dijous, 29 de setembre del 2011

De ciutats, àlbums, fotos, gegants... i sabateries.

Fa uns dies, al blog de la Yáiza, vaig comentar que estic acabant d’organitzar l’àlbum de fotos de les vacances a Holanda de fa cinc anys (sí, cinc anys... una, que es pren el seu temps i fa les coses amb calma) i que ja només em quedava guardar les de l’excursió en tren que vàrem fer una tarda a La Haia. El comentari li va fer gràcia i em va demanar un post amb alguna imatge holandesa. Després, la Barcelona m’enamora es va sumar a la petició i ara jo compleixo el que vaig prometre.

Ara bé, com imagino que posar unes fotos de la ciutat i res més tampoc tindria massa gràcia, i menys encara perquè són escanejades i sempre perden qualitat, he afegit algunes curiositats.

Així doncs, dedicat a la Yáiza i a la Barcelona, aquí va aquest post!

Fotos 1 i 2.- El Binnenhof és un complex d'edificis al centre de l'Haia i centre de la política holandesa. Aquí estan el Senat i el Congrés. És una preciositat, envoltat per un llac, el Hofvijver.



Fotos 3 i 4.- Passant per la Grenadierspoort (també tinc fotos, però tampoc ho volia omplir tant) arribem a la Ridderzaal (sala dels cavallers), edifici d’arquitectura gòtica civil.




Foto 5.- El Tribunal Internacional de Justícia. A peu, una bona estona caminant, però visitar La Haia i no anar-lo a veure hagués estat imperdonable. Aquesta foto la vaig fer passant la càmera entremig d’uns barrots de protecció. Em vaig sentir una autèntica espia hehe



I ara bé la part anecdòtica. Imagineu que viviu a Reus, aneu sis dies de vacances a Holanda, esteu a Amsterdam i aneu fent excursions pel vostre compte... una tarda visiteu La Haia i us trobeu amb una botiga que posa Reus!! Sí, mireu:


Doncs això era ni més ni menys que una sabateria de talles grans. I és que en neerlandés “reus” vol dir “gegant”. Ens va fer molta gràcia perquè, justament dos anys abans, havíem estat a Bèlgica, a Brussel·les i la part flamenca, i, a Anvers, hi havia un cafè que es deia així “Cafè de Reus”, que vol dir “Cafè El Gegant”... Aquest cafè és a la plaça del mercat, exactament a Grote Markt 22.


Anem doncs ara a Anvers i sabrem perquè un cafè es diu "El gegant"...

Diu la llegenda que a la ciutat hi havia un gegant anomenat Antigoon que tenia atemorits tots els barquers que volien creuar el riu Escalda. Els feia pagar un peatge i si es resistien, els tallava la mà i la llençava al riu. Un soldat romà, Silvio Brabo, es va enfrontar al gegant, li va tallar la mà i la va llençar al riu. Al centre de la plaça del mercat, Grote Markt, es recorda aquesta llegenda amb una estàtua de l’heroi Brabo.

El nom de la ciutat, Antwerpen, seria derivat de "hand" i "werpen", que significa “llençar la mà”.


I aquí l’estàtua del jove heroi romà llençant la mà del gegant Antigoon. La foto no és massa bona però és que era dia de mercat i estava “a tope”, no vaig trobar bon angle; si en voleu veure una millor, cliqueu aquí.

Bé doncs, ja està... Espero que us agradi! :-)

25 comentaris:

  1. T'ha quedat molt bonic el post i és molt curiós això que ens contes del gegant i del mot reus. Ja en poden estar contentes la Yáiza i la Barme.

    Nosaltres, per culpa de la meua feina, no hem pogut viatjar molt i aquests reportatges sempre em fan una mica d'enveja.

    ResponElimina
  2. És que els de Reus sou molt grans! T'he dit mai que fa moooolts anys vaig fer un campus de bàsquet d'una setmana a Reus? Era a una escola religiosa que no recordo el nom, però prou a prop del centre de Reus doncs recordo que a nosaltres (els grans del campus) ens van deixar anar un parell de dies a fer algun beure per la ciutat!

    Així que puc dir que durant una setmana pràcticament vaig viure a Reus!

    D'Holanda ho només he estat a Amsterdam i em va decebre una miqueta... potser era la rasca que hi feia doncs hi vam anar un cap de setmana de febrer! Com a bons fanàtics de futbol vam anar a visitar el camp de l'Ajax... en visita guiada per a que ens quedés tot clar.

    Si parles d'organitzar fotos.... em fa vergonya dir que les fotos del meu Erasmus de Suècia, del que en farà 10 anys ben aviat, encara estan en una capsa ben desordenades...

    ResponElimina
  3. Noia, quines fotos!!!, quina enveja!!!, nosaltres fa anys que no podem fer vacances.
    Això de Reus ha quedat molt clar, els de Reus sou molt GRANS. Bon post.

    ResponElimina
  4. Penso que series molt bona guia!!
    Molt ben explicat tot, anècdotes, situació, història, detalls curiosos...
    Cada dia se n'aprenen de noves.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  5. Que maco aquest post! trigar 5 anys en fer l'àlbum té això, que pots reviure experiències bones i a més a més compartir-les.

    I explicar-les tant bé.

    M'encanta saber que viviu en un poble gegant! :)

    ResponElimina
  6. Li estàs trobant el gustet a això d'ensenyar la cara aquí al blog, eh...

    No es pot negar que compleixes les promeses, si vas fer un post del Sergio Busquets a petició meva i tot! Com no havies de complir ara, si vas quedar tan encantada del viatge a Holanda?

    Ei, jo he estat a Antwerpen! Hi anava amb gent belga i em van explicar la llegenda, recordo perfectament aquesta estàtua de l'heroi llançant la mà del gegant!

    ResponElimina
  7. Bona gent, havia respost tots els comentaris i estava a mig respondre el d'en XeXu quan he tocat una tecla sense voler... i ha desaparegut tot... (no sé quina tecla és perquè jo mai miro el teclat quan escric, sempre ho faig mirant a la pantalla... però ja m'ha passat altres vegades, hauré de vigilar... sniff)
    En fi, després hi tornaré, què hi farem.
    Aprofito per dir-vos que les fotos, totes, són del mes d'agost i que us fixeu amb la indumentària... Quina temperatura tan agradable feia!
    :-))

    ResponElimina
  8. Jo també el conec aquest Cafè de Reus... estava a la Plaça Prim, no? ;-D
    Bromes apart, has fet un post molt xulo amb aquestes fotos holandeses! :-))

    ResponElimina
  9. JPMERCH.- Ei!! “Barme”!! m’agrada! Fa temps que miro com escurçar-li una mica el nom... li proposaré aquest, està força bé! ;-)
    Espero que els agradi a les dues!
    Ai, xiquet, “vacances”, la paraula màgica... Nosaltres abans encara en podíem fer algunes (mai dos anys seguits, això sí) però ara ja ha fet cinc anys de les darreres... i les properes potser amb l’IMSERSO, si existeix quan ens toqui :-D


    EL PORQUET.- Has viscut a Reus!! Quan fa d’això? Fa menys de vint-i-un anys? (que són els que fa que jo hi visc)... Potser et vaig veure pel carrer!! Hehehe
    Noooo Amsterdam és molt maco!! I el fred és molt millor que la calor!... A part del Museu Van Gogh i del Rijksmuseum, què dir del Begijnhof, de l’edifici de la bàscula (Waag), de les esglésies amb les seves torres de rellotge immenses, del mercat de les flors, dels canals, del Vondelpark, de la Plaça Dam... si fins i tot l’estació central del tren és bonica!! Hi has de tornar! ;-)
    Ara potser et vindran ganes d’organitzar aquestes fotos de Suècia hehe (no ho diguis a ningú, però, de les de Bèlgica, fa set anys, encara en tinc algunes per guardar... ai!!)

    QUADERN DE MOTS.- Ai, no, xiqueta, enveja de mi no has de tenir, que jo ja fa cinc anys que no puc fer-ne de vacances, i abans tampoc en feia cada any, la veritat, i quan les fèiem, doncs sis nits (set dies comptant els dels viatges) i a esprémer-los al màxim! ;-))
    Ara, com li deia al JPMERCH, crec que fins l’IMSERSO (o una travessa hehe) res de res.


    MONTSE.- Moltes gràcies!! M’agrada explicar les coses ;-) Als àlbums sempre hi poso papers amb explicacions dels llocs, així quan els miro ho recordo ;-)


    CARME.- Quan vaig saber que “reus” en neerlandès volia dir “gegant” em va fer molta gràcia! ;-)
    (Així, en secret, com li deia al PORQUET, de les de Bèlgica, fa set anys, encara en tinc algunes per guardar... hehe)


    XEXU.- Home, més que trobar-li el gust, és que he perdut la por... tot té una explicació en aquesta vida... Per cert, no recordava que fa set anys anava mig rossa, hehehe, m’ha fet gràcia :-D
    Siiiiii recordo aquell post del Sergio Busquets que et vaig dedicar, quina gràcia!! Veus? Ja ho diu el refrany “als sants i als minyons no els prometis si no els dons” i tu ets un bon minyó :-D
    Oi que són xules aquestes llegendes? A nosaltres també ens la va explicar un amic belga... bé, andalús però que porta gairebé mitja vida vivint a Bèlgica, va anar a Gant a fer l’Erasmus i s’hi va quedar, va viure després potser deu anys a Anvers i finalment a Brussel•les. També ens va regalar uns penjolls amb la mà que és símbol de la ciutat, com tallades en pedres de diferents colors, una per mi, una per en Josep Lluís i una per la Mercè (ma germana), són macos, fa temps que no me’l poso... quan passi la calor me’l posaré ;-)


    McABEU.- Hahaha molt bo!!! M'has fet riure!! :-D
    Crec que tu coneixes aquest Cafè de Reus... més aviat a la Plaça Mercadal ;-)
    (Per cert, la web en castellà, molt lleig això, eh?)
    M'alegra que t'agradi el post!! ;-))

    ResponElimina
  10. doncs moltes gràcies per aquest post! és molt xulo!!! i fa moltes ganes de visitar aquestes terres!

    ResponElimina
  11. Epa...QUE bonitas fotos Assumpta.La arquitectura gótica civil es maravillosa.
    Que bonito esto de juntar todas las fotos.

    ResponElimina
  12. Sort que he llegit be el principi que sino em pensava que t'havies anat de vacances.
    Em sorpren que surtis a les fotos, em pensava que no t'agradava ficar fotos teves al blog. M'he llegit els ultims posts pero no et deixo comentaris a cadascu perque no hagis de contestar-me a tots. M'agraden les fotos amb tema Reus, pero segur que estaries mes contenta si haguessis trobat la penya blaugrana ;)
    Ens veiem la setmana que ve

    ResponElimina
  13. Assumptaaaaa!!! Que guai, quina il·lusió que ens dediquis el post a la Barcelona i a mi! Iupi!

    L'he vist al matí des del mòbil, però he preferit esperar a ser a casa per fer una resposta ben feta.

    T'ha quedat molt xulo, el repostatge blocaire del final de les vacances a Holanda... llàstima que no han sortit les tulipes! (Tot és queixar-me, ja ho veus). Jo no hi he estat mai, als Països Baixos, però m'agradaria anar-hi algun cop. Ja veurem quan es presenta l'oportunitat. S'ha de veure món! Però de moment, veig París, que ja té prous coses...

    Ah, i tela també la llegenda del gegant, i el "Cafè de Reus"! Si és que a Reus... sou gegants, tots! De cor, eh! (bé, tots, tots, no ho sé...).

    Au doncs, vaig a rumiar-me què més et demanaré que publiquis... hehehe! És broma! (o no..?!)

    ResponElimina
  14. Ohhhh, Assumpta...gràcies per la dedicatòria i que complidora! Si tots els polítics fossin com tu, ja aniríem bé, aviam si n'aprenen...Si és que ets un sol, sort que ara ja et conec la cara i si un dia ens creuem per Barcelona com a mínim et coneixeré i et podré fer dos petons!

    Mai hi he estat, així que el teu tour fotogràfic me la fa conéixer una mica més. L'Haia ha de ser maca per força perquè amb tots els tribunals internacionals que hi ha arribat haver, no deu ser pas casualitat...

    Que curiós això de Reus, quina gràcia! Mira que marxar 6 dies i anar trobant reus escrit per uns quants llocs, és per riure...

    Doncs un petó reus (o sigui gegant)! ;)

    ResponElimina
  15. Hehee...Yáiza quina ilu eh, jo també m'hi sumo! Iupi!

    ResponElimina
  16. Per cert... l'àlbum ja l'has finiquitat, o no? ;)

    ResponElimina
  17. Com m'agrada anar de viatge...

    Aquest post m'ha recordat molt i molt als viatges que fem en família els estius. Unes patejades i unes quilometrades en cotxe...

    Molt xules les fotos i això de les sabates gegants i de Reus és molt curiós. La pregunta és: hi vas comprar o no, a la botiga?

    (Acabo de remirar-me la foto i veig que fas un tamany de peu normal. Retiro la pregunta).

    Paraula de verificació: mente

    ResponElimina
  18. El congrés aquell es molt guay! En mig d'un llac... I la història del gegant també! A mi m'agrada molt això de la mitologia i aquestes coses! Una llegenda més a la meva ment!

    ResponElimina
  19. a mi també em costa trobar temps per endreçar fotos, potser és perquè m'agraden tant que en faig i faig i faig i després...

    ResponElimina
  20. RITS.- Tot el que són els Països Baixos i Flandes és una meravella, magnífic, a mi em va captivar ;-))


    MARISA.- ¡Me encanta tomar muchas fotos!... Pero luego el trabajo de ordenarlas y guardarlas bien en álbumes ya no me gusta tanto jejeje


    VERO.- Dona, sí que vaig anar de vacances... però fa cinc anys! ;-))
    Si arribo a trobar-me amb una penya blaugrana per allí, m'hagués fet molt feliç (com ens coneixem! hehe) però vàrem passar per davant d'una de l'Ajax, clar que això és més lògic :-)
    M'ha agafat un rampell i he perdut la por a mostrar fotos, hehe.
    Justament d'aquí una setmaneta de res comencem! Iupiiiiiii :-))


    YÁIZA.- Hehehe aquests són un tipus de post que m'agrada molt fer. Si m'haguéssiu demanat la comprovació del Teorema de Pitàgoras, lamentablement, hagués hagut de dir que no :-P
    M'ho vaig passar molt bé pensant en què posar que no fos tan sols unes imatges i prou.
    (Sssssh, dona, no em preguntis si ho he acabat, que encara no puc respondre aquesta pregunta!! hehehe)
    És cert que aquí som gegants, eh? Jo faig 2,44 i sóc de les baixetes hehehe.
    Tu demana, que si està a les meves tecles qwerty jo ho faig :-D


    BARCELONA M'ENAMORA.- Hehehe a veure si em reconeixeries, pensa que han passat cinc anys des de les fotos més modernes i ara porto el cabell d'un altre color :-DD
    (Ai, em poso a riure perquè el meu cabell és molt variable. Menys rossa platí crec que he portat de tot)
    Jo no he viatjat massa, la veritat, per aquí hi ha gent que canvia de continent com si res. Però pel que conec he de dir que m'encanta Europa, la vella Europa em té el cor robat i repetiria cada una de les destinacions on he estat :-))
    Nooooo política no, que jo no sé dir mentides!! hehehe

    M'alegra molt que tant a la YÁIZA com a tu us hagi fet gràcia el post :-))


    MBOSCH.- A mi també m'encanta viatjar!! Ho passo tan bé! ;-)
    Però nosaltres no tenim cotxe... Sempre fem en avió a un lloc base on tenim l'hotel i, des d'allí, al nostre aire, fem petites excursions per conèixer ciutats properes, ja sigui en autocar (mirem el què ofereixen els prospectes que hi ha als hotels) o en tren, mirant nosaltres els horaris i tal.
    I ho preparo tan bé que podem veure moltíssimes coses... Això sí, tenim uns horaris brutals. Aixecar-nos a les 7 del matí o abans en vacances... Esmorzar pantagruèlic a l'hotel i... a descobrir món! ;-)
    Home, no els tinc pas petits, no, els peus... ara bé, GEGANTS tampoc hahaha :-P


    KAYRA BLACKWOLF.- Jo també ho vaig trobar preciós. Vàrem sortir per un carrer que donava al costat del primer edifici i el llac es veia al davant i vàrem anar caminant tooooooot al voltant del llac, veient tots els edificis aquests en diferents angles... maquíssim! :-))
    Interessant el món de les llegendes i la mitologia. Jo no en sé massa, però també m'agrada :-)


    GARBI24.- Hehehe els gironins també sou força reus :-DDD


    JOMATEIXA.- Ai... jo també, jo també... Ara amb la digital ni àlbums ni res, tot a l'ordinador, el dia que peti perdré el meu passat (uis!!) :-)
    Però fa cinc anys no la tenia encara i en aquest viatge vaig utilitzar NOU carrets de 36 fotos cada un... tela marinera :-))

    ResponElimina
  21. Sin duda un paseo precioso, las fotos a pesar de estar escaneadas salieron muy bien y tu si que te tomas tu tiempo jaja! Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  22. Jo també deuria posar-me amb això d'ordenar fotos... quan era cosa de revelar carrets, tot anava perfecte. Però ara, amb tot el rotllo digital, tinc les fotos disperses per diferents ordinadors. Prendré exemple.

    per cert, m'encanta la història del gegant!

    ResponElimina
  23. Molt maques les fotos.

    M’has fet recorda quan jo hi vaig anar. Fa uns 13 o 14 anys.

    ResponElimina
  24. Ha valgut la ena espera cinc anys doncs...bon reportatge! ara entenc millor allò de Reus , Paris, Londres... i és clar dir el gegant de Reus és dir-ho duplicat! bon cap de setmana Assumpta!

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!