reservo post especial! ;-))
    Des de petita, quan encara no entenia massa bé res, la Vetlla Pasqual la vivia amb emoció :-))
    La veritat és que no sabia com explicar-ho ràpid, curt i que s'entengués... Tenia por de començar a enrotllar-me i fer una cosa inacabable :-) A més, per anar ràpid vaig posar una cosa errònia, Joan Baptista va dir que no era digne de "DESlligar-li" la corretja de les sandàlies!!... Però em fa contenta si creus que s'entén bé!! :-))


    McABEU.- Moltes gràcies!! ;-))
    Sí, la gent menja Mona -i fa molt bé hehe- però potser no saben ni què celebrem els cristians per Pasqua. I com a mi m'agrada explicar-ho, doncs en faig el post hehe
    Molt bona Pasqua, Mac!! A tu i tots els teus! :-))


    PONS007.- Ho pots provar. Tu demana més dies de festa, igual tens sort... Jo, com no tinc feina, en faig moltes de festes :-)


    RITS.- Sí, xiqueta, estimem-nos de veritat!! :-))
    Molt bona PASQUA, guapa!!
    I, clar que hi haurà post!! :-DDD


    ELFRI.- Ei, moltes gràcies!! Tu ets mestra i si em dius que la resposta ha estat didàctica em fas feliç ;-))
    Descansa, descansa que t'ho mereixes, que ja sé com aneu d'estressats, en "els meus temps" (hehe) els alumnes érem més tranquil·lets :-))


    VERO.- Moltes gràcies, guapa!!
    Feliç aniversari avui :-DD
    I molt bona Pasqua!! ;-))


    Ma.VICTÒRIA.- Moltes gràcies! :-)
    També una MOLT BONA PASQUA per a tu, guapa! ;-))


    JPMERCH.- Uaaau, però què maco és això que has dit! És innocència pura... gairebé emociona...
    Bé, t'explico una cosa: Es salva, creu-me ;-))
    Abraçades!!


    THERA.- Aquí fa un temps raríssim, havien dit que faria vent, però potser torni a ploure i aquesta nit hi ha la Vetlla Pasqual! Espero que no plogui! :-))
    Bona Pasqua!!

    ResponElimina
  18. Espero que hagis gaudit i molt d'aquests dies. Jo els he aprofitat per a fer excursions relaxades, llegir, estar amb els amics i escriure! (no en el blog... però sí per a un certamen literari que em feia molta il·lusió! Si en surt alguna cosa positiva ja us ho faré saber!)

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!