diumenge, 12 de setembre del 2010

Pangrames

Ahir dissabte, entrant al Blog de la Mireia, em vaig trobar que havia fet un post amb una varietat de lletres que em va agradar moltíssim.

He de dir que sóc una fanàtica de les lletres, de les formes que representen. I, fins i tot, el fet d’escriure a mà, trobo que és com dibuixar... Una cal•ligrafia bonica fa que me la quedi mirant una estona, com qui mira una bona pintura.




M’agraden tant que, unint a la meva afició a brodar a punt de creu, he de dir que unes de les representacions que més gaudeixo fent són les dels abecedaris:





Però el que volia explicar aquí és que, quan en Josep Lluís i jo varem comprar el nostre primer ordinador (el van portar els Reis de gener de 2000, amb un disc dur de 8 Gigues i sense Internet) una de les coses que més ràpidament vaig fer va ser mirar totes les Fonts de les que disposava el Word... i em meravellava veient tants tipus de lletres diferents!

Per tant, les vaig voler provar totes per veure com eren. Jo sabia (per l’ordinador del despatx) que hi havia una frase en castellà amb la qual podies veure “com quedava” cada Font del Word. “El veloz murciélago hindú comía feliz cardillo y kiwi. La cigüeña toca el saxofón detrás del palenque de paja.” En aquest meravellós text surten totes les lletres de l’alfabet i així es pot veure l’efecte que fan:




Però jo no ho volia en castellà, així que vaig inventar una frase en català que, sense ser massa llarga, tingués totes les lletres de l’abecedari, i la vaig copiar en totes les fonts, en diferents mides, en majúscules, minúscules, negreta i cursiva.

La meva frase era: Posa-hi vuit kiwis, mitja dotzena de figues, pinyons i un xic d'oli arbequí.

Aquesta tarda hi he pensat i he anat a buscar el document, que té una burrada de pàgines, per cert, i aquí us en ensenyo algunes mostres ;-)





Després he sabut que d’això se’n diu Pangrama (tot i que potser en català aquesta no sigui la denominació correcta doncs no surt al diccionari, però no n’he trobat cap de millor). Diuen que el Pangrama més curt de la llengua catalana és "Jove xef, porti whisky amb quinze glaçons d’hidrogen, coi!"

20 comentaris:

  1. les lletres tenem magia Assumpta, no ho dubtis
    bon dia matinera

    ResponElimina
  2. Wala! quines coses s'aprenen al teu blog Assumpta! molts petons!

    ResponElimina
  3. El teu m'agrada més que el castellà, té més sentit. Però no sé si aquest del rat penat inclou les vocals amb accents i aquestes coses. També hauries de tenir en compte les dièresis, que algunes fonts no les contemplen. Bé, suposo que les del word sí, però per internet en pots trobar un munt més de fonts i moltes són molt xules.

    ResponElimina
  4. A mi també m'agrada molt jugar amb les lletres...et deu agradar l'abecedari Brossa, ell també va fer un abecedari...quina feinada...el punt de creu...el que més m'hi interessa és la cosa enigmística, anagrames, pangrames i tota la pesca ...m'agrada molt la teva frase...estàs feta Un Màrius Serra!!!
    En castellà el nom Aurelio té totes les vocals...en català no el trobo...
    Ui va perdre el Barça...

    ResponElimina
  5. M'encanta aquesta manera de jugar amb les paraules: els pangrames, els palíndroms, etc.
    Estic d'acord amb SARGANTANA, és com fer màgia. :-))

    Parlant de màgia, i afegint-me a la crida d'en VÍCTOR al teu apunt anterior, ens ho explicaràs o no com es fa per canviar el tipus de lletra dels posts? ;-D

    ResponElimina
  6. En el meu cas l'existència de l'ordinador m'ha facilitat la feina. La veritat és que la meva caligrafia és molt millorable. Res com poder escollir la lletra en qualsevol programa de processador de textos!

    ResponElimina
  7. Ja es veu, que ets de lletres! :-D

    M'agrada més la teva frase que la que surt en castellà.

    ResponElimina
  8. He après això del Pangrama, estigui bé o no, no sabia ni que existia!

    Un post super interessant, com l'anterior, que no et vaig preguntar com en Víctor i en Mc, com t'ho feies, però m'agradaria saber-ho també.

    La cal·ligrafia a mà, la veritat mai no ha estat el meu fort. Sempre he fet una lletra horrorosa i desendreçada, per molt que me n'haguessin fet fer, quaderns i quaderns... ho trobava avorridíssim i encara feia més mala lletra als quaderns que quan escrivia altres coses.

    Jo dono gràcies als ordinadors que m'han alliberat de la meva lletra!

    ResponElimina
  9. Sí que és xulo, Assumpta, provar fonts. I mira, el teu post m'ha fet pensar en la carta que ha rebut una companya de feina, impressionant: el nom i l'adreça, amb una caligrafia excepcional, preciosa, una cosa absolutament barroca i bonica alhora.

    ResponElimina
  10. no sabia això del pangrames. Quina feinada que vas tenir amb això de les lletres.

    ResponElimina
  11. T'ha quedat un apunt superoriginal i interessant.

    ResponElimina
  12. M'han agradat molt aquestes dues frases amb català que contenen totes les lletres de l'abecedari.
    Si t'agraden les lletres boniques, no crec que et quedessis massa estona mirant la meva si la veiessis.

    P.D. Vas rebre el meu e-mail?
    Adéu!

    ResponElimina
  13. A mi axio de la bona lletra no em va gents bé.
    Prefereixo escriure a ordinador!

    ResponElimina
  14. Eso si que es pasíón por las letras jaja! A mi siempre me gusto la letra cursiva, me parece muy delicada y claro está que las letras son dibujos, de hecho asi aprenden los niños de jardían a escribir su nombre. Besos tía Elsa.

    ResponElimina
  15. realment, la frase dels kiwis és ben encertada. M'agrada entrar al teu blog i sempre aprendre'n coses, sempre tens novetats!!!

    El partit d'ahir... un accident oi?

    ResponElimina
  16. quina dona més lletrada!
    i que bé que hem après quelcom nou!

    ResponElimina
  17. Caram!! això no ho sabia. Me les apunto.
    M'agrada més la teva frase (estic en terreny d'oli d'oliva....)

    ResponElimina
  18. Mare meva, Assumpta, quina feinada!!!! hehehehe A mi també m'agrada consultar les fonts de què disposo en cada programa, tot i que no fins a aquests extrems! :S

    Jo també he estat buscant això de pangrama i no ho he trobat. Ho haurem de preguntar al Termcat o a l'optimot! :D

    ResponElimina
  19. SARGANTANA.- A mi també m’ho sembla... són dibuixos, són tan maques!!
    Xiquetaaa!! Matinera tu, que quan tu ja anaves pel món jo estava al “primer son” ;-))


    ABOGADA EN BCN.- Hehehe ai que ets maca!! ;-)) Petonassos per a tots vosaltres!


    XEXU.- Doncs m’he adonat que em vaig deixar la “Ç”... ostres, de Barça, per exemple! No sé pas en què estaria jo pensant!
    Per Internet puc trobar noves fonts i agregar-les al Word? Ostres! No ho sabia!! Hauré d’investigar! ;-))


    ELVIRA FR.- Ostres! M’has recordat que fa temps vaig fer un post en que vaig mostrar que a un lloc on anàvem a dinar em van fer un “flam-personalitzat” amb la meva inicial i l’ESTRIP va dir que li recordava un poema d’en BROSSA hehehe a veure si et trobo l’enllaç...
    http://blogdeassumpta.blogspot.com/2008/10/bona-gent.html


    McABEU.- Has llegit “Xocolata desfeta” de Joan-Lluís Lluís? És boníssim!! ;-))
    Doncs canviar el tipus de lletra als posts és tan senzill com escriure-ho en un Word, amb la Font que més t’agradi, copiar-ho i enganxar-ho a la finestra on fas el post a la pestanya de “Redacta” i ja està hehehe
    Jo fa infinits mesos que sempre faig els posts sencerets a la finestra de l’HTML i, després els retoco (colors, negretes, etc.) a l’altra... perquè fa temps quan ho feia a la de “Redacta” em donava molts problemes... però, atenció!! no ho faci’s amb l’Explorer que no t’ho acceptarà!! Jo ho vaig fer amb el Chrome i va anar a les mil meravelles... ho vaig voler provar amb l’Explorer i res de res.
    Altres coses (com centrar un vídeo, per exemple) sí que es fa millor amb l’Explorer ;-)


    ALBERT B. i R..- Sí, als que no us agrada escriure a mà, doncs l’ordinador va molt bé hehe... però, tan bonic que és el fet d’agafar el bolígraf i el paper! ;-))


    P-CFACSBC2V.- Hehehe sóc de lletres en tots els sentits de l’expressió! ;-))
    Doncs m’alegra que t’agradi la frase ;-)... tot i que ahir em vaig adonar que no hi havia la “Ç”... quina llàstima!


    CARME.- Eeeeei hehe que això de la “mala lletra” ja no “cola” ;-) que la vaig veure quan vas participar en el post fet a mà de la Mireia i a mi em va agradar!!
    Sí, sé que t’agraden els jocs de paraules, de significats... totes aquestes coses són boniques, la forma de dir les coses, el fons... M’agraden molt els posts que fas sobre temes així ;-)
    Sobre com canviar les lletres, ho he explicat en la resposta a McABEU ;-)


    FERRAN.- Doncs ara tu m’has fet pensar en una companya de classe de fa molts anys... Tenia una lletra impressionant! La recordo escrivint assentaments a classe de comptabilitat... una passada, unes majúscules i després la minúscula més senzilla però, tan personal... Total parlo de fa uns 30 anys ;-))

    ResponElimina
  20. MIREIA.- El que em sap greu és que no sé si dir-ho així en català és la forma correcta, però bé, és divertit ;-)
    Va ser feina, però m’ho vaig passar tan bé! :-))


    KWEILAN.- Moltíssimes gràcies, guapa ;-))


    ALBERT.- Ah, potser veuria la teva lletra i la trobaria fantàstica... això és qüestió de gustos :-))
    El dia que et vegi en persona et faré escriure alguna cosa hehehe
    El tema dels mails ja va quedar solucionat! ;-)


    BLAKWOLF.- Quant escrivim a l’ordinador segur que ens queda bé ;-) Però tenir una lletra bonica, escriure alguns pensaments o idees en una llibreta només nostre, també és molt xulo! ;-))


    TÍA ELSA.- Jejeje es una de mis locuras! ;-)
    Es cierto, los niños aprenden a escribir su nombre como haciendo “unos dibujitos”aún sin saber las letras!! ;-))


    ESTRIP.- Justament a la resposta que li poso a l’ELVIRA FR recordo un comentari teu de fa mooooolt de temps, que em va fer molta gràcia ;-) Ara, amb això de “lletrada” m’has tornat a fer riure... ei, i de fet, si treballés del que vaig estudiar seria una veritable “Lletrada” :-DDD


    JOMATEIXA.- Doncs jo sóc una súper fan de les olives arbequines!! Uiiii mmmmmm què bones!! Començaria i no pararia ;-))


    NÚR.- Oi que és estrany que no surti enlloc la paraula en català? Si algun dia ho esbrines, m’ho dius... mentrestant seguirem dient Pangrames ;-))

    ResponElimina

...i moltes gràcies per la visita!!