divendres, 5 de setembre del 2014

Fer el que més t'agradi...

Pels matins, quan estic sola per casa, mentre vaig fent coses -o perdo el temps miserablement- solc tenir posada Catalunya Informació per anar-me assabentant de què passa pel món.


Entre notícies i notícies, intercalen mini-espais, un d'aquests es diu "Blog de pares" i és força interessant. Trobo que el títol se li queda petit doncs moltes vegades dóna consells o explica coses que no tan sols poden fer servei als pares sinó a tot bitxo vivent (com, per exemple, la que escriu aquestes línies)

Fa tres o quatre dies estava jo distreta (perquè, de fet, tampoc és que escolti al cent per cent la pobre ràdio ja que el meu cervell no para mai quiet i és impossible concentrar-se en res quan tens una matèria gris dins el cap que no deixa de xerrar constantment) doncs, el que deia, que estava distreta quan una frase captada "al vol" va atraure la meva atenció. La frase en qüestió deia : "La gent creu que t'has de dedicar a allò pel que tens talent. Qui ho ha dit això? T'has de dedicar a allò que t'agrada, a allò que et fa feliç, a allò que et fa sentir realitzat..."

La frase em va agradar moltíssim. Encara no sabia de què anava i, en mitja centèsima de segon la meva imaginació ho va aplicar a coses com les meves pors habituals a dibuixar i pintar. Tant que m'agrada! Tants colors, llapis, retoladors, papers, llibretes que tinc!... Però no en sé... M'agrada moltíssim. Molt, molt... però si ho faig el resultat no serà res de qualitat. No valdrà "res".

L'entrevistat seguia parlant... "T'has de dedicar a allò que t'agrada, a allò que et fa feliç, a allò que et fa sentir realitzat...Home, si a sobre és per allò que tens talent, oli en un llum, perfecte, però no sóc gens partidari que triï el talent.
- De què tens talent?
- Per jugar a bàsquet... ja, però a mi m'agrada el tennis taula.
- Doncs juga a tennis taula, per més talent que tinguis per jugar a bàsquet..."

La teoria en qüestió, que em va semblar fantàstica, ideal per a ser feliç és d'en Pep Marí, cap del departament de psicologia de l'esport del CAR, el Centre d'Alt Rendiment, de Sant Cugat del Vallès. El Mini-espai, dins la programació de Catalunya Informació dura quatre o cinc minuts però sempre, quan s'acaba, diuen que a la web en pots trobar una versió més llarga. I jo l'he buscat. Són vint-i-cinc minuts del que considero una filosofia excel·lent. Està aplicat al món de l'esport, evidentment, però pot valdre per moltes altres coses.

Pep Marí. Psicòleg de l'esport

Si sou pares, o mestres, o treballeu amb criatures o joves... o res de tot això, però sou persones, segur que us agradarà. Aquí us ho deixo (que sí que hi és... potser tardi uns segons a sortir, però hi és) ;-)

10 comentaris:

  1. Jo ja no sóc ni persona perquè és massa tard. Està molt bé dedicar-se a allò que ens agrada, i si ens en sortim molt millor. Però entenc que parlem d'aficions, no? Perquè si parlem del món laboral primer ens han de deixar dedicar-nos a allò que ens agrada, i no ens deixen. Actualment et dediques a allò que et paguen per fer, si és que algú et paga, independentment de si t'agrada o no, o de si tens talent per fer-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Massa tard la 1 per a tu???
      Et fas vell, XEXU!! :-P

      Sí, sí, clar es refereix a aficions, esport, etc... fins i tot jo pujaria un altre graó i parlaria d'estudis: al nano se li dona molt bé la informàtica però li agrada la història antiga. Els pares pressionen perquè estudiï informàtica, que té moltes més sortides i bla, bla, bla... Doncs no. Si li agrada la Història antiga, que estudiï Història antiga, que s'esforci i ja veurem a què es dedicarà...

      Elimina
  2. Li costa de sortir, però, segur que si em poso a l'ordinador, sí que sortirà. He devdir que em sembla molt correcte, aquesta filosofia, sobretot si parla d,esport (amateur o professional) o d'aficions. Professionalment, rn primer lloc hi ha el que diu en XeXu i en segon lloc hi ha una exigència de fer bé allò que fas.

    Qué vull dir? Que jo dibuixo i pinto, fa uns 5 anys de la meva vida, perquè m'agrada inem puc permetre que em surtin molts "bunyols" perquè ningú els ha de "patir". Professionalment és una altra cosa.

    Hi ha molts dibuixos meus que els hauria d'haber llençat directament, però com que no faig mal a ningú i sóc així de tòtila els poso al blog (per exemple el darrer post). Perquè tinc gsnes de fer un post i no tinc cap dibuix millor en aquell moment. I ja està! Si surt malament no passa res... Ningú en surt perjudicat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això és la clau de la felicitat... :-)
      Algun dia jo m'atreviré a il·lustrar els posts del meu blog immortal amb dibuixos meus ;-)

      I els teus son BONS!!!!

      Elimina
  3. Com ja han dit en XEXU i la CARME, jo també diferenciaria entre la feina i les aficions. Moltes vegades, per desgràcia, el que fas per guanyar-te la vida no és el que més t'agradaria fer però en el cas de les aficions ha de ser tot el contrari. Si fas una cosa per passar-t'ho bé, és imprescindible que facis una cosa que t'agradi sinó com t'ho vols passar bé?. I al revés és el mateix, si t'agrada pintar i ho vols fer per distreure't i no per fer-ne una exposició, a qui l'importa que el resultat sigui un "nyap" artísticament parlant?. No cal competir sempre per ser els millors, no cal buscar només l'excel·lència en tot el que fem si això ens ha d'impedir fer el que ens agrada de veritat. Vaja, em sembla a mi. :-))

    ResponElimina
    Respostes
    1. És clar... imagina que la gent anés deixant les feines perquè no li agraden... Tal com estan les coses, ja es veu que és absurd :-P

      Jo algun dia tocaré la guitarra i dibuixaré :-))

      Elimina
  4. M'aplicaria una frase que abans que jo (però en la seva persona) va dir en Dalí.
    El que m'agrada més és fer de Xavier Pujol. I ho dic des de la més ínfima petitesa intel·lectual i d'ineptitud artística...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ets un home afortunat, et felicito :-) Entenc el que vols dir... i és difícil aconseguir-ho!

      Elimina
  5. Pobres mortals que no teniu talent per tot allò que us agrada...

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!