dimarts, 25 de novembre del 2008

Concert de Cant Gregorià

Fa un parell de mesos, vaig llegir que en Manel Filella explicava al seu blog que pertanyia a un conjunt coral de Cant Gregorià... havien fet un dels concerts programats per la celebració del 25è aniversari del grup. El vaig felicitar i em va fer molta gràcia quan, en la seva resposta, em va dir que al novembre en feien un altre i que si hi voldria anar.

A mi el Cant Gregorià m’agrada molt (tot i que no hi entenc... però tampoc crec que sigui necessari ser expert en un tema perquè t’agradi) així que, sense dubtar-ho, ho vaig preguntar al meu marit... i, com és habitual (sóc una dona afortunada, molt afortunada, ja ho sé) ell em va respondre que si a mi em feia il•lusió doncs que sí :-)

El concert va tenir lloc diumenge passat, a les 6 de la tarda, al Petit Palau del Palau de la Música. Jo no hi havia estat mai i em va agradar molt.



Van començar molt puntuals i, ben aviat, vaig aclucar els ulls i vaig sentir quelcom molt real, com si em transportés a un vell monestir, com si aquelles veus fossin les veus d’alguns monjos pregant... i, fins i tot (i ho dic de veritat) semblava com si pogués sentir l’olor de la cera cremant de les espelmes enceses...

Per cert, abans del concert vàrem poder conèixer i saludar uns minutets a en Manel que, ben amable, ens va explicar una miqueta quants eren, que el Director de la coral havia estat al Monestir de Montserrat, etc. Gràcies Manel!! :-)


La foto és un desastre, ja ho sé... està borrosa... però és que estava prohibit fer-ne... i, clar...

Voldria posar un vídeo, però sé que si ho faig, blogger em farà la murga i m’amagarà l’opció de comentaris i llavors m’empiparé, i no tinc ganes jeje... així que el que faré serà posar un enllaç a l’article corresponent del blog d’en Manel, que hi té posats uns vídeos molt curtets perquè, si algú vol, es pugui fer una idea de com va ser.

25 comentaris:

  1. Traducción al castellano

    "Concierto de Canto Gregoriano"

    Hace un par de meses, leí que Manel Filella explicaba en su blog que pertenecía a un conjunto coral de Canto Gregoriano… habían celebrado uno de los conciertos programados para la conmemoración del 25 aniversario del grupo. Le felicité por ello y me resultó muy simpático cuando, en su respuesta, me dijo que en noviembre tendría lugar otro y me preguntaba si querría ir.

    A mi el Canto Gregoriano me gusta mucho (a pesar de que no entiendo… aunque creo que tampoco es necesario ser experto en un tema para que te guste) así que, sin dudarlo, pregunté a mi marido y, como es habitual (soy una mujer afortunada, muy afortunada, ya lo sé) él me respondió que si a mí me hacía ilusión pues iríamos :-)

    El concierto tuvo lugar el domingo pasado, a las 6 de la tarde en el Petit Palau del Palau de la Música. Yo no había estado nunca y me gustó mucho.

    Empezaron muy puntuales y, enseguida, entorné los ojos y sentí algo muy real, como si me transportase a algún viejo monasterio, como si aquellas voces fuesen las voces de algunos monjes en su oración… y, incluso (y lo digo en serio) me pareció como si pudiese sentir el olor de la cera de las velas encendidas…

    Por cierto, antes del concierto pudimos conocer y saludar unos minutos a Manel que, muy amablemente, nos explicó un poco cuanta gente formaba el coro, la procedencia del Monasterio de Montserrat de su director, etc. ¡Gracias, Manel! :-)

    Quisiera poner un vídeo, pero sé que si lo hago, Blogger me fastidiará y esconderá la opción de comentarios, y entonces me enojaré y no me apetece jeje… así que lo que voy a hacer será poner un enlace con el correspondiente artículo del
    Blog d'en Manel Filella, donde sí hay un vídeo cortito para que, si alguien quiere, pueda hacerse una idea de cómo fue.

    ResponElimina
  2. No podia faltar a comentar-te que m'hagués agradat molt anar-hi, que llegir-ho i veure-ho i viure-ho en la lectura i el que imagino ha de ser un regal ilmpressionant. Continua explicant coses sanes com aquestes, continua movent-te pel què tu sents... Bona nit :)

    ResponElimina
  3. CESC Si algú pot ser capaç de veure-ho i viure-ho en la lectura ha de ser algú amb una sensibilitat com la teva :-))
    Gràcies!!
    Bona nit i una abraçada molt, molt forta!!

    ResponElimina
  4. Tampoc és que hi entengui massa, però quan de tan en tan n'escolto, em fa sentir bé.
    M'alegro que t'hagi fet sentir feliç ! :)

    ResponElimina
  5. Me n'alegro Assumpta que t'agradés el concert i aclucant els ulls et transportessis a un monestir i fins i tot sentissis l'olor de la cera...
    Doncs nosaltres assagem i fruim del gregorià cada quinze dies i durant una hora (amb puntualitat benedictina...)
    Ja t'aniré informant dels concerts que fem (que son poquets) perquè fonamentalment cantem perquè ens agrada cantar aquest cant i la majoria dels cantants han estat o monjos, o seminaristes o capellans.
    A reveure

    ResponElimina
  6. Sí, a mi també m'agrada el gregorià, tot i que cre c que només l'he sentit a Montserrat, però é s un bon lloc.

    ResponElimina
  7. He passat un moment pel blog del Manel Filella, per a ambientar-me una mica amb el cant Gregorià.
    Com tu dius, és una música per tancar els ulls i traslladarse a qualsevol monestir i després deixar-se anar i fruïr de les sensacions!!.
    Bona aportació per a començar el dia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Me n'alegro molt que disfrutéssis!

    El cant gregorià, la veritat és que no n'he sentit massa, recordo quan es va posar de moda durant un temps, xò el que si que he sentit és cantar els monjos de Montserrat i és espectacular (no sé si és el mateix)

    Jo la setmana vinent vaig al meu primer concert de gospel i també em fa mooooolta il·lusió!!!!

    ResponElimina
  9. Hola bonica !! que guapu !!!! a m i tambe m´agrada el cant gregoria es com dius tu, et transporta.
    Jo vaig estar molts anys de la meva vida cantan polifonia en una coral, be una y varies, i va ser per mi una epoca molt maca plena de concerts que sempre recordarè... jo tambè he cantat al Palau de la Musica, aissssss quins temps aquells !!!!
    Ara marxo cap al enllaç a veure si els escolto una mica.
    Petonetssssssssssssss

    ResponElimina
  10. Només et volia dir que quan vaig a l'esglesia amb la meva dona (ella és molt creient) m'emociono amb les dues dones que canten juntament amb un altre que toca la guitarra de meravella. Quan després tots els qui estem a l'esglesia acompanyem el cant l'emoció és ja indescriptible...saludus

    ResponElimina
  11. Doncs mira, ara llegint-te m'he transportat al monestir on vaig estar fa anys, i m'he trobat escoltant els cants gregorians de les monges i gairebé que se'm posa la pell de gallina i tot! Què bé que poguéssis anar al concert i que t'agradés tant.
    M'ha agradat molt el post! :-)))

    ResponElimina
  12. Com algún altre comentarista, jo tampoc no n'he escoltat gaire, de Gregorià. El poc que he escoltat, però, és una delícia.

    ResponElimina
  13. Sempre he pensat que aquesta mena de cant, com el gospel, o quan d'altres cantants canten «a capela», és increïble: només la potència de la veu... Es crea una harmonia impressionant que pot arribar molt endins. :)
    M'ha agradat moltíssim com ho has explicat, Assumpta!

    ResponElimina
  14. Tienes razón el canto gregoriano te transporta a otras épocas y lugares enormes y barrocos. Debe ser hermoso escucharlo en vivo! Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  15. Me gusta muchísimo el canto gregoriano,tengo un cd y junto con música oriental y algunas de las clásicas me ayudan mucho a desconectar para relajarme y dormir.Me ocurre igual que a tí,entender no entiendo pero basta con dejarse llevar,las artes no necesitan explicación,sino sentirlas.Un abrazo

    ResponElimina
  16. no sé si encara ho fan, però a la Cartoixa de Montalegre a Tiana de tan en tan feien alguna missa a fora i en cantaven de gregorià.

    ResponElimina
  17. -ASSUMPTA- Avui en dia que anem tan depressa en tot, amb aquest stress, música així és com un bàlsam, eh? :-))
    Petons!!!


    MANEL FILELLA Sí, sí!! Jajaja això de la cera és cert, eh? Jo mateixa vaig pensar que dec tenir molta capacitat de suggestió jajaja però és que va ser ben real :-)
    Si la majoria dels cantants han estat o monjos, o seminaristes o capellans, ara m'explico la cara de bona gent de tots ;-))
    Sí, tu informa'm i si hi ha possibilitats de trens i tal, igual m'hi torno a apuntar!!
    Moltes, moltes gràcies!! :-)
    Una forta abraçada!!!


    MONTSE Els vídeos són curtets però, com diu ell, son "un tast" :-))
    Saps que m'has donat una idea amb això que dius de "començar el dia"? Potser si cada dia n'escoltessim una mica al matí aniriem més tranquils :-))
    Petons!!!


    RITS Si, és cert jejeje, fa anys es va posar de moda i es va editar un disc i tot... jo en tenia el cassette (glubs, que prehistòric això avui dia jaja)
    Oh!!! Gospel!!! M'encanta, m'encanta!! :-))
    Petons!!!


    M.TERESA Ostres!!! Què bé!!
    Llavors ets una artista ben complerta tu :-)))
    Cantar en una coral és quelcom que m'agradaria molt, molt... Fa anys vaig estar a punt de fer les proves per l'Orfeó Reusenc, però després altres persones em van dir que em prendria molt de temps els caps de semana i... m'ho vaig repensar. Igual un dia m'ho re-re-penso :-))
    Què bé haver cantat al Palau de la Música... ha de fer una il·lusió immensa!! :-))
    Petons!!!


    NOCTAS Et diré una cosa ;-) A mi m'encanta cantar a Missa... i estic totalment convençuda que, com deia Sant Agustí "Qui canta, prega dues vegades" doncs a vegades, si la cançó m'agrada molt, m'emociono i no puc cantar jajaja... ooooh!! he d'esperar uns segons, agafar aire... i seguir :-))
    Abraçades i records a la teva dona!! :-))


    BRUIXOLETA Quina sort haver gaudit dels cants en directe en un Monestir!! :-)) i que maco que, en recordar-ho et vinguin aquestes sensacions :-)
    Gràcies :-)
    Molts petons!!!


    FERRAN Si és que jo tampoc hi entenc, eh? El que em passa és això, com tu dius, sento que és una delicia, un descans, quelcom que et porta pau :-))
    Abraçades!!!


    NÚR Estic absolutament d'acord amb tu :-)) Són les veus les que ho transmeten tot... i jo també sóc absolutament fan del Gospel... Uaaaaaaau :-)))
    Petons!!!


    TÍA ELSA Sí, la verdad es que escucharlo en vivo es genial... la música te envuelve :-)) Fantástico :-)
    Besos!!!


    TERE A mi esto me ocurre también mucho con la poesía :-)
    Hay por aquí algunos bloggeros que escriben con el corazón, que saben colocar las palabras de un modo que yo nunca sabré... y lo único que puedo decir es que "me gusta mucho", pero no sé explicar el porqué, ya que no entiendo :-))
    Besos!!!


    JORDI CASANOVAS A Tiana? Ai caram!! per allí aprop viu mon germà :-)) A veure si ell sap si encara es fa!!
    Gràcies i una abraçada!!!

    ResponElimina
  18. A mi el gregorià em flipa, jeje, aquesta mateixa tarda n'he escoltat mentre cosia una estoneta... Fins i tot, fa anys, en una estada de jovent a Silos, vaig cantar amb aquells monjos, que diuen que amb els del monestir de Solesmes (a França) són dels millors d'Europa!!!
    Jo sempre que he sentit gregorià ha estat en monestirs i cantat per monjos o monges. Així "estil concert" no n'he sentit mai. Celebro que t'agradés!!!

    ResponElimina
  19. MONTSE Mentre feies la funda per la teva agenda? :-))
    Uaaaaaaaau!! Ostres, nena, doncs haver-ne cantat amb els monjos de Silos és de categoria, eh? :-)
    Petons!!!

    ResponElimina
  20. Eiiii!!! Que tal?... ja soc aquí.. Jo tb et trobava a faltar. He estat una mica liadillo, a veure si em poso les piles un altre cop.
    He estat escoltant aquest cant gregorià, que m'encanta, mentre he repassat les teves ultimes entrades i estic totalment d'acord amb el teu escrit dels de Timofónica.... son uns lladres!!!!... endavant i no defalleixis...estic amb tu.

    Una abraçada

    ResponElimina
  21. PRAXIS Holaaaaaaaa!!!
    Jo sí que t'he trobat a faltar, eh? :-))
    M'alegra que t'agradi també el cant gregorià :-)
    I no penso defallir, no, amb Timofònica... cada vegada que sàpiga alguna cosa, aquest article tornarà a pujar amunt :-))
    Ben-retornat!!!
    Abraçades!!!

    ResponElimina
  22. Hola, t'he deixat un comentari a l'altre post (Movistar), però he vist que tradueixes les coses al castellà. Hi ha un traductor automàtic, que no és 100% fiable però que va força bé per blogs del català al castellà.
    Si el vols ja et diré com posar-lo.
    Adéu!

    ResponElimina
  23. ALBERT Sí, jejeje... molta gent m'ho diu això del traductor, però sóc masoca i m'estimo més traduir-me jo mateixa... i mira que em fa una mandra a vegades que t'asseguro que... uffff... jajaja... però un cop ho tinc fet penso que queda més "mono" fet per una mateixa ;-)))
    Abraçades culés!!!

    ResponElimina
  24. Molt maco i interessant aquest post entorn al concert i al cant gregorià.
    T'aniré avisant quan fem concerts...
    De moment tenim previst per aquest any, el proper dimarts dia 16 de desembre al Col·legi Oficial de metges de Barcelona i el dia 25 , Dia de Nadal, a la parròquia de Sant Just Desvern.
    Et guardaré i et regalaré el CD que fem en ocasió del concert al Palau de la música.I si tarda gaire te'n donaré un dels que ja tenim editats "Ad te levavi" o "O magnum misterium"

    ResponElimina
  25. MANEL FILELLA Doncs si s'ha pogut fer aquest post ha estat gràcies a tu, la veritat :-))
    Uauuuuuuu moltes, moltes gràcies, per tot!!!
    Tu ves informant que si n'hi ha algun que ens pogués anar bé, ens hi tornem a apuntar :-))
    I això que dius del CD... ostres, doncs la veritat és que em farà moltíssima il·lusió!!!
    Una forta abraçada!!!

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!