diumenge, 13 de maig del 2012

"Jonàs, ves a Nínive", d'Ignasi Flores

Autor: Ignasi Flores
Editorial: Centre de Pastoral litúrgica
Títol original, idioma, any: Jonàs, vés a Nínive!, Català, 2010
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 36


Aquest llibre em va arribar de forma absolutament sorprenent i inesperada, que és com més gràcia fan les coses. Molt poquets dies abans de Sant Jordi, la cartera el va portar a casa meva. Remitent, una amiga de Barcelona, una persona fantàstica. Es veu que ella feia temps que pensava que aquest llibre em podia agradar i, sense dir-me res, me’l va enviar. Mentre escric aquestes línies somric... perquè revisc totalment el moment. Dins el sobre, a més, una carta escrita amb una lletra preciosa, on m’explicava la història del llibre.

Hi ha gent molt maca pel món :-)

I és que aquesta amiga no va ser l’única que em va fer arribar un llibre per Sant Jordi!! Impressionant, oi? Doncs sí... Doble detall, dobles somriures, dobles agraïments...

Aquest llibre és semblant a tipus “còmic”, no exactament en vinyetes però sí donant una gran importància a la imatge. Se'ns explica una història que potser avui en dia ja ningú sap, però que abans sí que molta gent coneixia: La història de Jonàs, el profeta. Es tracta d’un dels relats bíblics més curiosos...

Jonàs, profeta, rep l’encàrrec del Senyor d’anar a Nínive, ciutat plena de corrupció i violència, perquè els avisi que canviïn de vida i ell, enlloc d’anar a Nínive, s’escapa per la nit i agafa un vaixell justament en direcció contrària!!... Un profeta ben estrany, no?

Doncs aquesta és la narració que podem seguir, adaptada a un llenguatge catequètic i amb uns dibuixos espectaculars. Mireu quins pensaments té el pobre Jonàs, després de rebre l’encàrrec, sense poder dormir...



I mireu Nínive... amb les seves antenes de televisió i tot... ehem... ehem ;-)


Per si algú està interessat en conèixer la narració bíblica de JONÀS i en llegir el missatge d'amor i perdó que hi ha darrera la història, la podeu trobar sencera clicant AQUÍ, anireu a la web de l'Associació Bíblica de Catalunya, directament a la BCI (Bíblia catalana interconfessional)... Llavors feu la cerca per "Jonàs" posant només les lletres "
Jon" al cercador o bé buscant "Jonàs" a la barra lateral, clicant... i a llegir! (que ningú s'espanti, la narració sencera dura quatre pàgines amb lletra gran!)

16 comentaris:

  1. Homeeee, em sembla que aquest no l'afegiré a la meva llista pel 2012... però el detall d'enviar-te'l em sembla molt maco, això sí.

    ResponElimina
  2. Un detall molt maco. Com no t'ho esperes encara fa més il·lusió

    ResponElimina
  3. Molt maco el regalàs! em sembla una manera divertida, ocurrent i amena de plasmar una història....

    ResponElimina
  4. Uns dibuixos espectaculars!! Em sembla que en Jonàs és una mica desastrillo, no? entre despistat i poruc,ai, ai, ai.... potser x això li encarreguen la tasca que li encarreguen,....

    Les petites sorpreses son les que sempre fan més il·lusió!

    ResponElimina
  5. Estan molt bé aquests llibres que ens posen a l'abast de manera propera aquestes narracions bíbliques, que sempre va bé recordar (o conèixer). :-))

    ResponElimina
  6. He anat a llegir la història sencera... em sonava, però ho havia ben oblidat tot. Força cap quadrat, aquest Jonàs, eh! El llibre sembla molt maco, i el detall que te l'enviessin, genial. Aquestes coses fan molta il·lusió, oi?

    ResponElimina
  7. XEXU.- És curtet i també compta, home, jo de tu m'ho repensaria!! ;-))


    MIREIA.- Absolutament inesperat... Em va fer una il·lusió més gran!! ;-))


    ELFREELANG.- La història de JONÀS, en sí, ja té "tela" hehehe explicada així, amb els dibuixos, és com un conte al que es pot treure un molt bon ensenyament ;-))


    RITS.- Els dibuixos fan la història súper propera! En JONÀS porta ulleres... les expressions dels rostres dels personatges... està molt, molt bé!! :-))
    Hahahaha en JONÀS, bastant desastre, pobre home... Això és una de les coses que m'encanta de la Bíblia, que no tothom és perfecte! ;-)
    Molta, molta il·lusió! :-))


    McABEU.- Aquest llibre, entre trosset d'història i trosset d'història, intercala unes reflexions que estan molt bé :-))
    Abans la majoria dels xiquets coneixien aquestes històries... avui en dia ja no s'expliquen, per això està tan bé que surtin llibres com aquest! :-))


    YÁIZA.- Eeeeei!! Aplaudiments!! T'has anat a llegir la història! :-))
    Un cap quadrat total en Jonàs, tossut com ell sol!!... i, d'altre banda... és que la seva reacció, és tan normal!! hehehe
    La persona que me'l va enviar a vegades hi parlo per correu electrònic i no em va dir res, no em va donar cap pista de res... Em va fer una gràcia!! :-))

    ResponElimina
  8. yo tambien sonrio al verlo porque me acuerdo que lo tenías el último día que nos vimos en el Viena, no??

    ResponElimina
  9. Molt maco... i jo he clicat i he llegit la història de Jonàs tot i que ja me la sabia... No recordava el final. M'ha agradat.

    Un bon regal per a una catequista com tu!

    El que em fa més gràcia és que s'enfadi amb Déu! I en canvi Déu no s'enfada amb ell. :)

    I sobretot tens raó en que hi ha gent maca, al món!

    Molta més que de lletja, molta més, però els lletjos fan molt soroll.

    ResponElimina
  10. ¡Ay, Jonás, Jonás!
    Lo que me sorprende es que Jesús lo tome como argumento, y diga a algunos no se les dará otra señal. Que con Jonás tienen más que suficiente.
    Para mí Jonás es el antiprofeta, que hace las cosas enrabietado y pretendiendo lo contrario de lo que se le pide. En realidad él quería la condena de los ninivitas. Al final, al pedir la muerte, se encuentra con que, profeta a pesar de los pesares, no termina de aprender de ese Dios siempre imprevisible y siempre mayor, que da lecciones de pura humanidad: «¿No iba yo a tener compasión de los ninivitas y de los animales que allí viven?»

    Un bonito regalo para día tan señalado.

    ResponElimina
  11. VERO.- Siiii!! L'estava llegint! I te'l vaig ensenyar, amb els dibuixos que té!! :-))
    Bona memòria!! ;-))


    CARME.- Sí, és cert, JONÀS té la barra d'enfadar-se amb Déu perquè perdona els ninivites! Quin home!! :-))
    Em fa il·lusió que l'hagis anat a llegir!! De veritat que pensava que ningú hi aniria i la YAIZETA i tu hi heu anat!! Em fa il·lusió!!
    Això ho diu també la meva mare "la bona gent no fa soroll ;-))


    MIGUEL ÁNGEL.- Si, a mi el personaje de Jonás siempre me ha parecido de un atrevimiento y una rebeldía terribles... ¡le planta cara a Dios!... Primero se escapa por el morro, luego se enfada porque no castiga a los ninivitas, luego le echa en cara que se seca la planta y pasa calor... Y, aún así, Dios no se enfada con él... Supongo que ahí està también parte del mensaje i que, tal vez, cuando Jesús habla de la señal de Jonás, se refiere al ejemplo que el Padre nos da a través de Jonás (vamos, que por muy burros y testarudos que seamos, Él nos ama igual) ;-))

    ResponElimina
  12. Caram, es veu molt bonic amb aquests dibuixos. Hi farem una ullada.

    ResponElimina
  13. Un figura aquest profeta, no? Entenc, però, que tard o d'hora hi acaba anant, si no no apareixerien aquests dibuixos tan acolorits al llibre! I a mi que em recorden, en certa manera, els dibuixos de la nostra Carme...

    ResponElimina
  14. M'agraden molt els llibres il·lustrats però aquest no crec que el llegeixi. Massa llarg pel meu gust.

    ResponElimina
  15. JOMATEIXA.- És bonic de veritat i... és que jo penso que és una pena que, ni que sigui per cultura general, ja la gent no conegui algunes d'aquestes històries bíbliques... Sempre està bé saber coses noves! ;-))


    PORQUET.- Hehehe ui, era la pera aquest profeta!!... Sí, al final va a Nínive, la gent l'escolta i es torna bona... llavors Déu els perdona i... Jonàs s'enfada amb Déu per haver-los perdonat!! :-))
    La nostra CARME seria una il·lustradora boníssima... Jo fa temps que ho penso. Si algun dia tinc calers, ja tinc una idea "in mente" que li proposaria! :-))


    MBOSCH.- Un noi tan intel·ligent com tu ha de voler tenir coneixements sobre les coses més diverses... i la Bíblia és fonament cultural d'Europa. Aviat el jovent anireu als Museus i no entendreu ni un quadre... I tenint una profe com jo a l'abast! Què més vols!? ;-))

    ResponElimina
  16. Sí ja ho sé que la Bíblia s'ha de llegir es tingui o no es tingui fe. I penso que algun dia ho faré. Però és que ara mateix no em veig capaç. Com tampoc em veig capaç de llegir altres grans llibres que tinc ganes de llegir com l'Odissea, per exemple.

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!