diumenge, 25 d’octubre del 2009

Un llibre que m'agrada és un "bon llibre".



Feia temps que em voltava pel cap la idea d’un post amb aquesta temàtica. Què és exactament “un bon llibre”? però, a força de donar-hi voltes, mai era capaç de trobar la forma exacta de plasmar el que volia dir.

Dimarts passat, a casa la Mireia, hi havia un post d’en Martí en el que, referint-se a un llibre en concret, deia "llibre que recordo com, sinó un bon llibre, sí un llibre entretingut i que valia la pena llegir". En aquell moment, en una mena de principi d’inspiració, vaig exposar en un comentari, més o menys com vaig poder, la meva “teoria” i la Mireia, enlloc de respondre al comentari, hi ha dedicat un post sencer! :-)

Així doncs, us demanaria si us plau que aneu al seu post, llegiu opinions i comentaris i a veure si, entre tots, en traiem l’aigua clara i sinó, al menys, ens haurem distret una estona ;-)

La meva idea, resumida, és que, per mi, si el llibre m’atrau, m’enganxa, m’emociona o em distreu, sigui d’un autor consagrat o novell, molt conegut o totalment desconegut, amb premis i reconeixements o sense, aquest serà un bon llibre. El bon llibre és el llibre que m’agrada.

La foto l’acabo de fer triant una sèrie de llibres ben diferents.

43 comentaris:

  1. I t'ha enganxat a millenium?? Jo esti amb sa tercera part...i ben enganxada! Per jo...un bon llibre!!
    Salut!

    ResponElimina
  2. Saps, a mi m'agraden els llibres sencills i amb un toc de la vida mateixa, aquests llibres amb realitat i que et fa sentir com si tu fossis el protagonista, amb interrogants i amb certeses, no sóc molt original, mai llegiré res del què la resta llegeixi, sempre envoltat de sentiments. Un bon llibre és aquell que et fa viure la història.

    ResponElimina
  3. Jo afagiria que no un bon llibre es un bon llibre per tothom, que es quelcom molt personal.
    Un bon post Asumpta, a mi tambe m´agrada en Grisham, son dels que enganxen com el Ken Follett.
    Petonsssss

    ResponElimina
  4. Un bon llibre es el qwue et transmet, t'enganxa i no et fa res torna a llegir mes de una vegada al cap de un temps., i si el deioxes sdius sobre tot no el perdesis enh un parell de vegades.

    ResponElimina
  5. Un bon llibre (literari) és aquell que té unes certes qualitats literàries que el fan destacar (una bona trama, un bon ús dels recursos literaris, etc.), que, objectivament, permeti posar-li bona nota… i que és possible que a mi no m'agradi. Igual que passa en els altres vessants artístics.

    Conclusió: un llibre que m'agradi no és per força un bon llibre ;-)

    (Ah, respecto totalment que consideris que un bon llibre és el llibre que t'agrada.)

    ResponElimina
  6. Jo penso que pot ser diferent el fet que m'agradi i que sigui un bon llibre. Si és un bon llibre molt sovint m'agradarà, clar, però a vegades pel tema, o per algun altre motiu puc reconèixer que és un bon llibre: ben construït, ben escrit, etc... i jo no tinc ganes de llegir-.

    I a vegades també m'ho passo bé amb algun llibre que reconec que no és una obra mestra de la literatura, però m'agrada.

    Ja sé que no aclareixo res...

    ResponElimina
  7. jaja, ei t'hs escapa't per la tangent. He vsit Proust entre aquests llibres?! Proust no, Assumpta... reconec que és un clàssicperò m'adormo. No m'havia passat mai, tenia una assignatura ala facultat que girava al voltant d'aquest llibre i amb tot un semestre no me'l vaig poder llegir.

    ResponElimina
  8. No ho podies haver dit millor. Per a mi un bon llibre també és eixe.

    ResponElimina
  9. segurament mai en sposaríem d'acord per a establir què fa que un llibre sigui bo, afortunadament. Fins i tot els llibres dels autors més consagrats tenen detracttors.
    La teva forma de catalogar-los és tan bona com qualsevol altra.

    ResponElimina
  10. CONSUELO.- Jejeje molts blogàires parlen d'aquest llibre i crec que a la immensa majoria els hi ha agradat :-)
    El cert és que jo no l'he llegit, potser algun dia m'animi i l'agafi de la Biblioteca ;-))
    Petons!!


    CESC.- A mi m'agraden molts tipus de llibres diferents :-)
    Aquests que tu dius, que et fan sentir tan identificat que fins i tot et sents com si fossis el protagonista m'agraden molt... vas llegint i sents com si les coses et passessin a tu :-)
    Però també m'agraden el que parlen de gent completament diferent a mi... d'ambients del passat o que jo mai viuré, altres cultures i entorns i, fins i tot, fantàstics :-))
    Ara... que jo sóc capaç de sentir-me identificada amb personatges d'altres èpoques, entorns geogràfics, ambients... potser em fixo amb la forma de ser dels protagonistes...
    En tot cas, la teva frase final m'encanta al cent per cent: "un bon llibre és aquell que et fa viure la història" :-))
    Abraçades!!


    M.TERESA.- Crec que l'has encertat de ple :-)
    La qüestió és que és una cosa tan personal i tan subjectiva que penso que no ens posarem pas d'acord :-)
    Per mi, un llibre fantàsticament escrit però que m'avorreix no és un bon llibre jejeje
    T'apunto a la llista de Grisham ;-))
    Petons!!


    STRIPER.- Sí, aquells llibres que els agafes i estàs esperant trobar un moment per seguir llegint... Aquests són els bons llibres :-)
    Abraçades!!


    P-CFACSBC2V.- És que aquí entraríem en una altre discussió, perquè "qui diu quins són els llibres que tenen bones qualitats literàries"? :-)
    Hi pot haver llibres que siguin tinguts pels "experts" com a "bons llibres" i siguin soberanament avorrits... què en faré jo d'un llibre així? No haurà aconseguit que jo m'hi submergeixi, no m'haurà fet pensar, distreure, reflexionar... això sí, tindrà una simbologia i unes metàfores "perfectes", un vocabulari d'aquells que només entendré amb el diccionari a la mà... però jo mai podré dir que és un bon llibre :-)
    Per què, un llibre que estès ple d'errades, de frases mal construïdes, etc. a mi (ni a la immensa majoria) no m'agradaria :-)
    Per tant, tot llibre que m'agrada és un bon llibre jejeje
    Abraçades!!


    CARME.- Si tu reconeixes que està ben construït, ben escrit, etc. però no t'ha agradat és que alguna cosa falla en el llibre :-)
    I pots dir, "és un llibre tècnicament molt correcte, però no és un bon llibre" :-))
    I aquest llibre que no és una obra mestre de la literatura però t'agrada, és perquè "alguna cosa" el fa "bon llibre" :-)
    Petons!!


    MIREIA.- Jejeje gràcies a tu tinc el post que volia!! :-))
    M'ha fet molta gràcia això que dius de Proust perquè li he dit al meu marit (per fer la foto) "vinga, ajuda'm, bons llibres que tinguem" i m'ha dit... "Dona, agafa Proust que tothom et dirà que és un bon llibre però és un rotllo" :-) Jo no l'he llegit, però ell si :-))
    Però l'assignatura la vas aprovar jeje
    Petons!!


    TONI.- Iuuuuuupiii :-))
    Em sento contenta de trobar algú que pensi exactament així ;-)
    "Alguna cosa" ha sabut posar l'autor en aquell llibre que potser té frases senzilles i clares però explica una història que enganxa, oi? :-))
    Abraçades!!


    JESUS M. TIBAU.- Penso el mateix :-))
    Em costava fer aquest post, entre altres coses, perquè sabia que és totalment impossible arribar a una conclusió certa. És tan subjectiu que tots tenim la nostra part de raó :-))
    Abraçades!!

    ResponElimina
  11. Els llibres dolents per uns, bons per els altres, però una cosa es certa si no t'enganxen ben aviat ja els agafo amb altres ulls tot i que els dono sempre segona oportunitat, pocs he deixat de llegir-los si els he començat.

    ResponElimina
  12. Jo comparteixo opinió...si m'enganxen per mi ja són bons.

    m'ha fet gràcia el llibre de l'agatha cristhie, jo el tinc igualet...jejeje

    ResponElimina
  13. No et preocupis, aprovada i amb una nota raonable, però em va saber greu no poder-lo ( perquè t'asseguro que era impossibilitat física) llegir.

    ResponElimina
  14. La opinió del altres, la confluència de que sigui bo i ens agradi és tot complicat de posar en la balança. Si t'agrada el llegiràs i si és bo - consideren bo- i no t'agrada no el llegiràs o ho faràs amb disgust, diguem...Tot llibre ha de captivar, quan no és imprescindible que el llegim per necessitats que poden ser moltes. Jo com l'Assumpta i creieu-me que ho llegeixo tot per que sempre es pot treure algun conclusió favorable i aquí està l'interés...Anton.

    ResponElimina
  15. GARBI24.- M'ha fet gràcia això de donar-los-hi una segona oportunitat als llibres :-))
    Tens raó, moltes vegades per les primeres pàgines ja sabem si ens agradarà o no :-)
    Abraçades!!


    ZEL.- Oi que sí? :-))
    Quan més va més m'adono que és un tema tan subjectiu, que és impossible arribar a una conclusió.
    De fet, és que crec que el concepte de "bon llibre", objectivament parlant, no existeix :-))
    Uaaaaau!! jo els tinc tots, tots i tots... els de l'Agatha jeje
    Petons!!


    MIREIA.- Jejeje m'has fet pensar en un amic meu, que va estudiar filologia anglesa i m'explicava que s'havia examinat de llibres que mai havia llegit :-)
    Qui sap... igual algun dia t'arriba el teu "moment Proust" ;-))
    Petons!!


    REBAIXES.- Sí, jo també crec que quan un llibre et captiva, per la causa que sigui, és bo :-))
    Ara bé, això que has dit "d'haver de llegir un llibre", m'has fet pensar en els que ens feien llegir a l'escola :-) Per alguna estranya raó els hi agafava mania de bon principi jejeje
    Abraçades!!

    ResponElimina
  16. Ja ho he dit a ca la Mireia i després de llegir el teu apunt, veig que coincidim´. Sóc subjectiva en aquest tema, si m'agrada és un bon llibre i de vegades em pot avorrir un clàssic i em pot encantar una novel.la que potser no ha tingut molt èxit. per tant, si és subjectiu depen dels gustos de cadascú.

    ResponElimina
  17. ai això dels gustos... és taaaaaaaaaaan relatiu!!!

    no et sabria definir què és per mi un bon llibre, perquè tot plegat són sensacions i de criteris per catalogar les meves sensacions... doncs avui en vaig manca, tu.

    El Barça ha tornat Assumpta!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ooooooooooooooooooooole!

    ResponElimina
  18. Estoy de acuerdo contigo, si te gusta a ti es bueno. Pasa lo mismo con todo, las películas, las fotos, los cuadros, las ciudades. Todo va según los gustos de cada uno. Lo mejor es probarlo uno mismo para saber si te gusta o no te gusta. Y ya está. ¿No crees?

    ResponElimina
  19. ja he deixat la meva petjada a ca la Mireia, ..... xò no sé si hauré pogut aportar gaire, ja saps que jo sóc més de pelis que de llibres.

    això si, quan un llibre enganxa, enganxa.

    què ha fet el barça?

    ResponElimina
  20. El bon llibre és aquell que està ben escrit però que s'entén (hi ha llibres que són excessivament cultes) i el que et sents identificat o involucrat amb els setiments del protagonista.
    A partir d'aleshores et pot deixar d'agradar simplement perquè no acaba bé o per qualsevol altra tonteria.

    P.D. He escoltat el rap de Bola de Drac i he de dir que és millor la sèrie que la cançó, tot i que no està malament.
    Adéu!

    ResponElimina
  21. KWEILAN.- Crec que tu resumeixes molt bé el que jo no sé com explicar :-)) i és que no crec que es pugui objetivar què és un "bon llibre" sinó que cada persona en té una idea pròpia i que un llibre desconegut que arriba a les teves mans per casualitat et pot agradar molt i no trobar-li cap gràcia a un d'un autor molt reconegut ;-))
    Petons!!


    ELUR.- Com estàs una mica refredada ja deus ser al llitet amb unes mantetes i somiant amb els sis golassos del Barça ;-)) però ja ho llegiràs demà jejeje
    Com tu dius, tot és relatiu i afegeixes una cosa important: que es tracta de sensacions i les sensacions són subjectives :-))
    Petons!!


    MARILUZ.- Sí, sí :-)) antes yo pensaba lo mismo con el arte moderno. Admito sin vergüenza alguna que muchos cuadros que se venden por sumas elevadísimas me parecen auténticos bodrios... para mi no serían buenos cuadros, sin duda :-))
    Besos!!


    RITS.- Sí!! T'he vist a ca la Mireia :-))
    Veig que tu també eres una molt bona lectora de petita i que, com jo, vas perdre bastant l'habit i ara el vas recuperant ;-)
    Jejeje ja sé que ets molt bona cinèfila (estic rient perquè jo sóc un desastre en aquest tema!) en fi, tot depen de si ens ha agradat o no :-)
    Petons!!


    ALBERT.- Sí, hi ha llibres que els has de llegir amb un diccionari al costat :-)
    Jo trobo que té molt de mèrit saber escriure una bona història, consistent, amb uns personatges ben definits i un bon us del llenguatge, però d'una manera senzilla i planera a l'abast de tothom :-)
    Ah!! suposava que tu també series seguidor de Bola de Drac jejeje
    Abraçades!!

    ResponElimina
  22. Mira, no hauré llegit tot el que s'ha dit, però et parlaré d'un tema que reconeixeràs. Com en tot, en la literatura hi ha experts que valoraran la qualitat d'un llibre, per la seva tècnica, crítics que jutjaran segons els seus criteris. Però saps què, són persones, i per tant, per molt que hagin estudiat o que en sàpiguen, la seva opinió no pot ser absoluta perquè té un alt percentatge de subjectivitat.

    Amb aquesta premisa, què més dóna que nosaltres estiguem d'acord amb ells o no? A més, fem-ho gran, què en sabem del concepte del bé i el mal? Que és molt relatiu, oi?

    Un llibre, com un quadre, com una pel·lícula o el que sigui, serà bona si ens agrada. No em creuré mai cap expert que em digui que una cosa és bona o no. Per què? Si se suposa que una cosa és bona i a mi no m'agrada, sóc un 'bitxo raro'? Sóc un proscrit? Doncs no, miri vostè, el que vostè recomana és una merda penjada en un pal, i m'és igual que sigui intimista, minimalista, expressionista o lampista, no m'agrada i punt.

    Resumint, et dono la raó, no hi ha bo i dolent absolut. Si s'ha publicat és que algú ha considerat que seria prou bo per sortir, molts no arriben a veure la llum. Si és bo o dolent ho marquen les persones que el llegeixen. Jo prefereixo sentir que un llibre ha agradat molt a que és boníssim. No n'hi haurà cap que agradi per igual a tothom. I com deia a ca la Mireia, els que agraden molt és que reuneixen característiques atraients per molta gent... o que tenen un gran treball de màrqueting darrera, i no direm noms.

    ResponElimina
  23. Tens la resposta sobre això del Manel Vich al meu bloc, però no em referia a ell.

    Adéu!

    ResponElimina
  24. Bon dia!
    Sembla que estem tots més o menys d'acord: Un llibre pot ser bo per la seva tècnica, per l'ús correcte dels recursos literaris, etc però per ser un bon llibre ha d'agradar a qui el llegeix.

    ResponElimina
  25. Com ja saps vaig a la Biblioteca a buscar llibres y m'agrada passejar-me pels passadissos de les estanteries i els diferents temes i em deixo portar per la intuició a l'hora d'escollir, perque m'agrada descobrir escriptors i temes...Moltes vegades, també t'haig de dir que vaig directe als escriptors més coneguts, o busco aquel llibre que he trobat reseñat dins un altre llibre y que l'autor explica el que li ha aportat.
    Com pots veure a l'hora de triar soc molt variable, però per classificar si un llibre és bo o no, això penso que és molt particular. Jo afegiria al teu enunciat: "Un llibre que m'agrada és un bon llibre, per a mí"
    Una abraçada.

    ResponElimina
  26. uf! Suposo que és complicat... Jo també m'he preguntat a vegades quins criteris són els emprats per a decidir què és un bon llibre. Un bon llibre és el que a mi m'agrada? O el llibre que a mi m'agrada és un "bon llibre PER A MI"?

    Pensa en qualsevol best-seller: un llibre que agrada a molta, moltíssima, gent, ha de ser un bon llibre perquè agrada a moltes persones? O senzillament és un "bon llibre PER A CADASCUNA d'aquestes persones"? Hi ha llibres que han agradat a molta gent que a mi, després de llegir-los, no m'han agradat gens... Això fa que sigui un mal llibre, tenint en compte la quantitat de gent a què ha agradat?

    M'agradaria saber qui va triar les grans obres de la literatura universal... ains...

    ResponElimina
  27. XEXU.- Com tu dius, el concepte de subjectivitat és molt present a l'hora de valorar coses que no són quantificables. No es pot dir "un llibre és bo quan té entre 300 i 500 pàgines, el seu autor té més de 30 anys i ha estudiat una carrera universitària", per exemple :-))
    Com això no és així, sempre hi haurà una sèrie de coses a valorar i, per tant, ja entrem en el terreny dels gustos personals de qui valora :-)
    M'ha fet gràcia l'exemple de l'art: pintura, escultura, etc. perquè m'ha recordat uns posts de fa molt de temps jejeje. Hi ha coses que, per molt que insisteixin els "experts" jo mai podré considerar com a "obres d'art".
    Jo crec que dius una frase molt bona i que podria resumir perfectament la meva idea "no hi ha bo i dolent absolut" (en aquests temes, clar jejeje) ;-))
    Abraçades!!


    ALBERT.- Moltíssimes gràcies per la resposta!! Ja m'ho pensava però m'havia mig espantat jejeje
    Abraçades!!


    McABEU.- Crec que en un llibre hi ha elements objectius i elements subjectius... si hi ha errors de gramàtica o inclús faltes d'ortografia!! (a ma germana n'hi van deixar un que era terrible,... suposa que l'autora es deuria pagar l'edició perquè sinó no hi havia explicació a que es publiqués "allò") però poca cosa més és objectivable...
    Partint, doncs, d'un mínim de correcció i acceptant que hi haurà qui escriurà de manera més planera i qui no, el més important és la història. Si la història t'agrada, ja sigui perquè et fa pensar, et distreu, et porta records... el llibre és bo :-))
    Abraçades!!


    MONTSE.- T'he imaginat a la biblioteca i amb la càmera fotografiant els detalls més preciosos de la llum entre els llibres o alguna cosa així :-))
    Sí, tens raó... seria més correcte dir ""Un llibre que m'agrada és un bon llibre, per a mí" però llavors entraríem en la pregunta que fa Núr al següent comentari jejeje "Qui va triar les grans obres de la literatura universal?" i és que, com comentava ahir la Mireia ella, que és una gran lectora, no va poder amb PROUST... i el meu marit, que també és un gran lector, em va dir "Proust que tothom et dirà que és bo però és un rotllo" :-))
    Llavors el que jo volia dir és el que ha resumit XeXu amb la frase de que "no hi ha bo i dolent absolut" ;-))
    Petons!!


    NÚR.- Lligo amb l'anterior resposta a la Montse :-))
    La teva pregunta "Qui va triar les grans obres de la literatura universal"? és boníssima!! es dóna per indubtable que aquestes obres "son bones" i això queda com a indiscutible.
    I aquí ve l'origen dels meus "complexes" que motivaven la idea d'aquest post que fa temps que em rondava pel cap: Si a mi no m'agrada algun d'aquests llibres objectivament qualificats de bons però m'agraden altres que no hi són és que intel•lectualment, o culturalment estic fatal! :-)
    Així, doncs, el que jo vull és treure aquesta “llossa” de que “aquest llibre no és bo”... doncs no, si a mi m’agrada, diré sense por que és un llibre boníssim. Això sí, acceptant que a algú altre no li pugui agradar, per descomptat :-)
    Petons!!

    ResponElimina
  28. Hola tot és relatiu i controvertit...jo separaria les dues categories perquè són criteris diferents: és a dir els llibres que m'agraden potser coincideixen amb ser "bons" llibres o potser no coincideixen i a l'inrevés: hi ha obres considerades obres mestres de la literatura que és possible que no entrin a la categoria llibres que m'agraden....Jo subscriuria totalment el títol de l'apunt si fos aquest: "Un llibre que m'agrada és un bon llibre per a mi però potser no ho és per a tu" O aquest altre: "Les grans obres mestres de la literatura de vegades agraden i altres no" o aquest altre: " M'agraden els llibres que m'agraden"

    ResponElimina
  29. Aquell que et porti a llocs, sensacións i portes que semblin dificil que existeixin. petons!!

    ResponElimina
  30. Assumpta, totalment d'acord amb tu sobre la definició d'un bon llibre. Com que, per a gustos colors, un bon llibre és aquell que m'agradi. I la definició, com més simple; millor.

    *Sànset*

    ResponElimina
  31. Potser mai en treurem l'aigua clara jeje, vols dir que no passa una mica com les pel·lícules? que per gustos n'hi ha per tothom.
    Per mi un bon llibre ha de ser entenedor, que m'enganxi, que em faci pensar, imaginar, que em faci ficar-me dins de la història i que tingui dosis de realitat.
    Tot i això, no he llegit gaire...

    Muack!!!

    ResponElimina
  32. Oh i tant!! Quanta raó que tens Assumpta!! Un llibre bo és aquell que et sorpren i t'enganxa. Sigui de qui sigui! De vegades els bons fan llibre dolents i els dolents llibres bons!

    ResponElimina
  33. Hola Assumpta!
    El que m´arriba al cor per agun motiu personal.
    salutacions
    sílvia

    ResponElimina
  34. Aixó significa que tens molt bon criteri. Has pensat en ferte menbre de jurats en premis literaris jeje.
    Una forta abraçada

    ResponElimina
  35. Quan acabo de llegir un llibre, tinc per costum anotar en el mateix llibre la data de la lectura i la “nota”, del cero al deu, segons m’hagi agradat més o menys.
    De vegades passa que a un llibre reconegut com a bo en base als cànons dels experts en literatura o inclús d'un gran escriptor (Premis Nobel inclosos), li he de posat, una mica o bastant "avergonyit", una mala nota i, al contrari, un llibre que no té cap reconeixement , una nota molt alta.
    Que vol dir això: Primer que no soc cap expert en literatura, a pesar de que m’agrada molt llegir ; i segon que igual que passa amb la música, la pintura, la arquitectura, etc. encara que a vegades vaig a la recerca del que em diuen que es bo, al final em quedo amb "allò que m'arriba", encara que no ho sigui del tot...

    ResponElimina
  36. ELVIRA FR.- Jejeje sí, m'agraden els llibres que m'agraden ;-)
    Però mira, tu dius "els llibres que m'agraden potser coincideixen amb ser "bons" llibres o potser no coincideixen i a l'inrevés" i el que jo pregunto és:
    - Què vol dir que són bons llibres?
    - Qui ho decideix?
    - En quins criteris objectius es basa?
    Perquè jo sóc incapaç de dir "aquest llibre m'ha agradat molt però no és un bon llibre" aquest és el quid de la qüestió. Que si a mi m'agrada, no vull que ningú em digui que no és un bon llibre.
    Crec que és quelcom tan subjectiu que no hi ha ningú que pugui dir quins son "bons llibres" i que això sigui una "veritat indiscutible" ;-)
    Ostres, la veritat és que el tema és complicat! jejeje
    Petons!!


    WIZARD.- Total i absolutament d'acord amb tu! Un llibre que aconsegueix això que tu dius, ha de ser un bon llibre per força, et distreu, et desconnecta, et fa somiar! :-))
    Abraçades!!


    SÀNSET.- Jejeje "per a gustos colors", aquest seria el meu lema! ;-))
    No crec que ningú pugui definir milló que ningú què és un bon llibre :-)
    Sempre, repeteixo, partint d'una correcció en l'escriptura, clar ;-)
    Abraçades!!


    JORDI CASANOVAS.- Ja prou fòrmules que hi ha a les matemàtiques, només faltaria que s'haguessin de trobar unes fòrmules objectives que qualifiquessin, sense cap mena de dubte, si un llibre ÉS bo (i, per tant, tothom ha de pensar que és bo) o no ho és :-))
    Abraçades!!


    INSTINTS.- Jejeje això és el que penso, que no en treurem l'aigua clara! :-))
    L'exemple de les pel·lícules també serveix, i de les pintures i escultures, perquè, com tu dius, hi ha gustos per tots!
    Un llibre que aconsegueixi que et fiquis dins la història i que et provoqui sensacions, ja siguin alegres, tristes, records, il·lusions... això és el que jo busco en un llibre! :-)
    Petons!!


    JORDI.- Jejejeje llibertat absoluta en quant a la valoració dels llibres, això és el que jo vull :-)
    Durant un temps vaig estar mig acomplexada pensant que jo quasi no llegia res "bo" i després vaig pensar que qui havia de decidir si era bo o no era jo mateixa ;-))
    Cuida't aquests peus, campió!!
    Abraçades!!


    SÍLVIA.- M'agrada molt això que dius :-) "motiu personal", o sigui que és aquell que a tu t'arriba, que a tu et diu alguna cosa :-))
    Petons!!


    GEORGE.- Avui t'hagués tornat a necessitar! jejeje per culpa del curtcircuit del famós plafó es va fer malbé una palanqueta del diferencial i hem estat tres dies sense electricitat a una part del pis!! Aquesta tarda ja ho han arreglat ;-))
    Jajaja si em faig membre d'un jurat de premis literaris seré jo qui decidirà quan un llibre és bo jeje!! Uaaaau ;-))
    Abraçades!!


    RAMON.- El teu cas és d'una humilitat molt gran... i, tot i que ser humil és una virtut molt maca, en aquest cas crec que no cal :-)
    És que fas com feia jo fa temps... si llegia un llibre qualificat de "BO" per ves a saber qui i a mi no m'agradava, també em passava això de sentir-me mig avergonyida i si m'ho passava pipa llegint una novel·la d'Agatha Christie em deia a mi mateixa "Assumpta, filleta, tens un nivell intel·lectual baixíssim", fins que vaig decidir que no :-))
    M'encanta això que fas de posar nota als llibres! :-)
    Jo penso que, si t'agrada molt llegir, sí que ets un expert en literatura... i tant que si!! i tens tot el dret del món a posar-li mala nota a un Nobel i a pensar que, per a tu, aquell no és un bon llibre :-)
    I allò que t'arriba, allò és bo. Segur! :-))
    Abraçades!!

    ResponElimina
  37. Em temo que no hi ha bo ni dolent absolut en cap tema, Assumpta. En cap tema.

    ResponElimina
  38. He començat a escriure un comentari però he vist que era tan i tan llarg que al final he decidit que me n'anava a fer un post-resposta a casa meva! :)
    Però en resum: com en tot, no es pot generalitzar. Un bon llibre és un concepte on hi intervé tant l'apreciació de cadascú que és impossible pensar que un llibre bo ho serà per tothom!

    ResponElimina
  39. Potser penso com en Xexu, al cap i a la fi.

    Si per ser un bon llibre ens ha d'agradar, a tothom... llavors no hi ha cap bon llibre. No conec cap llibre que hagi agradat a tothom.

    Per un pot ser bo i per l'altre no? Llavors és m'agrada o no m'agrada...

    Però jo continuo pensant que hi ha llibres que no tinc ganes de llegir per bons que siguin. Perquè hi ha temes que no m'interessen.

    ResponElimina
  40. XEXU.- Sí, ja ho sé :-)
    Jo sí crec en un Bo absolut, no en les coses d'aquest món sinó en aquest tema que penses jeje... però que en això no coincidím ja ho sabíem... El que és maco és respectar-ho :-))
    Abraçades!!


    LA..- Ah, no pateixis mai per comentaris llargs, jo també faig autèntic discursos als blogs que visito jejeje
    Passaré al teu blog a veure aquest post ;-))
    De totes formes veig que també parles d'aquest grau de subjectivitat al que jo faig referència ;-)
    Petons!!


    CARME.- El tema és complicat... Ja no sé ni com respondre els comentaris (no sé com s'ho fa en XeXu en el seu blog jejeje)
    Tot l'origen de la qüestió és el fet de que, durant un temps jo estava acomplexada pensant que quasi no llegia "bons llibres" o "literatura de la bona", fins que em vaig adonar que el més important era que a mi m'agradés i que això podia ser per molts motius, des de que em fes passar una estona distreta a que m'emocionés, em fes sentir identificada o al revés, em transportés a móns, espai, temps que jo mai viuria. Llibres plens de fantasia o que descriuen situacions reals... Si m'agraden, jo crec que, per mi, són bons llibres... i si no m'agraden, ja pot venir l'acadèmic tal o qual, que jo no diré que siguin bons :-))
    Això de que no coneixes cap llibre que li hagi agradat a tothom és ben curiós :-))
    Petons!!

    ResponElimina
  41. D'acord amb tu: si a mi m'enganxa es que es un bon llibre (ho es per a mi) Si buscas reflexionar, i et fa pensar, tambe es bo. Si buscas treure't del cap els problemes de cada dia i llegint et veus envolta en una historia que no es la teva, es que es bo. Per a les editorials, un bon llibre es que es ven i dona profit. Per als lectors, la definicio passa per altres aspectes.
    Petonets, me'n vaig a llegir... els blogs...

    ResponElimina
  42. Interessant, aquest debat... jo ja hi he deixat la meva opinió... :O

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!